Το σχέδιο φιορίνι

x9j8K9ozEDC3FrOZEgASG_jpg_pagespeed_ic_lKSZb-APtu

Στο παραπέντε αποφεύχθηκε η εφαρμογή του Plan Β στην Ολλανδία που προέβλεπε την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα της χώρας, το φιορίνι, όταν η κρίση χρέους που ξεκίνησε στην Ελλάδα εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη, με τις ασθενέστερες οικονομικά χώρες της Κοινότητας να βλέπουν το κόστος δανεισμού τους να εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη.

Η αποκάλυψη αυτή έγινε από τον ίδιο τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που έχει εκπονήσει με την ιδιότητά του ως υπουργού Οικονομικών της χώρας του, το συγκεκριμένο εναλλακτικό σχέδιο.

Σύμφωνα με τον Ολλανδό πολιτικό, που οι οικονομικές σπουδές του περιορίζονται σε εξάμηνη παρακολούθηση σεμιναρίων για την αγελαδοτροφία στο Πανεπιστήμιο του Κορκ στην Ιρλανδία, κι άλλες χώρες, τις οποίες δεν κατονόμασε, είχαν εκπονήσει παρόμοια πλάνα.

Μάλιστα, όπως προκύπτει εμμέσως από τις δηλώσεις του, αντίστοιχο σχέδιο είχε ετοιμάσει ακόμη και η Γερμανία με την οποία η χώρα του είχε συγκροτήσει κοινή επιτροπή προκειμένου να εξετάσει το θέμα της κατάρρευσης του ευρώ και της ευρωζώνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ, ουδέποτε διαψεύστηκαν από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το παραπάνω σενάριο ήταν υπαρκτό.

(Φ. 109)

Advertisements