Δημόσιο αγαθό το νερό ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Χωρίς τίτλο

Σε γενική εκκαθάριση όλων των εκκρεμοτήτων τους προχωρούν, ενόψει της έμμεσης ιδιωτικοποίησής τους (βλέπε ξεπούλημα) η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, ενώ θα ακολουθήσουν όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) της χώρας.

Ήδη, έχει δοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, εντολή να «φακελώσουν» σε ένα αρχείο όλους τους «κακοπληρωτές», οι οποίοι θα κληθούν άμεσα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Σε αντίθετη περίπτωση, το νερό θα «κόβεται» ακόμη κι αν χρωστούν ένα λογαριασμό.

Συνδικαλιστές της ΕΥΔΑΠ που μίλησαν στο «ΕΜΠΡΟΣ» επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες που θέλουν να καταργείται η ρύθμιση, η οποία προέβλεπε ότι χωρίς νερό θα μένουν όλοι όσοι οφείλουν σωρευτικά ποσό άνω των 500 ευρώ.

Με την νέα πολιτική που θα εφαρμόσει η εταιρεία, όπως και η αντίστοιχή της στην Θεσσαλονίκη, το νερό θα «κόβεται» ακόμη και για έναν λογαριασμό, για οποιοδήποτε ποσό, ειδικά αν αυτή κρίνει ότι ο καταναλωτής μπορεί να πληρώσει και δεν το κάνει.

Οι ίδιοι εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ σημειώνουν ότι το «σαφάρι» για την είσπραξη όλων των οφειλών έχει να κάνει άμεσα με την αναμενόμενη είσοδο στον χώρο της ύδρευσης συγκεκριμένης πολυεθνικής που έχει «γαλλικό άρωμα».

Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαίο ότι λίγο πριν την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, ανακοινώθηκε, με την υποσημείωση ότι πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας, πως η ιδιωτική συμμετοχή μπορεί να φτάσει συνολικά στο 49% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ.

Όπως επίσης δεν πέρασε απαρατήρητη η παρουσία του διευθυντή του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού Suez Environment, Eric Chebali, στο πλευρό του Γάλλου πρωθυπουργού.

Ο Γάλλος «επενδυτής» κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Ελληνική πρωτεύουσα, δεν παρέλειψε να συναντηθεί με τους διοικούντες την θυγατρική της Ελλάκτωρ, «Άκτωρ Παραχωρητής» που ανήκει στον όμιλο του «εθνικού εργολάβου» Γιώργου Μπόμπολα.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, εδώ και περίπου 15 μήνες Suez και Άκτωρ έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν στην εξαγορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ με το χαμηλότερο δυνατόν τίμημα.

Προηγουμένως, όμως, πρέπει να υπερκεράσουν την απόφαση 1906/2014 του Συμβουλίου της Επικρατείας που απαγορεύει την απευθείας ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης, με το σκεπτικό ότι «το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό».

Γι’ αυτό και επιχειρείται τώρα να γίνει αυτή μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τα «συνεταιράκια» να προβαίνουν στην αγορά του 49% των μετοχών τους, αναλαμβάνοντας, παράλληλα, το μάνατζμέντ τους και μέρος της άσκησης (το απευκταίο) νέας τιμολογιακής πολιτικής.

Σε απλά Ελληνικά έρχονται αυξήσεις – φωτιά στους λογαριασμούς του νερού.

Το σχέδιο για να περιέλθει στα χέρια τους η διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας μας, θα «κουμπώσει» με την μετεξέλιξη της Ειδικής Γραμματείας σε Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων, με το πρόσχημα ότι κι αυτή η πράξη αποτελεί ένα από τα «προαπαιτούμενα» που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Βενιζέλου – Σαμαρά και φυσικά δεν κατήργησε, όπως είχε δεσμευθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συνέχεια στην έντυπη έκδοση

(Φ. 126) 

 

 

 

Advertisements