SOS Racisme: Οι Γαλλίδες στους Αφρικανούς

Χωρίς τίτλο.jpg

Την Δευτέρα 21 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της τοιχογραφίας στο κολλέγιο Gustave Flaubert, παρουσία του καλλιτέχνη του δρόμου Combo, του προέδρου της SOS Racisme Dominique Sopo, εκπροσώπου της Διυποργικής Αντιπροσωπείας για την καταπολέμηση του Ρατσισμού και του Αντισημιτισμού, και του δημάρχου Jerome Coumet του 13ου διαμερίσματος του Παρισιού.

Ο καλλιτέχνης προέρχεται από την ένωση καλλιτεχνών M.U.R. (Association Modulable Urbain Reactif) που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2003 από τον καλλιτέχνη Jean Reaper και προωθεί την σύγχρονη τέχνη. «Ο τοίχος (σημ. στα γαλλικά le mur) δανείζει την δημόσια επιφάνειά του σε μια νέα μορφή, σε ένα τελετουργικό» και αναδεικνύει τους ασκούμενους της «αστικής τέχνης», δηλαδή της «τέχνης του δρόμου», μιας τέχνης δημοφιλούς και με ιδιαίτερη αξία για τους γνώστες του αντικειμένου και τους συλλέκτες. Η ένωση αυτή έχει συνεργαστεί με τον δήμαρχο του Παρισιού, τον δήμαρχο του 11ου διαμερίσματος της πόλης, το ίδρυμα Cartier, τον όμιλο IGS και το κέντρο Pompidou.

Υπάρχει, όμως και μια άλλη τοιχογραφία, διαστάσεων 3×8 μέτρων, που φιλοξενείται σε τοίχο στην συμβολή των οδών Saint-Maur και Oberkampf. Υποτίθεται ότι το έργο είναι εφήμερο και πρόκειται να αντικατασταθεί σύντομα.

Με την πρώτη ματιά, δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι αρνητικό, αντιθέτως θα δώσει ζωή σε έναν κενό τοίχο. Επιπλέον, παρέχεται η ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες να γίνουν ευρέως γνωστοί. Ωστόσο, πέρα από τις καλές προθέσεις των μελών, ορισμένα έργα είναι ιδιαίτερα πολιτικοποιημένα και έχουν ένα ιδιαίτερα αρνητικό και χυδαίο μήνυμα. Η ένωση των καλλιτεχνών χρησιμοποιεί την τέχνη για να κάνει ρατσιτική προπαγάνδα και να προωθήσει την παράνομη μετανάστευση.

Στο έργο που εκτίθεται αυτή τη στιγμή (δείτε την εικόνα), φαίνονται δύο φράσεις: «Η Γαλλία στους Γάλλους» διαγεγραμμένη, και ακριβώς από κάτω «Οι Γαλλίδες στους Αφρικανούς». Θυμηθείτε ότι μια νεαρή κοπέλα βιάστηκε από πολλούς άνδρες στην περιοχή Evry τον περασμένο χρόνο, και το γεγονός ότι μόνο και μόνο επιεδή ήταν «Γαλλίδα» στο μυαλό αυτών των βάρβαρων σήμαινε ότι ήταν «εύκολο κορίτσι».

Η Δήμαρχος του Παρισίου, λοιπόν, υποστηρίζει ένα έργο που καλεί τους περαστικούς να μην υπακούσουν τον νόμο και δεν διστάζει να αφήσει μια ομάδα ανθρώπων να προωθεί απροκάλυπτα την μαζική και παράνομη μετανάστευση. Επιπλέον, το μήνυμα «Οι Γαλλίδες στους Αφρικανούς» είναι μια φράση που υποδηλώνει σαφώς την ρατσιστική αντίληψη ότι οι Γαλλίδες πρέπει να προσφέρονται στους παράνομους μετανάστες.

Εντύπωση, βεβαίως,προκαλεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ένωση καλλιτεχνών έχει επανειλημμένως λάβει επιχορήγηση εγκεκριμένη από το Δημοτικό Συμβούλιο Παρισιού για τις δραστηριότητές της τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, τα έτη 2008-2009, έλαβε επιχορήγηση  ύψους 15.000€ ετησίως, ενώ για την περίοδο 2010-2014, έλαβε επιχορήγηση ύψους 17.000€. Συνεπώς κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν ήξεραν οι αρμόδιοι την εργασία αυτή της ομάδας και δεν νομίζω να δόθηκε η παραγγελία του έργου εν λευκώ. Η Δήμαρχος θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην προκαλείται η κοινωνία των Γάλλων και όχι των ρατσιστών «προσφύγων».

(Φ. 142) 

 

Advertisements