Δελφοί: Η Πηγή του Ιερού της Γης αναβλύζει πάλι

Χωρίς τίτλο.jpg

Θέμα χρόνου είναι να ξεκινήσουν οι εργασίες για την στερέωση του αρχαίου θεάτρου των Δελφών, δυναμικότητας 5.000 θέσεων, που βομβαρδίστηκε κατά την διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Μετά από πολλά διαβήματα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το έργο εντάχθηκε σε πρόγραμμα που προβλέπει την αναστήλωσή του.

Πάντως, οι αρχαιολόγοι έχουν πολλά παράπονα από την Πολιτεία, αφού παρά την ανακήρυξη των Δελφών, το 1987 ως μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ελάχιστα κοινοτικά κονδύλια και εθνικοί πόροι διατέθηκαν για την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.

Ακόμη και με ελλιπή χρηματοδότηση πέτυχαν, όπως λένε, να κάνουν θαύματα, νοικοκυρεύοντας τα σημεία, δημιουργώντας εστίες πρασίνου, φυτεύοντας μυρτιές, βελανιδιές, ελιές, κουμαριές και δενδρολίβανο και κατασκευάζοντας μικρά μονοπάτια που είναι προσβάσιμα ακόμη και για άτομα με κινητικά προβλήματα.

Για τα άτομα με προβλήματα όρασης τοποθετήθηκαν ειδικές πινακίδες σε γραφή Μπράιγ, ενώ επιστρώθηκαν χωμάτινες διαδρομές για την κίνηση ειδικού οχήματος που αγοράστηκε για ΑμΕΑ.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν 500 περίπου αρχιτεκτονικά μέλη και επιγραφές που είχαν καλυφθεί σε παλαιότερες εργασίες.

Στην Ρωμαϊκή Αγορά, στο νότιο τμήμα της Ιεράς Οδού, τακτοποιήθηκαν διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη και αποκαταστάθηκαν τα βάθρα των μνημείων.

Στον χώρο του Ασκληπιείου, για πρώτη φορά αποδόθηκε στο κοινό το Ιερό του Ασκληπιού, ενώ μετά τον καθαρισμό, η Πηγή του Ιερού της Γης αναβλύζει πάλι.

Στον Ναό του Απόλλωνα αποκαλύφθηκαν 20 αρχιτεκτονικά μέλη και επιγραφές, ενώ στην Στοά των Αθηναίων έγιναν στερεώσεις στην επιφάνεια επτά κιόνων.

Εκτεταμένες εργασίες έγιναν και στην Θόλο των Δελφών όπου τακτοποιήθηκαν 250 μέλη που δυσκόλευαν την πρόσβαση στο μνημείο και απομακρύνθηκε ο βράχος που βρέθηκε εκεί μετά από την κατολίσθηση του 1905.

Εκείνο που προέχει για τους αρχαιολόγους είναι να ξεκινήσει η αναστήλωση των μνημείων, αφού η τελευταία εργασία αυτού του τύπου έγινε την δεκαετία του ‘30.

(φ. 137) 

Advertisements