Η αντιμετώπιση του «φαινομένου» της αντίθετης πολιτικής άποψης

Χωρίς τίτλο.jpg

Στις 6 και 7 Ιουνίου 2016 έλαβε χώρα στο Μαγδεμβούργο (Magdeburg) της Γερμανίας ετήσια εκδήλωση σχετικά με την πρόληψη του εγκλήματος στην Γερμανία (Deutscher Praventionstag). Φέτος ο θεματικός τίτλος ήταν «Πρόληψη και Ελευθερία» (Pravention und Freiheit) και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα, όπως τα αποκαλούν, «ακροδεξιάς-νεοναζιστικής» βίας.

Κατά την διάρκεια των εργασιών της εν λόγω εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν πληθώρα σχετικών προγραμμάτων, τα οποία υλοποιούν κρατικοί φορείς και τα οποία στοχεύουν στην κατανόηση, πρόληψη και βεβαίως καταστολή (εάν απαιτηθεί) του «φαινομένου».

Η εμφάνιση διαφορετικού πολιτικού λόγου, αντίθετου προς τον πολιτικά ορθό-καθεστωτικό, η ολοένα αυξανόμενη αντίδραση των Ευρωπαίων απέναντι στην πολυεπίπεδη ενορχηστρωμένη επίθεση την οποία απροκάλυπτα πλέον δέχονται από τα όργανα της παγκοσμιοποίησης, στις χώρες στις οποίες το «σύστημα» έχει ριζώσει τόσο βαθιά, ώστε να δημιουργεί στα όργανά του, αλαζονικά αισθήματα ψευδαίσθησης απόλυτης, διαχρονικής και μόνιμης κατοχής της εξουσίας, αυτός ο έτερος πολιτικός λόγος λοιπόν, βαπτίζεται, μεταξύ πολλών άλλων, ως «ακροδεξιό-νεοναζιστικό-παλαιοναζιστικό-(σκετο)ναζιστικό-φασιστικό» φαινόμενο.

Οι εξουσιάζοντες των χωρών αυτών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχοντας την συνδρομή της εμπειρίας του παρελθόντος, λαμβάνουν πλέον σε εντονότερους ρυθμούς, μέτρα  προκειμένου να προλάβουν ή να καταστείλουν το «φαινόμενο». Όσο πληθαίνουν, δυναμώνουν και «ριζοσπαστικοποιούνται» οι αντίθετες φωνές και οι εύλογες αντιδράσεις, αμυντικού χαρακτήρα, των Ευρωπαίων, τόσο περισσότερο η καθεστηκυία εξουσιαστική τάξη εντείνει την απολυταρχική αντίδρασή της.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, διεξήχθη η εν λόγω εκδήλωση στο Μαγδεμβούργο. Διαπιστώθηκε η απαιτητική ανάγκη, να ληφθούν αποτελεσματικότερα και εντατικότερα μέτρα και αναζητήθηκαν μέθοδοι αποδοτικής και έγκαιρης πρόληψης του «φαινομένου», καθώς και οργανωμένης άμυνας κατασταλτικού χαρακτήρα του καθεστώτος εξουσίας, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί στην Γηραιά Ήπειρο εδώ και πολλές δεκαετίες.

Βεβαίως η διαφορετικότητα (αγαπημένη λέξη…) κάθε χώρας, επιβάλλει την προσαρμογή στα ιδιαίτερα και ξεχωριστά εθνικά δεδομένα. Στην Γερμανία, στην Αυστρία και σε άλλες δυτικές χώρες, έχουν «δέσει» καλά την υπόθεση. Με συνταγματικά δικαστήρια, με απαγορευτικές διατάξεις στα Συντάγματα τους, με νόμους. Στην Ελλάδα δεν πρόλαβαν την εκδήλωση του «φαινομένου». Η πρόληψη απέτυχε. Το «φαινόμενο» εκδηλώθηκε, κατέστη τρίτη, μέχρι στιγμής, πολιτική δύναμη, το όνομά του ακούσθηκε από εκατομμύρια Ευρωπαίους ως φωτεινό παράδειγμα μίμησης. Οπότε πλέον, η καταστολή αποτελεί μονόδρομο.

Έτσι λοιπόν, από το πρωινό του Σαββάτου της 28ης Σεπτεμβρίου 2013, ξεκίνησε στην Ελλάδα, η επιχείρηση καταστολής του «φαινομένου» της Χρυσής Αυγής. Ανεπιτυχώς. Το «φαινόμενο» είναι και παραμένει τρίτη, μέχρι στιγμής, πολιτική δύναμη της χώρας και παράδειγμα για όλους τους εθνικιστές.

Θεοφάνης Τσάμης

Δικηγόρος

(Φ. 154) 

Advertisements