Η μεγάλη επιστροφή του Βόισλαβ Σέσελι

yugo708

 

Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκαν στην Σερβία προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές. Δυο χρόνια μετά την επικράτηση του σερβικού κόμματος της προόδου του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλεξάντερ Βούτσιτς.

Ο Βούτσιτς είχε διατελέσει υπουργός Πληροφοριών στην κυβέρνηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και υπήρξε μέλος του ριζοσπαστικού κόμματος της Σερβίας του Βόισλαβ Σέσελι.

Το 2008 όμως, απαρνήθηκε τις εθνικιστικές του θέσεις, για να υιοθετήσει φιλοευρωπαϊκή γραμμή, επιδιώκοντας την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στις εκλογές αυτές έλαβε 48% των ψήφων, αλλά απέτυχε στον στόχο του να κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Το σημαντικότερο όμως είναι το ποσοστό 13% που έλαβαν τα κόμματα που αντιστέκονται στις ισοπεδωτικές πολιτικές της Ε.Ε. και των Η.Π.Α., ειδικά μετά την εφαρμογή των σχεδίων της Ε.Ε. στην γειτονική Ελλάδα.

Τα κόμματα αυτά, μεταξύ των οποίων κυρίαρχο είναι το κόμμα του Σέσελι, παλιού φίλου της δικής μας Χρυσής Αυγής, έχουν ταχθεί ξεκάθαρα εναντίον του κατ’ ευφημισμόν αποκαλούμενου «φιλελευθερισμού» και της παγκοσμιοποίησης.

Ο πανθομολογούμενα χαρισματικός Σέσελι, απελευθερώθηκε το 2014 και μόλις ένα μήνα πριν, στις 31 Μαρτίου, οι δικαστές του ΟΗΕ απάλλαξαν τον εθνικιστή σέρβο πολιτικό από όλες τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Σέσελι είχε κατηγορηθεί ότι υπέθαλψε εθνοτικές εντάσεις με τη σφοδρή ρητορική του κατά το ξέσπασμα του πολέμου και την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, την δεκαετία του 1990.

«Με αυτή την αθώωση και από τις εννέα κατηγορίες που περιλαμβάνονταν στο κατηγορητήριο, το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί καθίσταται νομικά άκυρο» δήλωσε ο προεδρεύων του δικαστηρίου Γάλλος δικαστής Ζαν-Κλοντ Αντονετί. «Ο Βόισλαβ Σέσελι είναι τώρα ελεύθερος».

Λίγες μέρες μετά, οδήγησε το κόμμα του στο Kοινοβούλιο και πραγματοποίησε  ο ίδιος μια πολλά υποσχόμενη επιστροφή στην κεντρική πολιτική σκηνή της Πατρίδας του.

(φ. 147)

Advertisements