Φάρμακο: Η μεγάλη κομπίνα των πολυεθνικών

farmaka1

«Βρώμικα» παιχνίδια παίζονται σε βάρος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, την εξόντωση της οποίας επιχειρούν με την συνέργεια της κυβέρνησης -παράρτημα του ιερατείου των Βρυξελλών- πανίσχυρα πολυεθνικά συμφέροντα.

Σε αντίθεση με την στοχευμένη ασφυξία που προκαλούν με τις ρυθμίσεις των τιμών στα ελληνικά γενόσημα, στο παρασκήνιο δρουν ανεξέλεγκτα φαρμακευτικές εταιρείες – κολοσσοί, που πωλούν ακριβότερα τα φάρμακά τους στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες.

Το colpo grosso (μεγάλο κόλπο) γίνεται με δύο μεθόδους – παγίδα, που στόχο έχουν να παρακάμψουν (και το πετυχαίνουν εξαιτίας της αβελτηρίας των αρμοδίων ελεγκτικών αρχών) την ελληνική νομοθεσία περί τιμολόγησης των φαρμάκων, με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης.

Η πρώτη, που είναι η πλέον δοκιμασμένη, αφορά τα λεγόμενα πρωτότυπα φάρμακα που για όσο διάστημα βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας, οι φαρμακευτικές εταιρείες που τα παράγουν, καθορίζουν τις τιμές χωρίς καμία κρατική παρέμβαση ή υπόδειξη.

Στην πραγματικότητα, είναι ελάχιστα τα καινοτόμα φάρμακα που εισάγονται στην χώρα μας και διατίθενται σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές.

Τα περισσότερα που φέρουν την σχετική ένδειξη – πατέντα έχουν «βαφτισθεί» έτσι, εξαιτίας της απουσίας (σκόπιμης ή μη) ελέγχου.

Στο σύνολό τους είναι παλιά φάρμακα (με την ίδια δραστική ουσία) που κυκλοφορούν με άλλη ονομασία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ελλάδα μόνο τον περασμένο Νοέμβριο εγκρίθηκαν ως καινοτόμα 104 φάρμακα, ενώ στην Γερμανία ολόκληρο το 2014, αναγνωρίστηκαν με την ιδιότητα αυτή μόλις 13 σκευάσματα.

Συνέχεια στην έντυπη έκδοση

(Φ. 123)

Advertisements