Γεωπολιτικές εξελίξεις

Χωρίς τίτλο.jpg

ΕΥΡΩΠΗ

4 Ιανουαρίου: Η Σουηδία ξεκίνησε επίσημα τον έλεγχο ταυτοτήτων στην γέφυρα Όρεσουντ, που την συνδέει με την Δανία

4 Ιανουαρίου: Η Δανία θέσπισε μέτρα ελέγχου στα κοινά σύνορα με την Γερμανία.

7 Ιανουαρίου : Η Γαλλία σηματοδότησε την επέτειο ενός έτους σε μνήμη των επιθέσεων τζιχαντιστών κατά της εφημερίδας Σαρλί Εμπντό και άλλων στόχων.

8 Ιανουαρίου: Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία θα έχουν συνομιλίες υπουργικού επιπέδου  σε θέματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και του αυξανόμενου θαλάσσιου δυναμισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

10 Ιανουαρίου: Λήγει η προθεσμία της Καταλονίας είτε να επιλέξει ένα νέο περιφερειακό πρόεδρο ή να αντιμετωπίσει νέες τοπικές εκλογές.

ΠΡΩΗΝ ΕΣΣΔ

10 Ιανουαρίου: Αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της Ουκρανίας σχετικά με τις εισαγωγές τροφίμων από την Ρωσία.

10-13 Ιανουαρίου: Ο Μασαχίκο Κομούρα , ο αντιπρόεδρος του ιαπωνικού  «Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος», θα μεταβεί στην Ρωσία για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΑΣΙΑ – ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ

Ακαθόριστη ημερομηνία: Ινδός Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας αναμένεται να επισκεφθεί την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

4 Ιανουαρίου: Το κοινοβούλιο της Ιαπωνίας θα συνέλθει σε τακτική συνεδρίαση 150 ημερών.

5 Ιανουαρίου: Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Συριακού Εθνικού Συνασπισμού επισκέφθηκε την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

6 Ιανουαρίου: Η Ιαπωνία και η Ταϊβάν είχαν  συνομιλίες σχετικά με τις Ταϊβανέζες «γυναίκες αναψυχής», οι οποίες εξαναγκάστηκαν να εργαστούν σε στρατιωτικούς οίκους ανοχής των Ιαπώνων πριν και κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

6 Ιανουαρίου: Συνήλθε το Νομοθετικό Σώμα του Χονγκ Κονγκ και επανεξέτασε τον αμφιλεγόμενο νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων συσχετίζοντας  την ηλεκτρονική ανταλλαγή  κειμένων και εικόνων με  «κακουργηματική δραστηριότητα».

8-10 Ιανουαρίου: Σε συνεργασία με τον Κινεζικό Ιατρικό Σύλλογο, ο Πακιστανικός Ιατρικός Σύλλογος διοργανώσει το πρώτο Ιατρικό Συνέδριο Πακιστάν-Κίνας, δημιουργώντας  μια πρόσβαση για την ανταλλαγή ιατρικών γνώσεων, τεχνολογίας και φαρμάκων.

ΝΟΤΙΟΣ ΑΣΙΑ

4 Ιανουαρίου: Ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναβάζ Σαρίφ έφθασε για τριήμερη επίσκεψη στην Σρι Λάνκα.

6 Ιανουαρίου : Κινεζική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Σρι Λάνκα για να συζητήσει  επενδυτικές ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένου του έργου για το λιμάνι της πόλης Κολόμπο, του έργου  για το λιμάνι της πόλης Χαμπαντότα και τον αυτοκινητόδρομο Κολόμπο – Κάντυ.

10-15 Ιανουαρίου: Ανώτεροι αξιωματούχοι από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα συναντηθούν στο Ισλαμαμπάντ για να επαναλάβουν τις συνομιλίες συμφιλίωσης μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν.

ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΗ / ΒΟΡΕΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

4 Ιανουαρίου: Η λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία εδράζεται στο Τομπρούκ, ψήφισε την νέα κυβέρνηση ενότητας με την στήριξη του ΟΗΕ.

4 Ιανουαρίου: Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τους ηγέτες του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος («Milliyetηi Hareket Partisi»), γνωστού ως «Γκρίζοι Λύκοι», για να συζητήσει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

7 Ιανουαρίου: Λίβανος: εκλογή νέου αρχηγού του κράτους. Οι 34 προηγούμενες προσπάθειες  απέτυχαν λόγω έλλειψης απαρτίας.

10 Ιανουαρίου: Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ θα επισκεφθεί την Τεχεράνη για να συναντηθεί με Ιρανούς αξιωματούχους.

10 Ιανουαρίου: Το αιγυπτιακό κοινοβούλιο θα συνεδριάσει μετά από τρία χρόνια παύσης των εργασιών του.

ΑΜΕΡΙΚΗ

5 Ιανουαρίου: Συγκλήθηκε Νέα Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας.

6 Ιανουαρίου: Η κυβέρνηση της Αργεντινής αποφάσισε ότι το πρόγραμμα επισκόπησης των τιμών των τροφίμων θα πρέπει να παραταθεί για άλλους τρεις μήνες

7 Ιανουαρίου: Ο Πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος συνεδρίασε  με  στενούς συνεργάτες του στην Καρθαγένη για να αναλύσει την τελική φάση της διαδικασίας ειρηνευτικών συνομιλιών με τις ανταρτικές «Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας» (FARC).

ΑΦΡΙΚΗ

Ακαθόριστη ημερομηνία : Η Τανζανία θα φιλοξενήσει μια συνάντηση των ηγετών της Ανατολικής Αφρικής για να συζητήσουν την κρίση στο Μπουρούντι.

6 Ιανουαρίου:  Αντίπαλες ομάδες συναντήθηκαν στο Μπουρούντι, όμως η κυβερνητική  προσέλευση παραμένει ανεπιβεβαίωτη.

6-7 Ιανουαρίου: Τεχνικοί εμπειρογνώμονες συνήλθαν στην Αντίς Αμπέμπα για να συζητήσουν κάποιες από τις προτάσεις της Αιγύπτου σχετικά με  το βαρυτικό υδροηλεκτρικό φράγμα στον Κυανού Νείλο γνωστό ως «Φράγμα της Αναγέννησης».

(Φ. 131) 

Advertisements