Oι δανειστές ξαναγράφουν (και καταργούν) το εργατικό δίκαιο

Χωρίς τίτλο.jpg

Η κυβέρνηση στο έλεος των δανειστών χωρίς δύναμη και βούληση να προστατέψει τον λαό μας

Σύμφωνα με το τρίτο Μνημόνιο (ν. 4336/2015) η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανέλαβε την υποχρέωση να «δρομολογήσει διαδικασία διαβούλευσης με επικεφαλής μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων με σκοπό την επανεξέταση ορισμένων υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβανομένων υπόψη των βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Τα δέκα μέτρα που απαιτούν οι τοκογλύφοι

Πτώση μισθών, κατάργηση επιδομάτων, και γενικευμένη μερική απασχόληση είναι μερικά από τα μέτρα που επιχειρεί να επιβάλλει το κονσόρτσιο των διεθνών δανειστών στον Ελληνικό Λαό με την συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, αλλά και τις επιπλέον συμφωνίες της κυβέρνησης με τους δανειστές στην λεγόμενη διαπραγμάτευση, δηλαδή τον εκβιασμό που ασκούν οι δανειστές έπειτα από κάθε υποχώρηση της κυβέρνησης, οι δανειστές των κομμάτων του μνημονιακού τόξου, έχουν προβάλλει απαιτήσεις για την εφαρμογή δέκα επιπλέον μέτρων τα οποία στοχεύουν στα εργασιακά δικαιώματα.

  1. Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού (Δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας).
  2. Μείωση από 1-1-2017, του κατώτατου μισθού, κάτω από τα 586 € όπως ισχύει σήμερα για τους άνω των 25 ετών και κάτω από τα 510 € για τους έως 25 ετών).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέτρο το οποίο υποτίθεται ότι διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, αποτελεί μνημονιακή δέσμευση με τον  ν. 4172/2013 (άρθρο 103), έχει δηλαδή γίνει δεκτό από την προηγούμενη κυβέρνηση.

  1. Κατάργηση όλων των επιδομάτων και των προσαυξήσεων.

Σύμφωνα με τον μνημονιακό νόμο 4093/2012 (παρ. ΙΑ.11 σελ. 5612): «Πέραν της μηνιαίας τακτικής προσαύξησης λόγω προϋπηρεσίας καμία άλλη προσαύξηση δεν περιλαμβάνεται στο νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο». Έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10% αναστέλλεται η προσαύξηση του νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία, που συμπληρώνεται μετά την 14.2.201».

Οι διεθνείς τοκογλύφοι επιδιώκουν τώρα  να καταργηθεί και η προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας.

  1. Εφαρμογή του «single minimum wage system», δηλαδή αμετάβλητο μισθό ο οποίος θα παραμένει ίδιος για όλον τον εργασιακό βίο του πολίτη.

Με άλλα λόγια, κατά το ΔΝΤ, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα λαμβάνουν τον ίδιο μισθό κατά την είσοδό τους στην αγορά εργασίας μέχρι και την έξοδό τους από αυτήν, χωρίς προσαυξήσεις και επιδόματα τα οποία όπως είδαμε καταργούνται. Αντίθετα, σύμφωνα με το μοντέλο του άκρατου φιλελευθερισμού, οι κεφαλαιοκράτες και τα διεθνή καρτέλ θα μπορούν να καθορίζουν ελεύθερα τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών  και να τις επιβάλλουν στους σύγχρονους μουζίκους.

  1. Ο κατώτατος μισθός θα νομοθετείται κάθε χρόνο από την κυβέρνηση. Αποκλείεται έτσι η όποια συμμετοχή της ΓΣΕΕ η οποία άλλωστε με τους επαγγελματίες εργατοπατέρες της αποδείχθηκε πολύ λίγη απέναντι στην επιβληθείσα κρίση και τα μνημόνια.

Σημειώστε και πάλι ότι η επιβολή κατώτατου μισθού χωρίς την προηγούμενη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχει ήδη θεσπιστεί από το 2013 (ν. 4172/2013 άρθρο 103).

  1. Αλλά ούτε και αυτό το μέτρο αρκεί στα κέντρα εξουσίας που θέλουν να καταργήσουν κάθε έννοια αξιοπρέπειας των εργαζομένων. Απαιτούν πλέον ατομικές συμβάσεις εργασίες με παράκαμψη των συλλογικών συμβάσεων. Πρόκειται δηλαδή για την νομοθέτηση του σκλαβοπάζαρου με την βούλα του «Νόμου». Οι σημερινοί μισθοί και ο υποτιθέμενος κατώτατος μισθός σύντομα θα αποτελούν παρελθόν συμπαρασύροντας τις συντάξεις και προκαλώντας καταστροφή στις μεσαίες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
  2. Κατάργηση της επονομαζόμενης «μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας».
  3. Πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
  4. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις απεργίες που θα οδηγήσει σε ουσιαστική απαγόρευσή τους. Κατάργηση των διατάξεων του ν. 1264/1982 για την χορήγηση διευκολύνσεων και αδειών και την προστασία των συνδικαλιστών από απολύσεις και μεταθέσεις. Εφόσον οι εργαζόμενοι παραμένουν τυφλωμένοι από το ατομικό και κλαδικό συμφέρον και δεν απεργούν μαζικά, οι απεργίες τους δεν θα έχουν αποτέλεσμα.
  5. Οι νέες εξουσίες έχουν την τάση να επιβάλλουν νέες λέξεις και έννοιες ώστε να επιβάλλουν την σύγχυση και την αδράνεια. Οι δανειστές απαιτούν εφαρμογή «ευελιξίας» (flexibility) και «ευελισφάλειας» (flexicurity) στην αγορά εργασίας με την θέσπιση και γενίκευση των «νέων» μορφών εργασίας, οι οποίες αποκαλούνται με νέες εύηχες  και ξενόφερτες λέξεις όπως Mini jobs, midi jobs, mini geld, labor franchising και teleworking, zero hour contracts, low hour contracts, on–call contracts και  white contracts, δηλαδή την θεσμοθέτηση με το προκάλυμμα του νόμου των επονομαζόμενων working poors, των εργαζομένων απόρων.

Ζητούν δηλαδή εργασία «έκτακτης ανάγκης», της (υποτιθέμενης) τελευταίας στιγμής, λίγων ωρών, με το τηλέφωνο, και «λευκές συμβάσεις». Ισχυρίζονται μάλιστα ότι τα συστήματα αυτά εφαρμόζονται ήδη σε άλλες χώρες. Ακολουθώντας όμως την προπαγανδιστική τακτική της «μισής αλήθειας» αποσιωπούν σημαντικές πληροφορίες, όπως το ότι, επί παραδείγματι, η εφαρμογή του συστήματος mini jobs στην Γερμανία, αφορά την δεύτερη και όχι την κύρια εργασία, και τα έσοδα είναι αφορολόγητα.

Περιληπτικά, εάν έως σήμερα μιλούσαμε για βουλγαροποίηση και κινεζοποίηση της αγοράς εργασίας, οι νέες απαιτήσεις των δανειστών εφόσον εφαρμοστούν θα θέσουν ένα νέο πρότυπο που θα φέρει τον ντροπιαστικό για το Έθνος μας τίτλο της «ελληνοποίησης» της εργασίας, η οποία θα σημαίνει τον πλήρη εξευτελισμό του ανθρώπου.

Όπως πρώτη έχει αποκαλύψει η εφημερίδα μας, με την εγκαθίδρυση και λειτουργία των ΕΟΖ σε Θράκη και Βόρειο Ελλάδα για την απασχόληση των λαθρομεταναστών και πλέον με την αποδοχή των απαιτήσεων των τοκογλύφων με τον μανδύα του «νόμου», ολόκληρη η Ελλάδα θα μετατραπεί σε μια ΕΟΖ του απάτριδος αλλά εγνωσμένης ταυτότητος διεθνούς κεφαλαίου.

Εάν με τα έως τώρα μέτρα η ανεργία εκτοξεύθηκε στα ύψη, επιχειρήσεις έκλεισαν και άνθρωποι αυτοκτόνησαν κατά χιλιάδες, με τα νέα μέτρα το ντόπιο και διεθνές πλουτοκρατικό σύστημα θα κάνει πάρτυ με το αίμα των Ελλήνων επιστημόνων και εργαζομένων, με το αίμα του Ελληνικού Λαού.

Η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ απέτυχε να προασπίσει τα δίκαια των εργαζομένων. Μπροστά στον καπιταλιστικό ολετήρα Κούλη Μητσοτάκη, και την αποτυχημένη Αριστερά οι Έλληνες έχουν μόνο μία λύση. Την ενδυνάμωση του Εθνικιστικού κινήματος,

Ας ελπίσουμε και ας εργαστούμε ώστε οι προκλήσεις των τοκογλύφων να γίνουν η κλωτσιά στα αχαμνά του Έθνους ώστε να ξυπνήσει από την απάθεια.

ΕΙΡΗΝΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ-ΠΑΠΠΑ

(Φ. 155) 

Advertisements