«Οδηγούν τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας σε πλήρη απαξίωση»

Χωρίς τίτλο

Συνέντευξη του Υποστράτηγου ε.α. Ευάγγελου Χριστακόπουλου

Καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό του από όλα τα συστημικά ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας (ΠΟΑΣΑ) Υποστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. κ. Ευάγγελος Χριστακόπουλος, παρεχώρησε στο «ΕΜΠΡΟΣ» μια «έξω από τα δόντια» αποκλειστική αποκαλυπτική συνέντευξη «ποταμό» που θα συζητηθεί.

Ξεκινήσαμε με το θέμα των ημερών, το ασφαλιστικό που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Συνέντευξη στον Π. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

Κύριε Χριστακόπουλε, θα ήθελα καταρχήν να μου πείτε για τις μειώσεις που έχουν υποστεί σε μισθούς και συντάξεις οι υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας από το 2009 και μετά.

Τα σώματα ασφαλείας από το 2009 μέχρι και σήμερα έχουν υποστεί με διάφορους τρόπους 9 μειώσεις στις συντάξεις ή στα επικουρικά ή στα μετοχικά τους ταμεία. Αυτές αφορούν όλη την επετηρίδα, και στην ενέργεια, και στην αποστρατεία. Η κυριότερη όμως και από τις εννέα, αυτή που μας ισοπέδωσε, είναι αυτή που επιβλήθηκε με τον 4093 του 2012 η οποία είχε διπλή μείωση. Φάγαμε την πρώτη μείωση σαν συνταξιούχοι και μετά μειώνοντας τον μισθό των εν ενεργεία υποστήκαμε την δεύτερη μείωση, η οποία μας ισοπέδωσε. Για αυτό και εμείς αντιδράσαμε καταφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο και μας δικαίωσε ανακοινώνοντας στην προηγούμενη κυβέρνηση την απόφαση με εντολή υλοποίησης της. Η κυβέρνηση, όμως, έγραψε την απόφαση του ΣτΕ στα παλαιότερα των υποδημάτων της. Βέβαια, η προηγούμενη κυβέρνηση υποτίθεται ότι υιοθέτησε την απόφαση κατά 50%. Αυτό όμως είναι κατ’ επίφαση, καθώς όχι μόνον δεν κερδίσαμε 50% εμείς οι συνταξιούχοι, αλλά υπήρξαν συνάδερφοι που πήραν μηδενική αύξηση, γιατί παρέμεινε η κράτηση του 4093 του ’12, ανάλογα πάντα με τον βαθμό μας, αρχίζοντας από τα 100 ευρώ μείωση, και φτάνοντας μέχρι και τα 350 ευρώ! Παρ’ όλο που αυτός ο νόμος, ο 4093 έχει κηρυχθεί αντισυνταγματικός, συνεχίζει να υφίσταται μέχρι σήμερα. Εμείς ζητάμε την κατάργηση των κρατήσεων του νόμου που έχει κριθεί αντισυνταγματικός, οι οποίες είναι κατά μέσο όρο στον καθένα μας γύρω στα 200 ευρώ. Εδώ πρέπει να σας αναφέρω ότι επειδή έχουμε δύο ταμεία, ένα μετοχικό και ένα επικουρικό, το μετοχικό με την ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος έχει υποστεί μειώσεις της τάξης του 40%, το δε ΕΤΕΧ, το λεγόμενο επικουρικό, έχει υποστεί μειώσεις μέχρι και 30%.

Και τα δύο αυτά συναθροιζόμενα, δημιουργούν στον συνταξιούχο αστυνομικό μια  απώλεια της τάξης του 52% μέχρι και 58%!

Θα ήθελα να μου πείτε σε ποια κατάσταση ήταν τα ταμεία σας πριν επιβληθούν στην Ελλάδα τα Μνημόνια και τι έγινε με τα χρήματα των ταμείων.

 Αρκεί να σας πω ότι εμείς είχαμε ένα ταμείο το ΤΕΑΠΑΣΑ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Πρόνοιας Απασχολούμενων Στα Σώματα Ασφαλείας), το οποίο είχε μια ρευστότητα της τάξεως των 450 εκ. ευρώ. Με τα PSI και επειδή αυτά τα χρήματα ήταν σε ομόλογα, υποστήκαμε το περιβόητο «κούρεμα» και χάσαμε γύρω στα 300 εκ. ευρώ. Από το 2012 όμως μέχρι και σήμερα, με αιματηρές θυσίες καταφέραμε να συγκεντρώσουμε και πάλι στο ταμείο αυτό ένα ποσό της τάξης των 250 εκ. ευρώ, τα οποία όμως και αυτά με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης ενταχθήκανε στο ΕΤΕΑ. Τα χρήματα θεωρήθηκαν περιουσία του ΕΤΕΑ, με αποτέλεσμα να χάσουμε και πάλι την ρευστότητα μας. Δηλαδή καλύψαμε ελλείμματα του ΕΤΕΑ που είχε από το 2012 της τάξεως των 180 εκ. ευρώ.

Δηλαδή μου λέτε κ. Χριστακόπουλε, ότι και οι εν ενεργεία και οι συνταξιούχοι από το υστέρημα τους βάζανε στην άκρη κάποια χρήματα, τα οποία με διάφορα τεχνάσματα το κράτος τα «εξαφάνισε».

Ναι. Τα υφάρπαξε. Τα υπεξαίρεσε στην ουσία. Παράλληλα, εμείς συμμετέχουμε και στο ΑΚΑΓΕ, στην Αλληλεγγύη Γενεών, όπου και εκεί δεν ξέρουμε τι γίνεται, καθώς τα ταμεία είναι άδεια. Με την εισφορά μας στο Ταμείο Αλληλεγγύης δημιουργούσαμε ένα ταμείο για τις μετέπειτα γενεές, όπου και εκεί όπως έχω πληροφορηθεί, και σε αυτό το ταμείο η ρευστότητα έχει ελαχιστοποιηθεί.

Συνέχεια στην έντυπη έκδοση

(Φ. 125)