Theresa May: Μια τραπεζίτης στην Πρωθυπουργία της Γηραιάς Αλβιώνος

Χωρίς τίτλο.jpg

Από τον χώρο των χρηματοπιστωτικών οργανισμών προέρχεται η νέα Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία προερχόταν επίσης από τους Συντηρητικούς- Torries.

Γεννημένη το 1956, κόρη πάστορα, σπούδασε Γεωγραφία στην Οξφόρδη και ακολούθησε καριέρα τραπεζικού στην Τράπεζα της Αγγλίας μεταξύ 1977 και 1983, και, από το 1985 ως το 1997 διετέλεσε οικονομική σύμβουλος του ομίλου APACS της Ενωσης Βρετανικών Τραπεζών, που ασχολείται με τις μεταφορές κεφαλαίων, αποζημιώσεις και ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις πόρων. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής του Maidenhead στην κομητεία του Berkshire στην νοτιοανατολική Αγγλία, το 1997, μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες. Από το 2010 ήταν υπουργός Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας.

Είναι σύζυγος υψηλόβαθμου τραπεζικού στελέχους, όπως διετέλεσε άλλωστε και η ίδια, δεν απέκτησε παιδιά για λόγους υγείας, δηλώνει πιστή Χριστιανή και εκκλησιάζεται τις Κυριακές.  Μια ενδιαφέρουσα στιγμή της ιστορίας της νέας Βρετανίδας Πρωθυπουργού, είναι το γεγονός ότι τους δύο νυν συζύγους, Theresa και Philip May, συνέστησε η δυο φορές Πρωθυπουργός του Πακιστάν Benazir Bhutto. Η Bhutto ήταν η πρώτη εκλεγμένη Πρωθυπουργός ισλαμικού κράτους. Δολοφονήθηκε το 2007. (Ο πατέρας της, ο τέταρτος Πρόεδρος του Πακιστάν,  Zulfikar Ali Bhutto, εκτελέστηκε δι’ απαγχωνισμού το 1977,  κατόπιν εντολής του Στρατηγού  Muhammad Zia-ul-Haq, που τον ανέτρεψε).

Ο τραπεζίτης Philip May είναι Διευθυντής Εξυπηρέτησης Πελατών στην εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων (funds) Capital International με αντικείμενο τα συνταξιοδοτικά προγράμματα.

«Τιμή μου που επελέγην ως ηγέτιδα του κόμματος των Συντηρητικών και πρωθυπουργός των Βρετανών», ήταν το λακωνικό σχόλιό της με την ανακοίνωση της ανάληψης της ηγεσίας. Αναφορικά με το δημοψήφισμα που προκάλεσε και την παραίτηση του προκατόχου της, David Cameron, είπε ενώπιον του βρετανικού Κοινοβουλίου πως «Brexit σημαίνει Brexit, και θα το κάνουμε με επιτυχία». Τι να εννοεί όμως πραγματικά;

Είναι γεγονός ότι η κα May είναι μια ακόμη πολιτικός που προέρχεται από τον χώρο των χρηματοοικονομικών (να θυμηθούμε τον Μόντι στην Ιταλία και τον Παπαδήμο στην Ελλάδα, ή ακόμη και τον προαλειφόμενο για Πρωθυπουργό -μέσω Ιερουσαλήμ- Κυριάκο Μητσοτάκη και την σύζυγό του). Αν και η ίδια η κα May έχει αποχωρήσει από την ενεργό σταδιοδρομία, παραμένει συνδεδεμένη με τους τραπεζικούς κύκλους μέσω του συζύγου της.

Προ του δημοψηφίσματος η κα May είχε τοποθετηθεί εναντίον της εξόδου της χώρας της από την Ε.Ε. Είχε μάλιστα αποφύγει τις δημόσιες αντιπαραθέσεις, αν και κατατασσόταν στους «ευρωσκεπτικιστές», ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Η άνοδος των αγορών, του ευρώ και της λίρας, αμέσως μετά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, και παρά το γεγονός ότι υποσχέθηκε να σεβαστεί την ψήφο των Βρετανών υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε., κάνει πολλούς να αναρωτιώνται για τον ρόλο της, με δεδομένο ότι οι υψηλές κλίμακες του Χρηματοπιστωτικού συστήματος έχουν εκφραστεί υπέρ της διατηρήσεως του status quo.

Ποια θα είναι η τακτική της στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες που θα αρχίσουν, όπως η ίδια είπε το νέο έτος; Η τ. υπουργός Εσωτερικών έχει στην ζώνη της δυο σημαντικά προηγούμενα: την απέλαση του Ιμάμη Abou Qatata στην Ιορδανία και του ηλεκτρονικού «πειρατή» Gary McKinnon, παρά την αντίδραση των ΗΠΑ.

Η στάση της βρετανίδας Πρωθυπουργού θα εξαρτηθεί και από την πορεία των υπολοίπων κρατών-μελών της Ε.Ε. Αλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία και η Ουγγαρία έχουν σαφώς αντι-ΕΕ θέσεις σε σχέση με την μετανάστευση, ενώ ανεβαίνει ο αντι-ΕΕ πυρετός και στην Ολλανδία. Αλλά και η Γαλλία δεν θα δεχθεί να γίνει ο τελικός προορισμός των μεταναστών στην απόρροια της Ευρώπης. Εάν μάλιστα η Marine Le Pen επιτύχει την εκλογή της στις Προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, το 2017, η ευρωπαϊκή ατζέντα θα αλλάξει εντελώς.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε ότι η επόμενη μέρα της Δύσεως θα περιλαμβάνει γυναίκες ηγέτιδες στην Γερμανία, την Μ. Βρετανία, την Νορβηγία και την Πολωνία, και πιθανώς στην Γαλλία και τις ΗΠΑ, τότε τα αμέσως επόμενα χρόνια θα είναι άκρως ενδιαφέροντα.

(Φ. 158) 

Advertisements