Ένα εύγλωττο περιστατικό

Χωρίς τίτλο

Πριν πολλές δεκαετίες, επί Νάσερ, η κυβέρνηση της Αιγύπτου έκανε μια προπαγανδιστική προσπάθεια να πείσει τους πολίτες για την αναγκαιότητα του περιορισμού των γεννήσεων. Προς το σκοπό αυτό ανήρτησαν σε περίοπτες θέσεις μεγάλες αφίσες με διπλό περιεχόμενο κατά την μέθοδο των αντιθέτων εντυπώσεων    (contrast). Κάτι σαν τον ημέτερο ζωγραφικό πίνακα «ο πωλών τοις μετρητοίς – ο πωλών επί πιστώσει». Η αφίσα χωριζόταν με μια κατακόρυφη γραμμή ακριβώς στην μέση.

Αριστερά ο παρατηρητής έβλεπε μια τρισάθλια, ετοιμόρροπη παράγκα, μια κάτισχνη γυναικούλα να πλένη στην σκάφη (η μάνα), δίπλα ο πατέρας, ένας κακομοίρης με μια αξιοθρήνητη εμφάνιση να κλαίη την μοίρα του κι ολόγυρα έξι – επτά κουτσούβελα, κουρελοντυμένα, ξυπόλητα και μυξιάρικα να παίζουν μέσα στα βρωμόνερα.

Στο άλλο μισό της αφίσας το σκηνικό ήταν εντυπωσιακά διαφορετικό. Ένα σπιτάκι με έναν υποτυπώδη κηπάκο απ’ έξω, τίποτα σπουδαίο για τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά για το επίπεδο της Αιγύπτου αξιοπρεπέστατο, η μάνα καλοντυμένη και ήρεμη να πλέκη καθισμένη στο κατώφλι, ο πατέρας στην καρέκλα του να διαβάζη την «Αλ Αχράμ» απολαμβάνοντας τον αργιλέ του και δίπλα του δυο παιδάκια, ποδεμένα, με καινούργια ρουχαλάκια και, κυρίως, εμφανώς χορτάτα, να παίζουν ξέγνοιαστα.

Το μήνυμα ήταν προφανές. Πολλά παιδιά, δυστυχία. Λίγα παιδιά, ευημερία. Προφανές; Λάθος! Προφανές μόνο για την νοοτροπία ενός ευρωπαίου πολίτη. Για την νοοτροπία των μουσουλμάνων ακριβώς το αντίθετο! Περνούσαν οι Αιγύπτιοι, έβλεπαν την αφίσα και κούναγαν με οίκτο το κεφάλι τους μουρμουρίζοντας: «Ε, τον κακομοίρη! Ε, τον δυστυχή!» Και εννοούσαν αυτόν με τα δύο παιδιά! Γιατί το Ισλάμ θεωρεί μεγάλη ευτυχία, θεϊκή εύνοια, την απόκτηση πολλών τέκνων. Ακόμα και οι Αιγύπτιοι επικοινωνιολόγοι δεν εκτίμησαν σωστά την δύναμη της θρησκευτικής πίστεως των συμπατριωτών τους στην διαμόρφωση της νοοτροπίας τους πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, όταν απεφάσιζαν την ανάληψη αυτής της εκστρατείας για τον περιορισμό των γεννήσεων. Όταν αντελήφθησαν την γκάφα τους, κατέβασαν την αφίσα άρον – άρον.

Παρά την παρέλευση ικανού χρόνου από τότε, τίποτα απολύτως δεν έχει αλλάξει στην νοοτροπία των μουσουλμάνων. Το επίπεδο της οικονομικής τους ζωής καθόλου δεν επηρεάζει την επιθυμία τους για όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά. Οι ευρωπαϊκοί λαοί, την ίδια ώρα, βυθισμένοι στην χαύνωση της μεταπολεμικής ραστώνης, βλέπουν, ανίκανοι ν’ αντιδράσουν, το δημογραφικό τους πρόβλημα να διογκώνεται. Δανία, Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Ελλάς, Βέλγιο, Ολλανδία, Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία, βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα του δημογραφικού ζητήματος. Η εγκατάσταση μουσουλμάνων σ’ αυτές τις χώρες, θα μεταβάλη οσονούπω (αν δεν το έχη κάνει ήδη σε ορισμένες εξ αυτών) τον συσχετισμό δυνάμεων υπέρ των μουσουλμάνων. Επισημαίνουμε: Ο δήμαρχος του Ρότερνταμ είναι μουσουλμάνος! Πιθανόν να υπάρχουν και άλλοι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κι αν δεν υπάρχουν, πολύ σύντομα θα υπάρξουν. Και διαρκώς η θέση του μουσουλμανικού στοιχείου στην Ευρώπη και ο ρόλος του στην διαμόρφωση της πολιτικής και των ηθών, θα ενισχύεται. Και σ’ αυτό το μεταξύ, οι ευρωπαίοι και οι ευρωπαίες ανάβουν κεράκια δακρυσμένοι και ψάλλουν τον γαλλικό εθνικό ύμνο για να θρηνήσουν τους νεκρούς τους. Αυτά είναι, λοιπόν, τα αντανακλαστικά ανθρώπων που δέχονται απροκάλυπτη δολοφονική επίθεση; Μέχρις εκεί φθάνει η ενστικτώδης επιθυμία για ζωή; Με κλαψουρίσματα δεν διεξάγονται οι αγώνες και οι πόλεμοι. Υπενθυμίζουμε τους στίχους της Μασσαλιώτιδος (μια και γίναμε όλοι… γάλλοι… ή μήπως… γάλοι;): «Εμπρός παιδιά της Πατρίδος, έφθασε η ημέρα της δόξης!… Στα όπλα, πολίτες! Σχηματίστε τις ταξιαρχίες σας!…»

Οι στίχοι αυτοί δεν εγράφησαν για να αναγιγνώσκονται την εθνική επέτειο στα δημοτικά σχολεία, αλλά για να διεγείρουν τα αντανακλαστικά του γαλλικού λαού, να γεννήσουν τον εθνικό ενθουσιασμό και να σκοτώσουν το τέρας του φόβου που τρέφεται με τις ψυχές των ανθρώπων. Ο γάλλος πρόεδρος που κήρυξε τον πόλεμο στο ισλαμικό κράτος, καλά θα κάνη να το εξηγήση αυτό με απόλυτη σαφήνεια στο γαλλικό λαό. Κι όλοι οι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί να ανοίξουν καλά τα αυτιά τους για να το ακούσουν. Αν δεν το κάνουν, αυτό που θα ακούσουν, σύντομα όπως δείχνουν οι καταιγιστικές εξελίξεις, θα είναι κροταλίσματα πολυβόλων και εκρήξεις παγιδευμένων οχημάτων έξω απ’ τα σπίτια τους. Συνταγή Μέσης Ανατολής.

Θ.Κ.

Υ.Γ. Τα καλόπαιδα των Εξ-αχρείων, που παραδίδουν στους μουσουλμάνους λαθροεισβολείς δωρεάν μαθήματα savoir vivre στις γιάφκες, τους εξήγησαν ποτέ ότι «η θρησκεία είναι το όπιο του λαού»; Αμ, δε! Πού να τα βρουν τα κότσια!

(Φ. 127) 

Advertisements