«Ζουν ανάμεσά μας…;»

Χωρίς τίτλο.jpg

Είναι αλήθεια ότι διανύουμε την εποχή της τεχνολογίας και της εικονικής πραγματικότητας, που εδώ και χρόνια έχουν αλλάξει άρδην την ζωή μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παλαιότερα, οι μεγάλες πολυεθνικές στόχευαν στην εύρεση νέων τεχνολογιών, ικανών ακόμα και να καθηλώσουν τον άνθρωπο μπροστά σε μια οθόνη για ώρες. Τώρα, πλέον, η μόδα άλλαξε και οι πολυεθνικές ψάχνουν να βρουν παιχνίδια που θα κάνουν το άτομο να βγει από το σπίτι.

Ένα παιχνίδι τελευταίας τεχνογνωσίας που λαμβάνει καθημερινά όλο και περισσότερους υποστηρικτές είναι το Pokemon Go. Διαβάζουμε ότι πρόκειται για μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας για «έξυπνες» συσκευές, που χρησιμοποιεί την τοποθεσία των παικτών. Αναπτύχθηκε από την Niantic, και κυκλοφόρησε από την εταιρεία The Pokemon Company ως μέρος της σειράς Pokemon  τον Ιούλιο του 2016 για συσκευές iOS και Android.

Το παιχνίδι δίνει την δυνατότητα στους παίκτες να πιάνουν, να μονομαχούν και να προπονούν εικονικά πλάσματα, τα Pokιmon, τα οποία εμφανίζονται μέσω ενός ειδικού λογισμικού στην οθόνη, η οποία ταυτόχρονα αποτυπώνει μέσω κάμερας τον πραγματικό κόσμο. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί το GPS και την κάμερα της συμβατής συσκευής. Μία επιπλέον φορητή συσκευή Bluetooth, το Pokemon Go Plus, αναμένεται να κυκλοφορήσει λίαν συντόμως, ώστε να ειδοποιεί τους χρήστες για το αν κάποιο Pokemon βρίσκεται τριγύρω, χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να κοιτά διαρκώς την συσκευή του.

Το ενδιαφέρον έγκειται στο ότι ο κάθε παίχτης δημιουργεί το δικό του εικονικό πλάσμα (avatar) και αμέσως εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού του η τρέχουσα τοποθεσία του παίκτη μαζί με έναν χάρτη του άμεσου περιβάλλοντός του. Από εκεί και πέρα οι παίκτες ταξιδεύουν μέσα στον πραγματικό κόσμο ενώ το avatar κινείται στο χάρτη του παιχνιδιού. Μετέπειτα, το avatar οδηγεί τον παίχτη όπου θέλει εκείνο στον πραγματικό κόσμο! Αυτές οι τοποθεσίες μπορούν να είναι  δημόσιες γκαλερί τέχνης, ιστορικά ορόσημα, ιστορικά κτήρια, κενοτάφια και άλλα μνημεία, καθώς και δημόσια πάρκα, σιντριβάνια, τόποι λατρείας και άλλα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια εφαρμογή που στην ουσία σκλαβώνει τον άνθρωπο μέσω του κινητού του και τον κάνει να πιστεύει ότι ένα εικονικό πλάσμα μπορεί να είναι αληθινό, την στιγμή που το βλέπει ακριβώς δίπλα του. Στην πραγματικότητα, αυτή η τεχνολογία έχει δημιουργηθεί για να ελέγχει τις κινήσεις του καθενός από εμάς, καθώς λειτουργεί με την εφαρμογή google maps και μπορεί να ξέρει ανά πάσα στιγμή πού ακριβώς βρισκόμαστε! Το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι ικανό να οδηγήσει τον παίχτη όπου αυτό θέλει, χωρίς κανείς να γνωρίζει πότε και αν αυτό έχει «χακαριστεί», οπότε μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και την ζωή του παίχτη.

Παρά την σύντομη χρονικά έκδοση του εν λόγω παιχνιδιού είχαμε ήδη τον πρώτο θάνατο ενός νέου 18 χρονών, ο οποίος δέχτηκε πυρά και κατέληξε λίγη ώρα αργότερα, ενώ είχε βγει με τον συνομήλικο ξάδερφό του να κυνηγήσουν pokemon κοντά σε μια σιδηροδρομική γραμμή, στην πόλη Τσικιμούλα 120 μίλια μακριά από την πρωτεύουσα της Γουατεμάλα. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, οι δύο νέοι έπεσαν θύματα ενέδρας που τους είχαν στήσει άγνωστοι δράστες γνωρίζοντας μέσω της εφαρμογής πού κινούνται.

Ακόμα, ένας οδηγός συγκρούστηκε παίζοντας Pokemon Go στο αυτοκίνητό του, άλλοι δύο έπεσαν από γκρεμό, ενώ σε ένα ακόμη περιστατικό, νεαροί στην κομητεία Flagler της Φλόριντα δέχθηκαν πυρά από έναν ιδιοκτήτη σπιτιού που νόμιζε ότι ήθελαν να τον ληστέψουν.

Σίγουρα θα συναντήσουμε πολλά ακόμα παρόμοια περιστατικά με την εν λόγω εφαρμογή, όσο ο καιρός περνάει και συνεχίζει να διαδίδεται ευρέως. Είναι, όμως, πασιφανές ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι στοχευμένο, απομονώνει τον άνθρωπο, απαξιώνει την αρχή της φιλίας, της οικογένειας και της επικοινωνίας και δημιουργεί μια φανταστική πραγματικότητα, όπου ο μόνος ζων οργανισμός είναι ο παίχτης του παιχνιδιού. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο νέος σταματά να συζητά, χάνεται σε μιαν εικονική πραγματικότητα και γίνεται υποχείριο του παιχνιδιού για το πού θα πάει, τι θα κάνει, πότε θα κοιμηθεί ή πότε θα φάει.

Αυτό αποτελεί σίγουρα μια τεχνολογική μορφή δουλείας και φτιάχνει άτομα – ζόμπι, ικανά να υπακούσουν σε εντολές μέσω κινητού χωρίς φυσικά να γνωρίζουν ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω και να κινεί τα νήματα του όλου «παιχνιδιού». Για εμάς, είναι ένας ακόμη τρόπος να εισχωρήσει η παγκοσμιοποίηση, μέσω της μόδας στα άδυτα κάθε οικογένειας και να διαβάλλει τις αρχές που διέπουν την προσωπικότητα του υγιούς ατόμου.

ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΑΤΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

(Φ. 159) 

Advertisements