Βrexit: Ο λαός δεν έχει δίκιο

 

Τόσον ο Κομισάριος των Οικονομικών της Ε.Ε., Pierre Moscovici όσον και ο Daniel Cohn-Bendit, ο Κόκκινος Ντάνυ του Μάη του ’68, αποτελούν εμβληματικούς εκφραστές του Ευρωπαϊκού κατεστημένου.

Ο πρώτος, πριν εγκατασταθεί στους γυάλινους πύργους των Βρυξελλών, υπήρξε Τροτσκιστής, μέλος του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κόμματος (LCR), και εν συνεχεία του Σοσιαλιστικού κόμματος της Γαλλίας.

Ο βίος και η πολιτεία του δεύτερου τον καθιστούν «εικόνα» της επανάστασης και των νεανικών αγώνων.

Μόνο που και οι δύο «επαναστάτες» μετέρχονται κάθε μέσου προκειμένου να μας πείσουν πως η ελευθερία δεν μπορεί να περιμένει και πολλά από επαναστάτες σαν κι αυτούς. Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, υπέρ του Brexit, ο πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων είπε στο γαλλικό ραδιόφωνο: «Πρέπει να σταματήσουμε να λέμε πως ο λαός έχει πάντα δίκιο. Όταν ένας λαός ψηφίζει υπέρ της άκρας δεξιάς, όταν ένας λαός ψηφίζει υπέρ του ναζισμού δεν έχει δίκαιο, ακόμα και αν είναι ο λαός». Μάλιστα όταν ο σοσιαλιστής πρώην υπουργός και υποψήφιος για το χρίσμα των Σοσιαλιστών στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, και δεινός επικριτής της παγκοσμιοποίησης, Arnaud Montebourg, τόλμησε να πει πως «η παράκαμψη του βρετανικού δημοψηφίσματος θα αποτελούσε προσβολή για την δημοκρατία», ο  Κόκκινος Ντάνυ δεν δίστασε να τον αποκαλέσει «κρετίνο».

Αλλά και ο Κομισάριος Moscovici δήλωσε επίσης στο ραδιόφωνο «Λέω σε αυτούς που μπαίνουν στον πειρασμό να ζητήσουν δημοψήφισμα στην Γαλλία, πως ένα δημοψήφισμα πληγώνει, καίει, διαχωρίζει, δεν φέρνει λύσεις». Οι λαοί πρέπει να τους αφήσουν στην ησυχία τους, να τους κυβερνούν εν λευκώ. Η Δημοκρατία δεν είναι αυτή που δεν έχει αδιέξοδα; Πλέρια δημοκράτες οι εκπρόσωποι των Βρυξελλών!

(Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, φ. 157)

Advertisements