Με ρωσική χρηματοδότηση αρχίζουν και πάλι οι ανασκαφές στο Ακρωτήρι Σαντορίνης

 

assets_LARGE_t_420_54695459

Με χρηματοδότηση από τον Eugene Kaspersky, τον Ρώσο ειδικό στην ψηφιακή ασφάλεια, πατέρα του ομώνυμου προγράμματος εναντίον των ιών του διαδικτύου, ξεκινούν και πάλι οι ανασκαφές στην «Πομπηία του Αιγαίου», το Ακρωτήρι της Θήρας.

«Αυτό που βρίσκω μαγευτικό με το Ακρωτήρι και την συνεχιζόμενη έρευνα, είναι το ότι μετά την έκρηξη ενός ηφαιστείου πριν από 3500 χρόνια, προσπαθούμε εμείς σήμερα να καταλάβουμε πώς ζούσαν εκείνοι οι άνθρωποι τότε. Άραγε σε 3500 χρόνια θα ενδιαφέρεται κανείς να μάθει πώς ζούμε εμείς;», είπε ο Ρώσος μεγιστάνας, του οποίου η προσωπική περιουσία υπολογίζεται στο 1 δισ. δολλάρια, μιλώντας κατά την ανακοίνωση της συνεργασίας.

Δίπλα του, ο καθηγητής Χρίστος Ντούμας, διευθυντής της ανασκαφής στο Ακρωτήρι, είπε ότι ο κ. Kaspersky θα στηρίξει τρεις τομείς ερευνών, οι οποίοι αναμένεται να δώσουν νέες πληροφορίες για την πόλη που καταστράφηκε από την ηφαιστειακή έκρηξη μεταξύ 1600 και 1500 π.Χ., και τον αποκάλεσε «από μηχανής θεό».

Ο Ρώσος ειδικός στα προγράμματα anti-virus εξέφρασε την επιθυμία να δημιουργηθεί χώρος, όπου θα εκτίθενται τα ευρήματα, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες των αρχαιολόγων για την δημιουργία μουσείου.

Ο Kaspersky διηγήθηκε ότι θέλησε να επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο το 2005, αλλά δεν μπόρεσε γιατί η περιοχή είχε αποκλεισθεί μετά την κατάρρευση του προστατευτικού στεγάστρου. Επέστρεψε στο νησί το 2013, για μια συνάντηση στελεχών της εταιρείας του, και τότε σκέφτηκε πως θα μπορούσε να στηρίξει την ανασκαφή λόγω του μοναδικού χαρακτήρα του χώρου.

e9020__7791ea90a035750d538bc7953d169d45_M

Ο Ρώσσος επιχειρηματίας αρνήθηκε να αποκαλύψει το ακριβές ύψος της χορηγίας αλλά μίλησε για «σταθερή οικονομική δέσμευσή του».

Η πρώτη δράση που θα χρηματοδοτήσει ο Kaspersky θα είναι η ανασκαφή. Από τα 30 οικοδομήματα τα οποία ανακάλυψε η σκαπάνη του Σπύρου Μαρινάτου (1901-1974) του οποίου οι έρευνες μεταξύ 1967-1974 οδήγησαν στην ανακάλυψη της πόλεως, μόνον έξι έχουν ερευνηθεί. (Σημαντική λεπτομέρεια. Ο Μαρινάτος ο οποίος έπεσε και σκοτώθηκε στο Ακρωτήρι, είναι θαμμένος εκεί).

Οι πρώτοι αρχαιολόγοι θα κατεβούν στην περιοχή όπου βρέθηκε το περίφημο ειδώλιο του χρυσού αίγαγρου, τοποθετημένο σε ένα ξύλινο κουτί το οποίο έμεινε πίσω επίτηδες ή κατά λάθος, καθώς οι κάτοικοι εγκατέλειπαν το νησί τους.

Η δεύτερη δράση που θα χρηματοδοτήσει είναι η συντήρηση των κτιρίων τόσο αυτών που έχουν ήδη ερευνηθεί όσο και αυτών που θα ερευνηθούν.

Και η τρίτη θα είναι η συντήρηση των τοιχογραφιών, ένα έργο εξαιρετικά δύσκολο (που χρηματοδότησε κατά καιρούς και ο καταγόμενος από την Σαντορίνη Αρ. Αλαφούζος, εκδότης της Καθημερινής).

«Οι τοιχογραφίες είναι τόσο εύθραυστες που ακόμη και ένα φτέρνισμα μπορεί να τις θέσει σε κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντούμας.

Ο Eugene Kaspersky υποσχέθηκε να κινητοποιήσει και άλλους εύπορους Ρώσσους αλλά και διεθνείς συνεργάτες του ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες στην Σαντορίνη.

(φ. 157)

Advertisements