Το μεγάλο κόλπο με την πώληση της ΔΕΗ

Χωρίς τίτλο

Αγοράζουν την επιχείρηση χωρίς να βάλουν ευρώ

 Στον προθάλαμο του πρωθυπουργικού γραφείου, στο Μέγαρο Μαξίμου, συνωστίζονται  ολοένα και περισσότεροι υποψήφιοι «μνηστήρες», που εκπροσωπούν ελληνικά και διεθνή επενδυτικά σχήματα, που ενδιαφέρονται για την «πολύφερνη νύφη», η οποία ακούει στο όνομα: μικρή ΔΕΗ.

Σε αρκετές περιπτώσεις, για να κλεισθούν τα επίμαχα ραντεβού, είτε με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, που αποτελεί το «alter ego» του Αλέξη Τσίπρα, είτε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, υπάρχει η «διακριτική» μεσολάβηση σημαντικών πρεσβειών, όπως αυτών των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, αλλά και της Ιταλίας.

Όποια κοινοπραξία, γιατί ένα τόσο μεγάλο project δεν μπορεί να είναι υπόθεση ενός «παίκτη», επιτύχει να λάβει το πολυπόθητο «δαχτυλίδι» που θα επικυρώνει το «γαμήλιο συμβόλαιο», θα κληθεί να διαχειρισθεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη.

Πράγματι, αυτή την στιγμή, η ΔΕΗ που έχει τζίρο 6,2 δισ. ευρώ ετησίως, εξυπηρετώντας 7,5 εκατ. πελάτες, διαθέτει ως «προίκα» 62 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και 363 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Το πιο πολύτιμο, όμως, περιουσιακό της στοιχείο είναι τα κοιτάσματα λιγνίτη που έχει στην ιδιοκτησία της, τα οποία θεωρούνται από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως και η αξία τους (τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα ξεπερνούν τα 3,3 δισ. τόνους), υπερβαίνουν τα 170 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, που έχει τις ρίζες του στο 1999, όταν ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος άνοιξε τον κύκλο της μετοχοποίησης της δημόσιας επιχείρησης, προβλέπεται η κατάτμηση της τελευταίας.

Σε πρώτη φάση, θα υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ του ζημιογόνου τμήματος που θα μείνει στο Ελληνικό κράτος, το οποίο θα συνεχίσει να καταβάλλει και την μισθοδοσία των 25.000 υπαλλήλων της και του κερδοφόρου σκέλους, που θα εκχωρηθεί σε ιδιώτες.

Μεταξύ αυτών των μονάδων που θα λάβουν «αντί πινακίου φακής» οι τελευταίοι, αφού το τίμημα για την πώληση του περίπου 30% της ΔΕΗ θα είναι μόλις 1,5 δισ. ευρώ, θα είναι οι ΑΗΣ Αμυνταίου 1 και 2, ισχύος 600 MW, οι ΑΗΣ Μελίτης 1 και 2, ισχύος 780 MW, που θεωρούνται οι πλέον υπερσύγχρονες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, οι επενδυτές θα πάρουν «πακέτο» και την εκμετάλλευση των λιγνιτοφόρων ορυχείων Αμυνταίου – Λακκιάς, Κλειδίου, Μελίτης, Κομνηνών 1 και 2 και Βεύης.

Έτσι δικαιολογείται και το αυξανόμενο ενδιαφέρον που δείχνει για την συγκεκριμένη αγοραπωλησία ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός RWE, ο οποίος θέλει να αποκτήσει άμεση πρόσβαση στα υπερπολύτιμα κοιτάσματα λιγνίτη που κρύβει η Ελληνική γη.

Συνέχεια στην έντυπη έκδοση

(Φ. 128) 

Advertisements