Το λαθρεμπόριο καπνού και τα χαμένα έσοδα του κράτους

Χωρίς τίτλο

Eσοδα της τάξης των 2 δισ. ευρώ ετησίως χάνει το Ελληνικό Κράτος, λόγω του ανεξέλεγκτου λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων.

Δυστυχώς, όμως, οι μνημονιακές κυβερνήσεις, αντί να πατάξουν την συγκεκριμένη φοροδιαφυγή, συλλαμβάνοντας τους (γνωστούς στην Αστυνομία) εγκεφάλους του εν λόγω κυκλώματος που έχουν την έδρα τους στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Λυκούργου, χαρατσώνουν ανελέητα επαγγελματικές ομάδες που προσφέρουν στην εθνική οικονομία, όπως οι οινοπαραγωγοί.

Τα στοιχεία που προέρχονται από το Συνδικάτο Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Νομού Αττικής (ΣΥΝΠΕΚΑ) είναι αποκαλυπτικά και συμφωνούν με άλλες επίσημες πηγές.

Το λαθρεμπόριο καπνικών για το 2015 ξεπερνά το 40% των σχετικών προϊόντων που πωλούνται νόμιμα ή παράνομα στην Ελληνική αγορά.

Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν απώλειες εκατoμμυρίων ευρώ για το δημόσιο ταμείο από την μη φορολογία εισοδήματος σε όσους διακινούν και εμπορεύονται καπνό και τα παράγωγά του, ενώ δεν καταβάλλονται εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, γιατί κυρίως τα τσιγάρα εισάγονται μέσω ειδικά κατασκευασμένων κρυπτών σε φορτηγά και νταλίκες από την Βουλγαρία και τα Σκόπια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝΠΕΚΑ Γιώργος Δούκας, επανειλημμένα έχει κρούσει τον κώδωνα  του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε «Κολομβία των Βαλκανίων» στα καπνικά.

Ο ίδιος, μιλώντας στο «ΕΜΠΡΟΣ», φέρνει ως παράδειγμα φοροδιαφυγής τους χιλιάδες τόνους καπνού ναργιλέ που έρχονται παράνομα από το εξωτερικό και καταναλώνονται στην χώρα μας.

«Ποτέ δεν έχει γίνει καταμέτρηση στο προϊόν αυτό που έχει κατακλύσει αμέτρητα καταστήματα κι επομένως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για διαφυγόντα κέρδη υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι «το ίδιο συμβαίνει και με τους χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου».

Σύμφωνα με τον Δούκα, οι ατμιστές (δηλαδή αυτοί που καπνίζουν ηλεκρονικό τσιγάρο) στην χώρα μας είναι περισσότεροι από 70.000, έκαστος εκ των οποίων καταναλώνει 2 φιαλίδια των 10 ml υγρού αναπλήρωσης ανά εβδομάδα.

Επειδή δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, χάνονται κατά τον ίδιο, μόνο στον συγκεκριμένο τομέα, πάνω από 30 εκατ. ευρώ ετησίως από την μη καταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υγρό αναπλήρωσης, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, δεν φορολογείται στην χώρα μας.

Για τον πρόεδρο των περιπτερούχων, όλ’ αυτά οδηγούν στην συρρίκνωση του κλάδου, που απασχολεί σήμερα άμεσα ή έμμεσα 100.000 άτομα, ενώ πριν την οικονομική κρίση, ο αριθμός των εργαζομένων ήταν υπερδιπλάσιος.

Και σαν να μην έφτανε η παράνομη εισαγωγή καπνού αμφιβόλου ποιότητας και ο πόλεμος που δέχονται οι ψιλικατζήδες από τα καρτέλ των καπνοβιομηχανιών, από το 2010 και με πρόφαση την…  υγεία μας, αυξάνεται συνεχώς η φορολογία στα καπνικά προϊόντα.

Όπως σημειώνει ο κ. Δούκας, «ως υφυπουργός Οικονομικών ο Φίλιππος Σαχινίδης, αύξησε 3 φορές σ’ ένα χρόνο την συγκεκριμένη φορολογία».

Πρόκειται για μια ακόμη παράβαση της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας, που προβλέπει ότι οι φόροι των καπνικών πρέπει να αυξηθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του 2017.

Δικαιολογημένα, λοιπόν, ο ίδιος κάνει λόγο «για μεγαλοσυμφέροντα που έχουν απλώσει το δίχτυ της διαπλοκής σε όλα τα υπουργεία και σε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών».

Και αναρωτιέται: «Πότε θα καθίσουν στο σκαμνί όλα αυτά τα πολιτικά στελέχη που είναι υπεύθυνα για τα δισ. ευρώ που χάνονται κάθε χρόνο, γιατί δεν θέλουν να περιορίσουν το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων;»

Απάντηση, φυσικά, δεν θα λάβει, αφού τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα κωφεύουν στις εκκλήσεις των επαγγελματιών καπνοπωλών για «ξερίζωμα» του δικτύου των παρανόμων διακινητών καπνού, που όπως φαίνεται διαθέτουν προσβάσεις και στον κρατικό μηχανισμό…

(Φ. 124) 

Advertisements