Η Κωνσταντινούπολη ο επόμενος στόχος του ISIS;

ISILFlag

Το πρώτο της περιοδικό κυκλοφόρησε η οργάνωση  Ισλαμικό Χαλιφάτο (ISIS). Το περιοδικό, 46 σελίδων, σε ψηφιακή μορφή, και γραμμένο στην τουρκική γλώσσα, προσφέρει αρκετά στοιχεία για την αποκρυπτογράφηση των σχεδίων του ISIS (και όσων το στηρίζουν). Το σημείωμα του εκδότη (ανυπόγραφο) αναφέρει ότι το περιοδικό θέλει να καλύψει το κενό πληροφόρησης των Τούρκων σχετικά με το Ισλαμικό Χαλιφάτο. Στην πραγματικότητα επιχειρεί να κερδίσει τις καρδιές των τούρκων, μιας σημαντικής ισλαμικής «αγοράς» και σημαντικού στρατηγικού συμμάχου. Η πρώτη του έκδοση η οποία συνέπεσε – όχι τυχαία- με την επέτειο της Αλώσεως, έχει τον εύγλωττο τίτλο «Konstantiniyye». Η αναφορά στην «Κωνσταντινούπολη» (και όχι «Ιστανμπούλ») έχει συμβολική και πολιτική σημασία.

Στο κύριο άρθρο, ο συντάκτης αναφέρει πως, παρά το ότι η πόλη αλώθηκε από τον Οθωμανό σουλτάνο Μωάμεθ ΙΙ, στις 29 Μαίου 1453, δεν κατελήφθη πραγματικά. Και πως πρέπει να καταληφθεί ξανά, αυτή την φορά από το Ισλαμικό Χαλιφάτο. Το άρθρο αναφέρεται στις προφητείες του προφήτη Μωάμεθ. Μια από αυτές λέει ότι οι ισλαμικές στρατιές θα αντιπαρατεθούν με τους Ρωμαίους στο Xαλέπι και στην συνέχεια θα καταλάβουν την Κωνσταντινούπολη χωρίς όπλα. Ο νέος στρατός του Χαλιφάτου θα ανασυνταχθεί σύμφωνα με τις διαταγές του προφήτη με την ευλογία του θεού θα καταλάβει την πόλη. Και το άρθρο τελειώνει λέγοντας πως «Όπως θα καταλάβατε, η πόλη που τώρα λέγεται Ιστανμπούλ θα καταληφθεί χωρίς όπλα και χωρίς αιματοχυσία, μόνο με τις ιαχές «ο θεός είναι μεγάλος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πουθενά στα άρθρα του περιοδικού δεν διαφαίνεται απειλή βίας εναντίον της Τουρκίας. Η εξήγηση βρίσκεται ίσως σε ένα άρθρο με τίτλο «Μετανάστευση». Εκεί γίνεται σαφές ότι το ISIS θεωρεί την Τουρκία πηγή ανθρώπινου δυναμικού, ιδιαίτερα στους τομείς των κατασκευών, της υγείας, της εκπαίδευσης και του στρατού.

Το ISIS φιλοδοξεί άραγε να αναγορευθεί σε διάδοχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και προστάτη των σουνιτών απέναντι στους σιΐτες του Ιράν;

(Φ.103)

Advertisements