ΙΣΡΑΗΛ «Αγαπημένε μου Boris…»

Χωρίς τίτλο.jpg

Πλήρως ικανοποιημένο είναι το Ισραήλ από την ανάρρηση του Boris Johnson στην θέση του  Βρετανού υπουργού των Εξωτερικών,  κατόπιν επιλογής του από την νέα Πρωθυπουργό, Theresa May. Και οι δύο θεωρούνται «πολύτιμοι φίλοι του Ισραήλ και της ιουδαϊκής κοινότητας».

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και βουλευτής, θεωρείται από τον ισραηλινό Τύπο ως ένας από τους πλέον φιλοϊσραηλινούς πολιτικούς της Βρετανίας, ιδιαιτέρως αφότου δραστηριοποιήθηκε κατά του μποϋκοτάζ εναντίον του Ισραήλ.

Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι. Το 2015, κατά την διάρκεια επισήμου ταξιδιού του στο Ισραήλ, ο Boris Johnson γνωστοποίησε τις ισραηλίτικες ρίζες του λέγοντας: «Από την πλευρά της μητέρας μου έχω προγόνους εβραίους με καταγωγή από την Μόσχα, εκ των οποίων μερικοί ήσαν Ραββίνοι». Η αμφιβόλου ποιότητος και ευαισθησίας αίσθηση του αστείου την οποίαν κατ’ επανάληψην έχει επιδείξει ο νέος ΥΠΕΞ της Βρετανίας, είναι χαρακτηριστική της καταγωγής του. Το τουρκικό αίμα που επίσης ρέει στις φλέβες του είναι μια ακόμη ενδιαφέρουσα παράμετρος του νέου επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

(Φ. 158) 

Advertisements