Χωρίς περίθαλψη οι στρατιωτικοί μας

army_c

Ως και 300 χλμ. χρειάζεται να διανύσουν οι Έλληνες Στρατιωτικοί, προκειμένου να υποβληθούν σε επιβεβλημένες ιατρικές εξετάσεις. Αιτία, το αναχρονιστικό καθεστώς που διέπει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους.

Σύμφωνα με αυτό, τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχουν το δικαίωμα να εξεταστούν από γιατρούς ή διαγνωστικά κέντρα με τα οποία έχει συμβληθεί το ταμείο τους!

Το δικαίωμα αυτό το έχουν μόνο τα μέλη των οικογενειών τους.

Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί στρατιωτικοί εξαναγκάζονται να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα, προκειμένου να πάνε σε κάποιο από τα εναπομείναντα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Κάτι τέτοιο, όμως, έχει σοβαρή οικονομική επιβάρυνση για την υπηρεσία τους, αφού θα πρέπει να καλύψει τα έξοδα που περιλαμβάνουν την αποζημίωση των εκτός έδρας (λόγω της μετακίνησης) και των μεταφορών, εφόσον χρησιμοποιηθεί μέσο μαζικής μεταφοράς, π.χ. τρένο, υπεραστικό λεωφορείο κ.ά.

Το «ΕΜΠΡΟΣ» συνομίλησε με τον πρόεδρο της  Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου, Γεώργιο Θεοδώρου (Υπλγος Π.Ζ.), που γνωρίζει πολύ καλά το θέμα που ταλανίζει το σύνολο των συναδέλφων του.

Ο ίδιος ζητεί να επιτραπεί στους στρατιωτικούς να επισκέπτονται τα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα και κλινικές, όπως και τους συμβεβλημένους γιατρούς, αφού όπως λέει «για τον σκοπό αυτό έχουμε σημαντικές κρατήσεις στον μισθό μας».

Για τον κ. Θεοδώρου, «δεν πρόκειται για παράλογο αίτημα, αλλά για δικαίωμα που έχουν οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων, πλην αυτών των Ενόπλων Δυνάμεων».

Όπως τονίζει «μέχρι πριν μερικά χρόνια δεν αντιμετωπίζαμε κανένα τέτοιο πρόβλημα, γιατί σχεδόν σε κάθε γεωγραφική περιφέρεια της χώρας μας υπήρχε στρατιωτικό νοσοκομείο με όλες τις ιατρικές ειδικότητες».

«Τώρα», προσθέτει, «έχουν μείνει τέσσερα μόνο στρατιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, σε Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη».

Στο σημείο αυτό διευκρινίζει ότι συνάδελφοί του που απευθύνθηκαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και δη σε κρατικά νοσοκομεία, μπήκαν σε λίστα αναμονής.

Για παράδειγμα, αναφέρει την περίπτωση στρατιωτικού που έπρεπε να κάνει άμεσα υπέρηχο καρδιάς, καθώς ένιωθε έντονες ενοχλήσεις, και το νοσοκομείο της περιοχής του τού έκλεισε ραντεβού για μετά από 6 μήνες!

«Έχω να σας αναφέρω δεκάδες τέτοια περιστατικά», υπογραμμίζει ο κ. Θεοδώρου, ο οποίος θεωρεί αδιανόητο «να πληρώνει ο κλάδος μας για υπηρεσίες, τις οποίες δεν απολαμβάνει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα λύνεται απλά και γρήγορα με μια Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Υγείας και Εθνικής Άμυνας.

Εκτός, αν κάποιοι από τους κυβερνώντες αρέσκονται στο να «βασανίζουν» τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, βγάζοντας τα αριστερά απωθημένα τους κατά των υπερασπιστών της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας και των θεματοφυλάκων της πλούσιας στρατιωτικής παράδοσής μας.

(Φ. 133)