Η Δωδώνη στην Αθήνα

Χωρίς τίτλο.jpg

Η ιστορία του αρχαιότερου μαντείου της Ελλάδας, αυτού της Δωδώνης, θα ζωντανέψει το διάστημα από τις 20 Ιουνίου του 2016 ως τον Ιανουάριο του 2017, στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου της Ακρόπολης.

Πάνω από 250 σπάνια έργα που προέρχονται από τον συγκεκριμένο ιερό χώρο, θα παρουσιασθούν, με έμφαση στην ανάγκη του αρχαίου ανθρώπου να μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Η αίθουσα θα διαμορφωθεί κατά τέτοιο τρόπο που να θυμίζει την Ιερά Οικία, με την μορφή που είχε στο τέλος του 3ου αιώνα π.Χ.

Η διάταξη του χώρου θα περιλαμβάνει το πρόπυλο, τον πρόστυλο ναό του Διός, την περίστυλη αυλή, ακόμη και την μαντική βελανιδιά. Από τις αρχαιότητες που θα εκτεθούν, οι 194 προέρχονται από το Μουσείο Ιωαννίνων, οι άλλες 56 θα παραχωρηθούν από το Εθνικό Αρχαιολογικό και οι υπόλοιπες θα προέλθουν από την Συλλογή Καπράνου.

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με μουσεία του Βερολίνου, ώστε να έρθουν άλλα 9 έργα. Η έκθεση θα διαρθρώνεται σε 8 ενότητες, με αφηγήσεις ειδικών προς τους επισκέπτες που θα ξεκινούν με την Δωδώνη της ύστερης εποχής του χαλκού και θα φτάνουν μέχρι την σύνδεση του μαντείου με την Αθήνα.

Στην πρώτη που θα έχει ως θέμα «Οι απαρχές της λατρείας», θα υπάρχουν χάλκινα και πήλινα αντικείμενα, τα οποία αναδεικνύουν την ταυτότητα των πρώτων κατοίκων, την αρχέγονη λατρεία της Μητέρας Γης και την καθιέρωση της λατρείας του Διός. Ακολουθεί η ενότητα «Ο Δίας και οι άλλοι θεοί της Δωδώνης», όπου κυριαρχούν ο Δίας και τα σύμβολά του μέσα από χάλκινα αγάλματα, ενώ γίνεται αναφορά στις Διώνη, Αφροδίτη και Θέμιδα.

Η τρίτη που φέρει τον τίτλο «Φηγός, η μαντική βελανιδιά», είναι αφιερωμένη στους τρόπους μαντείας: το θρόισμα των φύλλων της βελανιδιάς, τους ήχους των αντικειμένων που κρεμούσαν στα κλαδιά της, τα κροξίματα των περιστεριών, τον ήχο της Κερκυραίων μάστιγος κ.λπ.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ενότητες είναι η «Ιστορίες χαραγμένες στο μολύβι», στην οποία παρουσιάζονται τα μολύβδινα ελάσματα με τις χαραγμένες ερωτήσεις των επισκεπτών του μαντείου προς την θεότητα που εκφράζουν τις αγωνίες τους για γάμους, προίκα ή χηρεία, το εμπόριο, τα χρέη, τα περιουσιακά, την απόκτηση παιδιών και την υγεία. Η συγκεκριμένη ενότητα κλείνει με απελευθερωτικές επιγραφές δούλων. «Νάια, η μεγάλη γιορτή της Δωδώνης», έχει ως θέμα η πέμπτη ενότητα που είναι αφιερωμένη στην γιορτή των Ναΐων (ιππικών, δραματικών και μουσικών αγώνων).

Στην επόμενη ενότητα «Αναθέτες και αναθήματα» παρουσιάζονται τμήματα από χάλκινους ανδριάντες, επωμίδες, τελαμώνες, ξίφη, σαυρωτήρας, αφιερώματα αυτών που ωφελήθηκαν ή ζητούσαν την βοήθεια των θεών. «Η πολιτική Δωδώνη» ανιχνεύει μέσα από νομίσματα τον ρόλο του μαντείου στην διαμόρφωση της Δωδώνης σε πολιτικό κέντρο των Ηπειρωτών και τον ρόλο του βασιλιά Πύρρου στην μνημειακή άνθηση του ιερού.

Στην τελευταία ενότητα «Δωδώνη και Αθήνα», προβάλλονται τα δύο αντικείμενα που βρέθηκαν στην Ακρόπολη, ένα τμήμα ψηφισματικού αναγλύφου κι ένα τμήμα θρόνου σε φυσικό μέγεθος, με επιγραφές που αναφέρονται στον Δία Νάιο και στην Διώνη. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα υπάρχουν ψηφιακές αναπαραστάσεις του μαντείου, προβολές ταινιών, εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και παράθεση γιαννιώτικων εδεσμάτων στο εστιατόριο του μουσείου.

Πρόκειται για την δεύτερη περιοδική έκθεση που διοργανώνει το Μουσείο της Ακροπόλεως και αφορά τις μεγάλες πόλεις και τα κέντρα λατρείας της αρχαιότητας. Το καλοκαίρι του 2015 παρουσιάστηκε η έκθεση «Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των Μεγάλων Θεών», την οποία είδαν πάνω από 44.000 Έλληνες και ξένοι επισκέπτες.

(φ. 141) 

 

Advertisements