Μικρό Γλωσσάρι Πολιτικών Νεολογισμών

11295666_10205747940116051_16741708069585418_n

Μία συνήθης αποστροφή των δημαγωγών στους προεκλογικούς λόγους είναι «… αλλά ο ελληνικός λαός είναι ώριμος…». Παρακάμπτοντας τυχόν αντιρρήσεις όσον αφορά την αληθή σημασία των λεγομένων, θα δεχθούμε δια την οικονομίαν της συλλογιστικής μας ότι ο ελληνικός λαός πράγματι είναι ώριμος. Σε τι θα ενοχλούσε, όμως, να γίνη λίγο… πιο ώριμος; Μ’ αυτήν την σκέψη, ας μας επιτραπή να παραθέσουμε προς γνώσιν αλλά και ψυχαγωγίαν το κάτωθι…

ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΣ = Ανταλλαγή πολιτισμών. Τους δίνουμε Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Αριστοτέλη, Πλάτωνα, Φιλοσοφία και μας δίνουν κους-κους, νεοφυματίωση, αυτομαστιγώματα και ταμ-ταμ.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ = Συμφωνία – μορατόριουμ «κυρίων» (sic): Κλέψε άφοβα. Όσο θα καλύπτεις τις απάτες μου, δεν βγάζω άχνα.

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΞΟ = Το τόξο που εκτοξεύει σαΐτες φτιαγμένες από το Σύνταγμα, το οποίο μετέβαλαν σε κουρελόχαρτο.

ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ = Αυτός που παραβιάζει τα σύνορα ατιμωρητί, βάζοντας ασπίδα το παιδί του, το οποίο σε λίγα χρόνια θα βάλη το μαχαίρι στο λαιμό του δικού μου παιδιού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ = Να ανασταίνης πεθαμένους και να θάβης ζωντανούς.

ΔΝΤ = Ταμείον που παρέχει δάνεια σε ατυχήσαντες, πάντα ενν. με το νόμιμον επιτόκιον (δουλεία 50 ετών κατ’ ελάχιστον).

ΜΜΜΜ = Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Μεταναστών.

ΜΜΕ = Μέσα Μαζικού Ελέγχου.

ΝΗΣΟΙ ΑΙΓΑΙΟΥ = Νήσοι παρέχουσαι ιδανικές ακτογραμμές για αποβατικές ασκήσεις.

ΜΕΓΑΡΟΝ ΜΑΞΙΜΟΥ = Νεοκλασσικόν κτήριον στεγάζον θεσμικούς παράγοντες. Το τι ακριβώς παράγουν ουδείς γνωρίζει.

ΣΥΡΙΖΑ = Ανορθόγραφη απόδοση του επιρρήματος «σύρριζα», κοινώς «ξώφαλτσα». Αποδίδεται επίσης με το ισοδύναμον «πέρασε και δεν ακούμπησε».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ = Εδημιουργήθη εξ ανάγκης λόγω ανεπαρκείας της Αθηναϊκής Δημοκρατίας του 5ου π.Χ. αι. Βασίζεται στην αυστηρή κομματική πειθαρχία και είναι παγκοίνως γνωστόν ότι οι βουλευτές της ψηφίζουν πάντα κατά συνείδησιν.

ΠΑΣΟΚ = Λαϊκόν κίνημα εισαχθέν αδασμολογήτως εκ της εκείθεν του Ατλαντικού μεγάλης φίλης και προστάτιδος Υπερδυνάμεως. Προ της δημιουργίας του ο συνδικαλισμός ήταν η προστασία των εργαζομένων. Μετ’ αυτήν έγινε ο «προστάτης» των εργαζομένων.

ΑΝΕΛ = Κόμμα με σχετικώς μικρή επιρροή στο εκλογικό σώμα. Τα μάλλον απογοητευτικά νούμερα που προκύπτουν από κρυφές δημοσκοπήσεις, οδηγούν κάποιους σε σκέψεις περί αλλαγής του τίτλου. Προτείνονται μεταξύ άλλων το ΑΝΕΛ = Ανασφαλείς Έλληνες, το επίσης ΑΝΕΛ = Ανούσιοι Έλληνες, καθώς και το μάλλον επικρατέστερον ΑΝΕΛ = Ανερμάτιστοι Έλληνες.

ΣΟΪΜΠΛΕ = Γερμανός φιλέλλην. Προτείνεται να δοθή το όνομά του, τιμής ένεκεν, σε μία χωματερή.

ΕΚΛΟΓΕΣ = Η ημέρα που ο λαός εκφράζει ελευθέρως (;) την βούλησή του. Όποια κι αν είναι αυτή, την επομένη ημέρα το ξυπνητήρι θα χτυπήση την ίδια ώρα όπως και πριν. (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Την ημέρα των εκλογών καλόν θα είναι εκτός από το Ι.D. (την ταυτότητά μας) να παίρνουμε μαζί μας και το Ι.Q. μας).

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ = Μπούσουλας παραλείψεων για την κυβέρνηση που θα προκύψη από τις κάλπες. Ειδικά στη χώρα μας, μια κυβέρνηση θεωρείται ότι επετέλεσε το έργον της με επιτυχία αν πράξη όσα απέκρυψε και δεν πράξη όσα υποσχέθηκε.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ = Όλα όσα εκποιούμε αντί πινακίου φακής, είτε διότι μας αρέσουν πολύ οι φακές, είτε διότι πρέπει να αποδείξουμε στους άσπονδους φίλους μας ότι δεν είμαστε ιδιοτελείς και παραδόπιστοι, αλλά πάνω απ’ όλα βάζουμε τις στρατηγικές μας συμμαχίες, στις οποίες κατέχουμε την θέση που κατέχει ένας σερβιτόρος σε μια δεξίωση.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ = Αυτό που θα προσβάλη βάναυσα τη μνήμη (και τις τσέπες) των Ελλήνων, Κύριος οίδε επί πόσες γενεές στο μέλλον.

ΨΕΥΤΟΡΩΜΑΪΚΟ ΚΑΙ ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟΣ = Η κόπρος του Αυγείου.

ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ = Η αλάνθαστη τεχνική που θα καθαρίση την κόπρο του Αυγείου.

Ζήτω η νίκη!

TAKHΣ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΣ

(Φ.112)

Advertisements