Ίντριγκες Ισραηλινών και Γάλλων – Θέλουν να πάρουν και το νερό της Ελλάδας

Χωρίς τίτλο.jpg

Αναζωπυρώνονται τα σενάρια για πώληση μετοχικού πακέτου της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σε κοινοπραξία ισραηλινών και γαλλικών εταιρειών, με την πιθανή σύμπραξη του ομίλου Μπόμπολα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη οι οικονομικές υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ εξετάζουν σε συνεργασία με νομικά γραφεία το πώς θα προχωρήσει η πρώτη μαζική ιδιωτικοποίηση.

Έντονο ενδιαφέρον για να μπουν στην Ελληνική αγορά νερού επιχειρήσεις από την χώρα του δείχνει ο υπουργός Περιβαλλοντικής Προστασίας του Ισραήλ, Avi Gabbay, που σύντομα θα επισκεφτεί για τον σκοπό αυτό την Αθήνα, όπου θα έχει επαφές με τον Έλληνα ομόλογό του, Παναγιώτη Σκουρλέτη.

Υπενθυμίζουμε ότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η  «δρομολόγηση των αναγκαίων δράσεων για την πλήρη εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου (βλέπε ξεπούλημα) για τις εταιρείες ύδρευσης».

Παράλληλα, μέχρι τον Ιούνιο του 2016, δηλαδή σε λιγότερο από δύο μήνες, πρέπει να έχει δημιουργηθεί ανεξάρτητος διαχειριστικός φορέας.

Τα στελέχη του, που στο σύνολό τους θα προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως από τις εταιρείες που θα συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, θα μπορούν να καθορίζουν τις τιμές πώλησης του νερού σε όλη την χώρα, με βάση τα κέρδη που μπορεί να αποφέρει η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής στα ταμεία του νέου φορέα και συγκεκριμένα στις τσέπες των νέων «επενδυτών».

Ούτε συζήτηση βέβαια για κοινωνικά κριτήρια προς όφελος των πτωχοποιημένων Ελλήνων. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε ότι διαφωνεί ο αμερικανοεβραίος John Paulson, που κατέχει το 9,96% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και εκφράζουν τα funds Paulson και Polygon.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση των μετόχων για την συμμετοχή της Attica Bank στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ύδρευσης, εξέφρασε την αντίθεσή του, καθώς θεωρεί ότι «η απόφαση αυτή της ΕΥΔΑΠ είναι αποτέλεσμα πολιτικά καθοδηγούμενων κινήσεων».

Οι υποσχέσεις στον Ολλάντ

Πληροφορίες θέλουν πίσω από την κίνηση (συμμετοχή με 20 εκατ. ευρώ της Attica Bank) να βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς φαίνεται να είχε υποσχεθεί στον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, την εκχώρηση μέρους της εταιρείας στην γαλλικών συμφερόντων Suez Environment.

Η τελευταία έχει αποκτήσει ήδη από το 2009, το 5,5% της ΕΥΑΘ, ενώ συνεργάζεται με την θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρητής, που ανήκει στην εταιρεία του «εθνικού εργολάβου».

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει συνολικές ζημιές, λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής που οδήγησαν ακόμη και σε εξεγέρσεις των κατοίκων, μόνο την τελευταία εξαετία, άνω των 6 δισ. ευρώ.

Στα ύψη οι τιμές του νερού από τους ιδιώτες

Οταν ιδιωτικές εταιρείες ανέλαβαν το σύστημα ύδρευσης σε μεγαλουπόλεις όπως η Σαγκάη, το Μπορντώ, το Μπουένος Άιρες, το Γιοχάνεσμπουργκ, οι τιμές του νερού εκτοξεύθηκαν στα ύψη, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις των κρατών αυτών, φοβούμενες γενικό ξεσηκωμό, να απομακρύνουν με συνοπτικές διαδικασίες την Suez Environment.

Στους Ισραηλινούς το νερό σε αστικά κέντρα και καλλιέργειες

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός προωθεί τον κολοσσό του κλάδου της ύδρευσης Mekorot Development για τις αστικές περιοχές και την Netafim, που ήδη έχει εγκατασταθεί στην χώρα μας, για την άρδευση των αγροτικών καλλιεργειών.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Mekorot  που έχει έδρα της το Τελ Αβίβ, συνεργάζεται εδώ και χρόνια με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή του μεγαλοκατασκευαστή Γιώργου Περιστέρη και το «Ιατρικό Κέντρο» του Γιώργου Αποστολόπουλου.

Η Mekorot που έχει εμπειρία τουλάχιστον 70 ετών σε εξειδικευμένες τεχνικές ύδρευσης, οι οποίες φτάνουν μέχρι και την πρόκληση τεχνητών βροχών, διαθέτει προσβάσεις στο επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και τώρα «συνεργάσιμα πρόσωπα» στο περιβάλλον Τσίπρα.

Όσο για την Netafim, θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο σε θέματα άρδευσης, με 28 θυγατρικές, 17 εργοστάσια παραγωγής και 4.300 υπαλλήλους. Ήταν αυτή που ξεκίνησε την άρδευση στα κιμπούτς, στην έρημο της Νεγκέβ και έχει εξαπλωθεί  σε 110 χώρες.

Πολλοί όμως συνδέουν την παρουσία της με την δράση της Μοσάντ και κυρίως με την Iσραηλινή στρατιωτική μυστική υπηρεσία Α’ Man.

Γιατί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ξεπουλούν ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ που είναι κερδοφόρες;

Ανεξάρτητα από τους ενδιαφερόμενους και τις σχέσεις τους με τους πρώην και νυν κυβερνώντες, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η ΕΥΔΑΠ όσο και η ΕΥΑΘ είναι ιδιαίτερα κερδοφόρες.

Τον τελευταίο χρόνο, παρά την οικονομική κρίση, τα αποτελέσματα της πρώτης ήταν κέρδη 43,7 εκατ. ευρώ μετά φόρων, έναντι 42 εκατ. ευρώ το 2014.

Αύξηση στα 20,8 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τα κέρδη της Εταιρείας Ύδρευσης της Θεσσαλονίκης, ενώ συνολικά από το 2009, η ΕΥΑΘ έβαλε στο ταμείο της 127 εκατ. ευρώ.

Αντιλαμβάνεται κανείς γιατί προσφέρονται τόσοι επενδυτές «να αξιοποιήσουν το Ελληνικό νερό». Μόνο η αξία του εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας, που θεωρείται από τα καλύτερα της Ευρώπης, ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ.

Τι θα πάρουν οι ξένοι

Όσο για τα νούμερα που ακούγονται για την εκποίηση της ΕΥΔΑΠ είναι τουλάχιστον υποπολλαπλάσια της πραγματικής αξίας της.

Η οροφή φτάνει τα 800 εκατ. ευρώ και το «υπόγειο» μόλις τα 250 εκατ., όταν μόνο το Ελληνικό Δημόσιο και οι Δήμοι της οφείλουν πάνω από 600 εκατ. ευρώ και 4,3 εκατ. καταναλωτές της πολλές δεκάδες εκατομμύρια.

Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται και οι μονάδες παραγωγής ενέργειας, που με την λειτουργία υδροστρόβιλου μετατρέπουν την υδραυλική ενέργεια του νερού σε μηχανική κι ακολούθως από την γεννήτρια σε ηλεκτρική.

Ήδη, λειτουργούν έξι τέτοιου είδους υδροηλεκτρικά εργοστάσια κατά μήκος των εξωτερικών υδραγωγείων της γραμμής Ευήνου – Μόρνου – Υλίκης – Μαραθώνα.

Τι καλύτερο «δώρο» θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου στα ξένα funds, που αρπάζουν ό,τι πολύτιμο απέμεινε από την περιουσία του Ελληνικού λαού.

Αλλά, «έχουσιν γνώσιν οι φύλακες», που θα αποτρέψουν το ξεπούλημα του υδάτινου πλούτου της χώρας!

Γ. Φράγκος

(Φ. 144) 

 

 

Advertisements