Ο ρόλος του Λεβέντ Σαδίκ Σε κλοιό τζιχαντιστών η Ελλάδα

Χωρίς τίτλο

«Ερχεται το Χαλιφάτο!» έγραψαν προ ημερών, άγνωστοι, προφανώς οπαδοί του ISIS, στον εξωτερικό τοίχο κατοικίας Βορειοηπειρώτη, στην επαρχία Βρανίστι, λίγα μέτρα από το σημείο όπου είχε προγραμματιστεί να κατασκευασθεί με την χρηματοδότηση της σουνιτικής κυβέρνησης του Κουβέιτ, αυτοκινητόδρομος ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που θα συνδέει την περιοχή με την Αυλώνα και το Κηπαρό της Χειμάρρας.

Το περιστατικό αυτό θα ήταν ανάξιο σχολιασμού αν δεν υπήρχαν πολύ σοβαρές ενδείξεις ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει αυξήσει δραματικά την επιρροή του στην γειτονική χώρα, όπου έχει διεισδύσει σε σημαντικό βαθμό και η Τουρκία.

Αυτό που έχει ανησυχήσει τους αρμόδιους είναι η κινητικότητα που έχουν αναπτύξει στην περιοχή που βρίσκεται πολύ κοντά  στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, άτομα που σχετίζονται με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τελευταίοι διαθέτουν πακτωλό χρημάτων και διαβατήρια χωρών του Περσικού Κόλπου.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι έχουν αρχίσει την στρατολόγηση μεταξύ των νέων της επαρχίας, κυρίως αυτών που προέρχονται από φτωχές αγροτικές οικογένειες.

Στα τοπικά τζαμιά έχουν καταφτάσει «φορτωμένοι» με χιλιάδες ευρώ, ιμάμηδες από την Άγκυρα και το Κατάρ που διακινούν σαλαφιστικές (παρόμοιες με αυτές που ασπάζεται το ISIS) απόψεις.

Έγκυρες πηγές λένε ότι οι συγκεκριμένοι, με το πρόσχημα της παροχής δωρεάν κομπιούτερ και της υπόσχεσης ότι θα τους εξασφαλίσουν εργασία, έχουν δημιουργήσει πυρήνες φανατικών ισλαμιστών σε όλο το Βρανίστι.

Ανησυχητικές είναι και οι τακτικές συναντήσεις που έχουν με τον «Τσάμη» υφυπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης του Έντι Ράμα, Χαλίλ Χισένι, ενισχύοντας τις υποψίες ότι το κόμμα του (PDIU) χρηματοδοτείται από την Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα του Κόλπου.

Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαίο ότι τα έξοδα για την προετοιμασία της αλβανικής εθνικής εορτής, που θα γίνει στις 28 Νοεμβρίου, καλύπτονται από Τούρκους επιχειρηματίες που έχουν την έδρα τους στην συνοικία Φατίχ της Κωνσταντινούπολης.

Εκεί βρίσκεται το περίφημο Φατίχ τζαμί, που θεωρείται προπύργιο των σκληρών Τούρκων ισλαμιστών. Μέσω των διασυνδέσεων που αυτοί διαθέτουν στο βαθύ τουρκικό κράτος, προωθούνται πολλοί Ευρωπαίοι μουσουλμάνοι που έχουν περάσει στις τάξεις των φονταμενταλιστών προς την Συρία και το Ιράκ.

Οι συγκεκριμένοι φανατικοί μαχητές όταν επιστρέφουν στις χώρες τους, «φιλοξενούνται» για ένα διάστημα σε ξενώνες που λειτουργούν υπό την εποπτεία της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» σε διάφορα σημεία της τουρκικής επικρατείας και πλέον και σε άλλες γειτονικές χώρες (Σκόπια, Αλβανία, Κόσοβο, Βουλγαρία).

Συνέχεια στην έντυπη έκδοση

(Φ. 124) 

Advertisements