Νέος άξονας Αλβανίας-Ισραήλ-Τουρκίας: Σε κλοιό η Ελλάδα

Χωρίς τίτλο

Σε εχθρικό κλοιό βρίσκεται επισήμως η χώρα μας, καθώς μετά την αναζωπύρωση του παλιού ειδυλλίου Άγκυρας – Τελ Αβίβ, προέκυψε ξαφνικός έρωτας Αλβανίας – Ισραήλ.

Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη η προκλητικότητα που διέκρινε τον πρέσβη των Τιράνων στην Αθήνα Ντασνόρ Ντερβίσι, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Δημήτρη Μάρδα.

Σ’ αυτήν, ο Ντερβίσι που θεωρείται του κλίματος Νταβούτογλου, ούτε λίγο ούτε πολύ, απείλησε με κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών αν η Ελλάδα δεν κάνει πίσω σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα.

Με πρώτο, να ανακαλέσει την απόφασή της για προκήρυξη οικοπέδων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές του Ιονίου.

Τα Τίρανα θεωρούν την Ελληνική πράξη που απορρέει από τα νόμιμα δικαιώματα της χώρας μας και το Δίκαιο της Θάλασσας, ως μονομερή πράξη που δεν την αναγνωρίζουν.

Το ύφος του Ντερβίσι, που επέμενε ότι δεν υπάρχει οριστική συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα σε Αλβανία, Ελλάδα και Ιταλία, προκάλεσε την αντίδραση του συνήθως μειλίχιου και «συμβιβαστικού» Έλληνα υφυπουργού.

Αν και ο Μάρδας προσπάθησε να είναι όσο γίνεται διαλλακτικός, αναγνωρίζοντας μάλιστα τα δικαιώματα της γείτονος χώρας στις επίμαχες περιοχές, ο αλβανός πρέσβης ζήτησε επιτακτικά να μην προβεί η Αθήνα σε καμία ενέργεια που να αφορά έρευνα και εκμετάλλευση, χωρίς την συναίνεση της κυβέρνησης του Έντι Ράμα.

Μάλιστα, απαίτησε να αλλάξουν προς όφελος της Αλβανίας οι γεωγραφικές συντεταγμένες του οικοπέδου 1 (στα βορειοδυτικά της Κέρκυρας) γιατί «θα υπάρξει απαίτηση για χάραξη νέας συνοριογραμμής με την Ελλάδα σε όλη την παραμεθόρια ζώνη από την Θεσπρωτία μέχρι και την Φλώρινα».

Εμβρόντητος ο Μάρδας ψέλλισε πως «υπήρχε συμφωνία εδώ και περίπου μια οκταετία για την διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας», ενώ δεν απάντησε στις εδαφικές βλέψεις που προέβαλε ο πρέσβης.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι διεκδικήσεις αυτές προβλήθηκαν λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν, στην αλβανική πρωτεύουσα.

Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που πέρυσι αλώνιζε σ τους νομούς της Δυτικής Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, φτάνοντας μέχρι την Πέλλα προσποιούμενος τον Βούλγαρο εισαγωγέα καυσόξυλων.

Ο Φιντάν που θεωρείται οπαδός της τουρκοαλβανικής φιλίας, έχει εγκαταστήσει δίκτυο πρακτόρων στην Αλβανία, όπου η χώρα του  διατηρεί ναυτική βάση στο Δυρράχιο.

Μετά την συνάντησή του με τον τούρκο αρχιπράκτορα ο Ράμα αναχώρησε για το Τελ Αβίβ όπου συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Βενιαμίν Νετανιάχου.

Όπως δήλωσε ο τελευταίος «θα παρασχεθεί κάθε βοήθεια (οικονομική και στρατιωτική) στην Αλβανία», που «ήταν η μόνη χώρα», όπως σημείωσε, «που είχε περισσότερους Εβραίους κατά την διάρκεια του Β~ Παγκοσμίου Πολέμου απ’ ό,τι πριν, αποτελώντας καταφύγιο γι’ αυτούς».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος που συζητήθηκαν ήταν και το ζήτημα της συνεκμετάλλευσης του πετρελαίου και του φυσικού αερίού που έχει εντοπισθεί στο Βόρειο Ιόνιο.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, δεν αποκλείεται το έργο της εξόρυξης να το αναλάβει ισραηλινή εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο αυτό.

Συνέχεια στην έντυπη έκδοση

(Φ. 130) 

Advertisements