Συναγερμός στην Βόρειο Ήπειρο: Οι Αλβανοί θέλουν να εγκαταστήσουν μουσουλμάνους μετανάστες

Χωρίς τίτλο

Η ξαφνική μεταστροφή της αλβανικής κυβέρνησης Ράμα στο θέμα των μεταναστών έχει θορυβήσει τους Ελληνες της Βορείου Ηπείρου.

Ενώ η αλβανική κυβέρνηση είχε διαμαρτυρηθεί αρχικά για την διέλευση μεταναστών από το έδαφός της, πριν από λίγες μέρες εξέφρασε την επιθυμία να φιλοξενήσει 10.000 «πρόσφυγες»

Όπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι στην εφημερίδα των Ιωαννίνων «Πρωινός Λόγος» ο Εντι Ράμα θεωρεί ότι «έχει μια χρυσή ευκαιρία  αφενός να αλλοιώσει το Ελληνικό στοιχείο της Νότιας Αλβανίας, αφετέρου να εξασφαλίσει σχετικά εύκολα ευρωπαϊκά κονδύλια.»

Όλα στη Β. Ήπειρο!

Οι σκοπιμότητες που υποκρύπτει η στάση του Αλβανού Πρωθυπουργού, ως προς την πληθυσμιακή αλλοίωση του Νότου και ειδικότερα του χώρου στον οποίο ζει η μεγάλη μάζα της Ελληνικής Μειονότητας, αποκαλύπτονται και από το γεγονός, ότι οι χώροι που ετοιμάζονται για φιλοξενία προσφύγων είναι πολύ κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.  

Συγκεκριμένα εξετάζονται παλιά στρατόπεδα στους Αγίους Σαράντα, δύο στρατόπεδα και ένα παλιό αεροδρόμιο στο Αργυρόκαστρο, ενώ παλιά στρατόπεδα έχουν επιλεγεί κατ΄ αρχή και στην περιοχή της Κορυτσάς.

Αν τελικά εγκατασταθούν πρόσφυγες, δεν αποκλείεται μελλοντικά η Αλβανική Κυβέρνηση να θελήσει να «κρατήσει» έναν σημαντικό αριθμό από αυτούς, ώστε να εγκατασταθούν μόνιμα σε περιοχές του Νότου, πριμοδοτώντας τους παράλληλα με περιουσιακά στοιχεία, χωρίς να υπάρχουν γι αυτό και πολλές εστίες αντίστασης, αφού σε διεθνές επίπεδο, θα εμφανίζονται τέτοιου είδους κινήσεις ως ανθρωπιστικές. Μακροπρόθεσμα κανείς δεν  μπορεί να αποκλείσει ότι οι πρόσφυγες μπορεί  να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης και κατά της Ελλάδος.

Ψάχνουν για λεφτά

Εξίσου σημαντική παράμετρος για την Αλβανική Κυβέρνηση Ράμα είναι και τα οικονομικά οφέλη που προσδοκά από τη φιλοξενία προσφύγων. Αυτός είναι και ο λόγος που η έκφραση της επιθυμίας να φιλοξενηθούν πρόσφυγες, έγινε αφού οριστικοποιήθηκαν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό, με τον Έντι Ράμα να συμμετέχει με άλλους Βαλκάνιους ηγέτες στην σύνοδο που έγινε την περασμένη εβδομάδα. Η οικονομική κρίση σε Ελλάδα (κυρίως) και σε Ιταλία (δευτερευόντως) έχει επηρεάσει σε πολύ σημαντικό βαθμό την Αλβανική οικονομία, που παρουσιάζει σημάδια ύφεσης και επηρεάζει αρνητικά μεγάλο αριθμό εργαζομένων της. Έτσι πλέον αναζητά πόρους από κάθε διαθέσιμη πηγή και φυσικά η φιλοξενία προσφύγων, αντιμετωπίζεται ως μιας πρώτης τάξης ευκαιρία.

(Φ. 121) 

Advertisements