Η «Αποκάλυψη» μετά την Ισλαμική έκρηξη;

Χωρίς τίτλο.jpg

Αμερικανοί ερευνητές έδωσαν στην δημοσιότητα ένα γερμανικής προελεύσεως χειρόγραφο του 15ου αιώνα, στο οποίο αναφέρονται τα αίτια του τέλους του κόσμου. Το θέμα ήταν προσφιλές κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους και ιδιαίτερα μετά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως η οποία καταγράφηκε στις ευρωπαϊκές συνειδήσεις ως γεγονός που ανήγγειλε την τελική μάχη. Μέσα από χάρτες και εικόνες το χειρόγραφο που βρίσκεται σήμερα στην βιβλιοθήκη του Σαν Μαρίνο στην  Καλιφόρνια αναγγέλλει και περιγράφει την Τελευταία Κρίση, την Ανάσταση και την Αναγέννηση της Γης.

Μεταξύ 1514 και 1570 το σπαθί του Ισλάμ (φωτό 1) θα κατακτήσει την Ευρώπη και θα φθάσει μέχρι την άκρη του κόσμου.

Χωρίς τίτλο.jpg

Τα τέσσερα κέρατα του Αντιχρίστου  (φωτό 2) δείχνουν τους τρόπους με τους οποίους θα επιχειρήσει να πείσει τον κόσμο να τον ακολουθήσει: εξαπάτηση-πονηρία-σκληρότητα- απομίμηση της θεότητας.

Το κείμενο είναι γραμμένο στα Λατινικά, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι ερευνητές συνάγουν ότι απευθυνόταν στις μορφωμένες ελίτ της εποχής. Στο κείμενο περιγράφεται η γέννηση και η ανάπτυξη του Ισλάμ μεταξύ 639 και 1514. Το ισλάμ θεωρείται από τον συγγραφέα ο κύριος κίνδυνος για τον χριστιανικό κόσμο.

Μπορεί ο Γερμανός που συνέταξε το πόνημα στο Lόbeck, μεταξύ 1486 και 1488, να έπεσε έξω στις ημερομηνίες, είναι όμως εντυπωσιακό πώς η ισλαμική τρομοκρατία συνδέεται με τις θεωρίες περί «τέλους του κόσμου» και την ψυχολογική πίεση και την νοητική πάλη, την οποίαν προκαλούσε στους Χριστιανούς από την εποχή του Μεσαίωνα.

(Φ. 150) 

Advertisements