Το «ρατσιστικό» πουκάμισο

Χωρίς τίτλο

Με το παραδοσιακό πουκάμισο με το εντελβάις τα έβαλε καθηγήτρια γυμνασίου στην Ελβετία. Παρασυρμένη από τον οίστρο της προστασίας του μετανάστη, απαγόρευσε στους μαθητές να προσέρχονται με αυτό στο σχολείο, χαρακτηρίζοντάς το «σύμβολο ρατσισμού».  Μάλιστα τους έστειλε στα σπίτια τους να αλλάξουν και να επιστρέψουν στο σχολείο, για να μην «προκαλούν» τους μετανάστες συμμαθητές τους.

Οι δέκα μαθητές προχώρησαν στην συμβολική αυτή κίνηση, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική της «προτίμησης» προς τους ξένους συμμαθητές τους. «Οι μουσουλμάνοι μπορούν να έρχονται στο σχολείο φορώντας μαντήλες. Εμείς φοράμε το πουκάμισο αυτό για να δείξουμε ότι είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Ελβετοί», δήλωσαν οι μαθητές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που Ελβετοί μαθητές αντιδρούν στην φιλομεταναστευτική και αντιρατσιστική στάση ορισμένων εκπαιδευτικών. Παρόμοιο πρόβλημα δημιουργείται εκτός από τους μουσουλμάνους και με αλβανούς μαθητές από το Κόσσοβο οι οποίοι προσέρχονται στο μάθημα φορώντας μπλούζες με τον αετό.

Το ελβετικό πουκάμισο με το εντελβάις φοριέται παραδοσιακά από τους χωρικούς αλλά τα τελευταία χρόνια, από το 2005 και μετά πολλοί Ελβετοί, ιδιαίτερα στις γερμανόφωνες περιοχές, το φορούν ως ένδειξη της εθνικής τους ταυτότητας. Πάντως η καθηγήτρια αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη, λέγοντας ότι αντέδρασε κάπως υπερβολικά.

(Φ. 128) 

Advertisements