HIROSHIMA: 70 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΟΛΕΘΡΟ

11813527_686603308141318_1100635637096353033_n

Χιροσίμα, 6 Αυγούστου 1945, 8 το πρωί. Τρία μοναχικά βομβαρδιστικά αμερικάνικα Β-29 πλησιάζουν πάνω από την Ιαπωνική πόλη. Τέσσερα χρόνια πριν, στο λιμάνι της ήταν αραγμένο το θωρηκτό «Nagato», έδρα του Ναυάρχου Yamamoto που ηγήθηκε την επίθεση στο Pearl Harbor. Η ειρωνεία που θέλησε η Ιστορία: να τεθεί τέρμα στον πόλεμο του Ειρηνικού ακριβώς στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε.

“Little Βoy” ήταν το όνομα της ατομικής βόμβας που μετέφερε το Β-29, το οποίο ο πιλότος  Paul Tibbets είχε ονομάσει «Enola Gay»,το όνομα της μητέρας του. Η συγκεκριμένη βόμβα δεν ήταν κάτι το απλό, αλλά κάτι που για πρώτη φορά εμφανιζόταν στην ιστορία των πολέμων. Μερικά κιλά ουράνιο , περίπου 64, όχι πολλά σε αναλογία με τα κιλά εκρηκτικών που έφεραν οι συμβατικές βόμβες, αλλά ο συνδυασμός με την ισχύ του ατόμου ήταν τρομακτική.

 

 Η πυρηνική έκρηξη είχε ήδη δοκιμαστεί στην αμερικανική έρημο κάποιες εβδομάδες πριν: η πρώτη έκρηξη του είδους αυτού που ο άνθρωπος είδε, χρησιμοποιήθηκε ένα πρωινό του Ιουλίου κοντά στην πόλη Alamogordo, στο Νέο Μεξικό. Ο Πρόεδρος Τρούμαν είχε φτάσει στο Potsdam, όπου στις 17 Ιουλίου θα πραγματοποιούνταν εκδήλωση στην οποία   θα αποφασιζόταν να χωριστεί ο κόσμος σε σφαίρες επιρροής μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων, της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ, όταν έλαβε ένα κωδικοποιημένο μήνυμα που έλεγε: « Τα μωρά γεννήθηκαν χαρούμενα». Ήταν το σύνθημα για την πρώτη ατομική δοκιμή που στέφθηκε με επιτυχία.

Ώρα 8:15. Από ένα ύψος περίπου 10000 μέτρων, το Β-29 αφήνει την βόμβα. Τα άλλα βομβαρδιστικά του ίδιου τύπου που πετούσαν δίπλα του χρησιμοποιούν τα διάφορα επιστημονικά μηχανήματα που διαθέτουν. Το χρονόμετρο δείχνει 57 δεύτερα ελεύθερης πτώσης της βόμβας. Σε ύψος 600 μέτρων από το έδαφος, πάνω από την μεγάλη γέφυρα που ενώνει την πόλη, το “Little Βoy” εκρήγνυται με ισχύ 13 κιλοτόνων, 13000 τόνους ΤΝΤ σε αναλογία περίπου μιας συμβατής βόμβας, αλλά σε μια μόνο φορά.

20 εκατομμύρια βαθμών στον πυρήνα της έκρηξης και 300 χιλιάδες βαθμούς σε ένα χιλιόμετρο απόσταση, 80000 άνθρωποι, άνδρες γυναίκες και παιδιά  εξαφανίζονται: 30000 ρουφήχτηκαν από την απίστευτη ισχύ που δημιούργησε μια μπάλα φωτιάς που ανέβηκε στην ατμόσφαιρα μαζί με φλεγόμενα συντρίμμια, σκόνη, και ό,τι άλλο μπόρεσε να ξεριζώσει και να παρασύρει  η απίστευτη έκρηξη. Δεν είναι η ακτινοβολία που σκοτώνει μόνο εκείνο το πρωινό στην Χιροσίμα. Κάποιοι σκοτώθηκαν χωρίς να καταλάβουν τίποτε. Το μεγάλο πρόβλημα ήρθε τις επόμενες ώρες , ημέρες και χρόνια, με την εμφάνιση καρκίνων, λευχαιμίας και άλλων θανατηφόρων ασθενειών.

 Το να μετρήσει κάποιος τους νεκρούς που προκάλεσε η έκρηξη τα επόμενα χρόνια, είναι δύσκολο. Πρόκειται για μια μακάβρια στατιστική. Ο άνθρωπος είχε για πρώτη φορά στα χέρια του ένα όπλο που μπορεί να διαλύσει τον ίδιον τον πολιτισμό του. Και  ήταν ακριβώς  στο όνομα του αμερικανικού πολιτισμού, που η πρώτη βόμβα τέτοιου είδους ρίχτηκε σε μια πόλη σκοτώνοντας μόνο σε μια μέρα 40 φορές τα άτομα που έχασαν την ζωή τους στην μοναδική ιαπωνική επίθεση που έγινε στο Pearl Harbor.

 

Η  πυρηνική δημοκρατία  μερικές μέρες μετά θα ξαναερχόταν σε μια άλλη ιαπωνική πόλη, το Nagasaki, προκαλώντας δεκάδες χιλιάδες ακόμη θύματα και αναγκάζοντας την Ιαπωνία να δεχθεί την pax americana, η οποία υπογράφτηκε ένα μήνα μετά στο θωρηκτό Missouri το οποίο ήταν αραγμένο στον όρμο του Τόκυο.

Η Αυτοκρατορική Ιαπωνία έπαψε να υπάρχει, ηττημένη από μια άλλη αυτοκρατορία όπως λένε οι ιστορικοί , η οποία αντικατέστησε την Ιαπωνία στην κυριαρχία της περιοχής του Ειρηνικού και μαζί με τις συμμάχους της άρχισε να εναντιώνεται στην πρώην «φίλη» ΕΣΣΔ και στους δορυφόρους της. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΒΙΑΤΣΟΣ

(Φ.110)