Ο ΟΗΕ απαιτεί από την Πολωνία περισσότερες αμβλώσεις

Χωρίς τίτλο

Η Πολωνία θα πρέπει να δώσει στα νέα κορίτσια μεγαλύτερη πρόσβαση στις αμβλώσεις. Πρέπει ακόμη να καταπολεμήσει τα «στερεότυπα των φύλων» και να φυλακίζει τους «ομοφοβικούς».

Το έγγραφο το οποίο συνετάχθη από την Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, έχει προκαλέσει οργή στην Πολωνία, η οποία παραμένει Καθολική, παρά τις δεκαετίες καταπίεσης πίσω από το σιδηρούν Παραπέτασμα και έχει μόνο έναν βουλευτή της Αριστεράς στο κοινοβούλιό της, έχοντας βέβαια γνωρίσει τον «παράδεισο» της Σοβιετίας από πολύ κοντά.

Μια εφημερίδα σημείωσε ότι το έγγραφο μοιάζει να «γράφτηκε κατόπιν αιτήματος των αριστερών πολιτικών», ενώ μια άλλη το αποκάλεσε «παράλογο»!

Το έγγραφο καλεί την Πολωνία να «κάνει ευκολότερες και λιγότερο περιοριστικές τις προϋποθέσεις για την άμβλωση σε σχέση με τις έφηβες, ώστε να αντικατοπτρίζουν το δικαίωμα του παιδιού να εκφράσει τις απόψεις του και τα συμφέροντα του».

Σε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προτάσεις, ζητά, ακόμη να δωθεί τέλος στα λεγόμενα «παράθυρα της ζωής» – μικρά δωμάτια που είναι χτισμένα μέσα στα τείχη των μονών, όπου οι μητέρες μπορούν να αφήσουν τα  παιδιά τους.

Πολύ εύστοχη είναι η παρατήρηση του Bartosz Lewandowski του Πολωνικού Ινστιτούτου Νομικού Πολιτισμού σε ραδιοφωνική εκπομπή. Αποκάλεσε την επιτροπή του ΟΗΕ «σχιζοφρενική» και τόνισε:

«Η Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού ζητά να διασφαλιστεί ότι αυτά τα παιδιά μπορούν να σκοτωθούν. Πρόκειται για μια σχιζοφρενική κατάσταση. Έχουμε ένα ακόμα παράδειγμα του πώς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και οι διεθνείς οργανισμοί γίνονται για να εξυπηρετήσουν ένα συγκεκριμένο σκοπό».

Η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει επίσης ότι «τα στερεότυπα των φύλων όσον αφορά τους ρόλους και τις ευθύνες των γυναικών και των ανδρών στην οικογένεια και την κοινωνία εξακολουθούν να επιμένουν», ενώ σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι η Πολωνία πρέπει να εισάγει νέους νόμους για «εγκλήματα μίσους». Συγκεκριμένα, ζητά να «προσδιορίσει την ρητορική μίσους και άλλα εγκλήματα μίσους, τα οποία υποκινούνται από τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και την ομοφοβία ως συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις.

Ο Stanislaw Szwed,  Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, δήλωσε ότι η πολωνική κυβέρνηση δεν θα αλλάξει τους νόμους κατά των αμβλώσεων. Το κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη», το οποίο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές το περασμένο φθινόπωρο, έκανε εκστρατεία για την προστασία της ζωής και της οικογένειας.

(Φ. 136)