Ουσιαστικά (;) ταξίδια και ανούσιες επιπτώσεις

 

trso

Πολύς λόγος και πάμπολυς θόρυβος έγινε γύρω από το πρόσφατο σπουδαιοφανές ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην καπιταλιστική – «Λαϊκή» Δημοκρατία της Κίνας. Με «ντεκόρ» τα αξιοθαύμαστα και πολυσύνθετα δημιουργήματα του μεγάλου σινικού πολιτισμού και επίπαση σοσιαλιστικής μεγαλοστομίας, είδαμε τα διάφορα ελαφρά έως φαιδρά φωτογραφικά στιγμιότυπα του κυβερνώντος και της παρέας του, καθώς περιόδευαν ανάλαφροι κι ανέμελοι στους χώρους των ξεναγήσεων. Ευχολόγια, μυθοπλασίες, βερμπαλισμοί, γλυκερά ανέκδοτα και μάταιες φιλοφρονήσεις, συναπάρτισαν το εύθραυστο διπλωματικό αφήγημα αυτής της περιοδείας.

Από την ώρα της άφιξης με επιτηδευμένα ατημέλητες εμφανίσεις δίκην μετεμφυλιοπολεμικών χωρικών που σπεύδουν στην πρωτεύουσα, κακοσούσουμοι και κακοντυμένοι, στήθηκε το χορικό άλλης μιας διεθνοπολιτικής ιλαροτραγωδίας. Οι αναιμικοί φωστήρες της εξωτερικής μας πολιτικής υπό την σουρεαλιστική διεύθυνση του υπερταλαντούχου κρατικού άρχοντα υλοποίησαν «περήφανα» και «κομμουνιστικά» για μιαν ακόμα φορά την αναλογία 0/0, ήτοι επεδίωξαν και ανεκάλυψαν έμπρακτα μιαν απροσδιόριστη μορφή διπλωματίας, τόσο ξεκάθαρης και μεγαλόπνοης όσο και τα σοροπιασμένα θολά πρόσφατα σοσιαλιστικά τους οράματα που χάθηκαν στην αύρα της καθημερινότητας της Ελλάδας, σαν ζάχαρη άχνη από «στρατευμένους» «κουραμπιέδες».

Το… λυόμενο  διπλωματικό κλιμάκιο  των  επαγγελματιών ερασιτεχνών  του περιοδεύοντος λαϊκού θιάσου, φάνηκε  πως καλοπέρασε. Χώρα μεγάλη, ξωτική, παράξενη κι αξιοθαύμαστη, με χίλιες αφορμές για να ικανοποιηθούν και οι πιο περίεργες αισθητικές ορέξεις. Βαθιά  και πλατιά κουλτούρα, χίλια διαφορετικά αποστάγματα του Μαρξ με ολίγον από Λάο-Τσε και Κομφούκιο, αλλά και διάχυτη… έμπνευση: Για να πετύχει η «πολιτιστική επανάσταση» του λυμφατικού σπουδαιολόγου υπουργού Παιδείας ! Για να μας προσφέρει ο  «αδελφός κινεζικός λαός»  μυστικές συνταγές  μαγειρέματος, ώστε  να  κάνουμε το ευτελές κουτόχορτο  που μας χορηγεί αφειδώς η συριζοπαρέα… πάπια Πεκίνου. Για να στέκουμε αποβλακωμένοι από δαιδαλώδεις ταοϊστικές αλχημείες, χαμένοι σαν Άγγλοι μαστούρηδες σε οπιοποτείο της προπολεμικής Σαγκάης. Για να εμπεδώσουμε γιατί είναι απαραίτητος ο  σοσιαλιστικός μετασχηματισμός, αλλά πιο απαραίτητοι είναι οι Αμερικανοί προαγωγοί μας. Για να καταπιούμε και να αφομοιώσουμε -έστω κι εξαναγκαστικά- το δυσκατάποτο χρέος μας να συμμετέχουμε ως αναλώσιμες κάρτες στο θηριώδες μα-τζονγκ των δανειστών ποντάροντας το αίμα μας κι αφήνοντας γκανιότα το μέλλον των παιδιών μας…

Αυτά και άλλα πολλά, φανερά ή άρρητα, εμπεριείχε το  ταξίδι του «μικρού τιμονιέρη» (για να προβούμε λόγω αβρότητας και στις   αντιστοιχίσεις με τους φιλόξενους Κινέζους), που βρέθηκε στην χώρα του «Μεγάλου Τιμονιέρη», είδε την απαγορευμένη πόλη των Αυτοκρατόρων κι αποθαύμασε την αιματοβαμμένη πλατεία Τιανανμέν (κάτι σαν «Πύλη της Ουράνιας Ειρήνης»). Ο «μικρός τιμονιέρης» της  άθλιας φελούκας, όπως κατάντησε η «μικρά κι ανέντιμος Ελλάς» των ημερών μας : Φελούκα ανερμάτιστη, ξέφραγη, δίχως μοράβια, γεμάτη    λαθρεπιβάτες, έτοιμη να φουντάρει κι ο μικρός πονηρός και κομπορρήμονας  λεμβούχος που παριστάνει τον Αυτοκράτορα τριγυρισμένος από τους άθλιους εξουσιαστικούς του μανδαρίνους.

(φ. 157)

 

 

 

Advertisements