Αρπάζουν την γη των Βορειοηπειρωτών

Χωρίς τίτλο.jpg

Για «ιδιοκτησιακή γενοκτονία» κατηγορούν οι Ελληνες της Βορείου Ηπείρου την αλβανική κυβέρνηση. Ηδη στα χωριά Βουνό και Δρυμάδες,  πραγματοποιούνται κατεδαφίσεις σπιτιών και επιχειρήσεων και αφαίρεση τίτλων ιδιοκτησίας από ελληνικές οικογένειες.

Όπως καταγγέλλουν οι Βορειοηπειρώτες, το πρόσχημα που χρησιμοποιείται είναι το πρόγραμμα «Ανάπτυξη Αλβανικών Άλπεων και παραθαλάσσιων περιοχών του Ιονίου», το οποίο  χρηματοδοτείται από την Ευρωπαική Ένωση μέσω της Τράπεζας Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τα κονδύλια που προορίζονται για τον σκοπό αυτό ανέρχονται στα 28.700.000 ευρώ.

Με πρόσχημα την εκτέλεση έργων για την ανάπτυξη της περιοχής της Χιμάρας, έχουν πραγματοποιηθεί 25 κατεδαφίσεις κτισμάτων που ανήκουν σε ελληνικές οικογένειες.

Στους Έλληνες της παραμελημένης από διαδοχικές ελλαδικές κυβερνήσεις Βορείου Ηπείρου, ξυπνούν μνήμες του 2007, όταν σπίτια και επιχειρήσεις κατοίκων της παραθαλάσσιας περιοχής Γυάλι και Χιμάρας, κατεδαφίστηκαν στα πλαίσια εφαρμογής του «σχεδίου ανάπτυξης». Το σχέδιο είχε τότε  χρηματοδοτηθεί με 50.000.000 δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα. ¨Είναι χαρακτηριστικό ότι το μόνο έργο που πραγματοποιήθηκε  ήταν οι κατεδαφίσεις σπιτιών και επιχειρήσεων.

Κατά το νέο κύμμα κατεδαφίσεων, τα σκαπτικά μηχανήματα της κρατικής πολεοδομικής υπηρεσίας συνοδεύει δύναμη της αλβανικής Αστυνομίας και του Στρατού ώστε να καταπνιγούν άμεσα οι αντιδράσεις των Ελλήνων οι οποίοι παραμένουν αβοήθητοι από το ελλαδικό κράτος.

Οι Έλληνες της περιοχής είχαν κληθεί να δηλώσουν τα κτίσματά τους λόγω του σχεδίου προστασίας του ιστορικού κέντρου των Δρυμάδων. Οι αιτήσεις τους όμως, προκειμένου να παρασχεθεί η νομιμοποίηση των κατεδαφίσεων, απορρίφθηκαν και κρίθηκαν κατεδαφιστέα κατά τον νόμο 9482 «Περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων».

Η προμελέτη του σχεδίου ιδιοκτησιακής γενοκτονίας εναντίον των Ελλήνων της Χιμάρας, αποδεικνύεται και από το ότι οι ιδιοκτήτες κλήθηκαν να δηλώσουν τα σπίτια τους ως «αυθαίρετα», με αποτέλεσμα να μην έχουν  δικαίωμα καταφυγής στα αλβανικά δικαστήρια, αφού έχουν παραδεχθεί γραπτώς πως τα σπίτια τους είναι «αυθαίρετα».

(Φ. 149) 

Advertisements