Τουρκικοί παράδες σε Βαλκάνιους καναλάρχες «Η φωνή της Άγκυρας»

Χωρίς τίτλο.jpg

Την δημιουργία δικτύου Βαλκανικών ΜΜΕ (κυρίως τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών), τα οποία θα αποτελούν την «Φωνή της Άγκυρας», στην περιοχή της χερσονήσου του Αίμου, προωθεί η Τουρκία, στο πλαίσιο των σχεδίων της για αναβίωση του «Οθωμανικού μεγαλείου», όπως προβλέπει το γεωστρατηγικό δόγμα του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Για τον λόγο αυτό, χρησιμοποιώντας πακτωλό χρημάτων που προέρχονται από την ΤΙΚΑ (Τουρκικός Κρατικός Οργανισμός Ανάπτυξης και Βοήθειας), έχει προσεγγίσει δημοσιογράφους, εκδότες και ιδιοκτήτες καναλιών στην Βαλκανική, στους οποίους υπόσχεται αδρή οικονομική βοήθεια, για την διατήρηση και επέκταση των ΜΜΕ όπου εργάζονται ή τα οποία διαθέτουν.

Ως μοναδικό αντάλλαγμα για να ανοίξουν οι κρουνοί των εκατομμυρίων ευρώ προς τα ταμεία τους, οι τούρκοι ζητούν την παρουσίαση επιλεγμένων άρθρων και ρεπορτάζ που θα εξυμνούν την δράση του Ταγίπ Ερντογάν.

Από τους «αργυρώνητους» ανθρώπους του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, θα ζητηθεί να προβάλλουν μέσω συνεντεύξεων και τηλεοπτικών εκπομπών «την ευμάρεια και την ανοχή στην πολυθρησκευτικότητα και την πολυφυλετικότητα των λαών που ζούσαν υπό την σκέπη (ζυγό) των Οσμανιδών».

Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξουν ευρείες αναφορές στο ένδοξο παρελθόν και στην ανάγκη συγκατοίκησης μεταξύ των εθνών που συγκροτούσαν την αυτοκρατορία του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, κάτω από την πατρική προστασία της Τουρκίας.

Προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό το συντομότερο δυνατόν, εγκαταλείφθηκαν προς το παρόν οι σκέψεις για αγορά τηλεοπτικών σταθμών και εφημερίδων εθνικής εμβέλειας στις χώρες των Βαλκανίων.

Επειδή οι συγκεκριμένες διαδικασίες είναι χρονοβόρες και έχουν πολιτικό κόστος, όπως απέδειξε η περίπτωση του τούρκου καναλάρχη Ατζούν Ιλιτζαλί, που ήθελε να αγοράσει Ελληνικό κανάλι ή τηλεοπτική συχνότητα, επιλέχθηκε η δημιουργία δικτύου με τοπικά ΜΜΕ.

Το πρώτο βήμα έγινε με την ανακοίνωση της ίδρυσης «Συνεδρίου Βαλκανικών Τηλεοράσεων», σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Προύσα.

Συνδιοργανωτές -κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία- ήταν ο Σύλλογος Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης (ΒΤΤDD), το τουρκικό προπαγανδιστικό κανάλι Tek Rumeli, ο τοπικός δήμος και φυσικά η ΤΙΚΑ.

Την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο πρόεδρος του ΒΤΤDD και επικεφαλής των «Γκρίζων Λύκων» στην Ελληνική ακριτική περιοχή, Νετσεμεττίν Χουσεΐν, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του Ερντογάν, ενώ δεν δίστασε να μιλήσει «για τους συμπατριώτες του που είναι υπό Ελληνική κατοχή χωρίς δικαιώματα».

Μεταξύ των καναλιών που μετείχαν ήταν από το Μαυροβούνιο τα Teuta TV και RTCG, από τα Σκόπια τα TERA TV, MRT και Kanal 5, από το Κόσσοβο τα MOST TV και Koha Dritore TV, από την Βουλγαρία το Bit TV, από την Βοσνία – Ερζεγοβίνη τα Kankaj TV, Face TV και Alfa TV και από την Τουρκία το Tek Rumeli.

Από την Ελλάδα παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από το κανάλι Ένα TV, που εκπέμπει στην Καβάλα και στους νομούς της Δυτικής Θράκης, φιλοξενώντας κυρίως «τουρκόφιλους» και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και από τον ραδιοσταθμό Τσινάρ της Ξάνθης, φερέφωνο του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής, του οποίου οι ανθελληνικές θέσεις έπρεπε να είχαν οδηγήσει στο κλείσιμό του και στην απέλαση των υπευθύνων.

Ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης του ΡΙΣ Νετζάτ Αχμέτ, που είναι και Έλληνας πολίτης, κάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας να ξεσηκωθούν ενάντια στην Ελληνική βία, επικαλούμενος, μάλιστα, το παράδειγμα του Κοσσυφοπεδίου, όπου «οι Αλβανοί επέτυχαν μετά από αγώνες να κατοχυρώσουν την ανεξαρτησία τους».

Ένα άλλο στοιχείο που θα έπρεπε να απασχολήσει το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και το ΥΠΕΘΑ, είναι ότι στην έναρξη της εκδήλωσης, ενώ το κανάλι Ένα αναφέρθηκε ως προερχόμενο από την Ελλάδα, ο Τσινάρ προβλήθηκε ότι είναι από την Δυτική Θράκη.

Συνέχεια στην έντυπη έκδοση

(Φ. 145) 

 

Advertisements