Σεισμός στην Λευκάδα: Το Κράτος απουσιάζει

Χωρίς τίτλο

Iσχυρή σεισμική δόνηση εντάσεως 6,1 Ρίχτερ (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών), έγινε αισθητή στις 17 Νοεμβρίου 2015 στις 09:10 το πρωί στην μισή Ελλάδα. Ο σεισμός είχε επίκεντρο στο νοτιοδυτικό ακρωτήριο της Λευκάδας, 23 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Λευκάδας. Το χωριό Αθάνι κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε, ενώ και άλλα χωριά στο νησί της Λευκάδας όπως το Δράγανο, το Νικολί, ο Άγιος Πέτρος και η Βασιλική, έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές. Εκκλησίες και σπίτια κατέρρευσαν, το μισό οδικό δίκτυο της Λευκάδας καταστράφηκε, ενώ πολλές περιοχές στο νησί έμειναν ακόμη και χωρίς νερό. Το «ΕΜΠΡΟΣ» συνομίλησε με κατοίκους των πληγέντων περιοχών, και δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να «ξεχάσει» την μεγάλη καταστροφή που υπέστη η Λευκάδα. Θα συνεχίσουμε να επικοινωνούμε με τους πολίτες της Λευκάδας και να αναφέρουμε τα προβλήματα μέχρι οι υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και οι καταστροφές να αποκατασταθούν.

ΔΡΑΓΑΝΟ

Από το χωριό Δράγανο ο κ. Μάκης Μελάς, πρώην Δήμαρχος Απωλλωνίων, δήλωσε στο «ΕΜΠΡΟΣ»: «Οι ζημιές στο νησί είναι ανυπολόγιστες. Ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρός με μεγάλη διάρκεια, μεγάλη επιτάχυνση και μέγεθος 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ». Την μεγαλύτερη καταστροφή όπως μας είπε ο ίδιος «την έχουν πάθει τα χωριά της νοτιοδυτικής Λευκάδας, κάποια από τα οποία έχουν κυριολεκτικά ισοπεδωθεί. Τεράστιες ζημιές έχουν πάθει τα χωριά Αθάνι, Άγιος Πέτρος και Δράγανο. Έχουν καταρρεύσει ολοσχερώς σπίτια και εκκλησίες, έχουν διαλυθεί οδικά δίκτυα, ενώ οι οικοσκευές των πληγέντων έχουν κυριολεκτικά ισοπεδωθεί». Όπως τόνισε ο κ. Μελάς, «το 2003 που είχε ξαναγίνει σεισμός, οι άνθρωποι για να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους είχανε χρεωθεί  με δάνεια που είχανε πάρει τότε. Έχουν όμως πλέον κουραστεί να χτίζουν, και να έρχεται ο σεισμός να γκρεμίζει. Δεν υπάρχουν λεφτά, αλλά ούτε και κουράγιο πλέον να κάνουμε αυτά που κάναμε πριν από 10 και 20 χρόνια. Ο κόσμος έχει κουραστεί τόσο, που κοιτάζει να φύγει πλέον τελείως από τα χωριά. Με τον τελευταίο αυτό σεισμό γίνανε τεράστιες ζημιές και στις υποδομές. Τα δίκτυα ύδρευσης όπως και τα οδικά δίκτυα έχουν καταρρεύσει.

Τις πρώτες ημέρες μας έφερναν νερό με δική τους πρωτοβουλία κάποιες ιδιωτικές εταιρίες. Δεν μπορέσανε να καταλάβουνε οι υπεύθυνοι το Δημοτικό Συμβούλιο και ο περιφερειάρχης ότι οι πρώτες στιγμές είναι οι πιο δύσκολες και πρέπει να εφαρμοστεί οπωσδήποτε το σχέδιο «Ξενοκράτης». Δεν εφαρμόστηκε. Όταν ήμουνα Δήμαρχος το 2003 εφαρμόστηκε αμέσως ο Ξενοκράτης, ανοίξανε οι δρόμοι, περάσανε τα ασθενοφόρα, οι πυροσβεστικές, έγινε ό,τι έπρεπε να γίνει, και γενικά οι πάντες ετέθησαν σε επιφυλακή, κάτι που δεν είδαμε να συμβαίνει τώρα. Υπήρξανε δύο θύματα. Μια ηλικιωμένη 80 ετών στο Αθάνι η οποία καταπλακώθηκε, και μια άλλη γυναίκα στην περιοχή της Πόντης μετά τον σεισμό, η οποία επίσης καταπλακώθηκε από έναν βράχο. Τις πρώτες ημέρες ήρθανε κάποιοι μηχανικοί οι οποίοι μετρούσανε, κοιτάζανε, αλλά, και αυτό το τονίζω, δεν εφαρμόστηκε καθόλου ο «Ξενοκράτης». Οι κάτοικοι βρεθήκανε χωρίς πατώματα και σκεπές μέσα στο κρύο. Να φαντασθείτε δεν προβλέψανε οι «υπεύθυνοι» να βάλουν ούτε καν κάποιες χημικές τουαλέτες για τον κόσμο που έχει ξεσπιτωθεί.»

Συνέχεια στην έντυπη έκδοση

(Φ. 125) 

Advertisements