Νέο πλήγμα στον αγροτικό κόσμο Παίρνουν το 60%-80% της σύνταξης από 175.000 αγρότες

Χωρίς τίτλο

Ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις λαθρομεταναστών

Νέο πλήγμα αναμένει όλους τους μικροσυνταξιούχους (πάνω από 175.000) αγρότες που συνεχίζουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους.

Το υπουργείο Εργασίας ενεργοποιεί τον νόμο 4387/2016 που προβλέπει, χωρίς εξαιρέσεις, ότι όσοι είναι συνταξιούχοι και αναλαμβάνουν εργασία από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των διατάξεών του, θα τιμωρούνται με περικοπή σύνταξης κατά 60% -σε πρώτη φάση- ανεξάρτητα από το ύψος της.

Με το προηγούμενο καθεστώς η ποινή που επιβαλλόταν στους εργαζόμενους συνταξιούχους ήταν η περικοπή σύνταξης κατά 70% από ένα όριο και πάνω και όχι αδιακρίτως, όπως θα συμβεί τώρα.

Το «ψαλίδι» έμπαινε στο τμήμα σύνταξης από τα 1.005 ευρώ και άνω, αν ο συνταξιούχος απασχολείτο ως μισθωτός, ενώ αν είχε ελεύθερο επάγγελμα ή ήταν αυτοαπασχολούμενος (όπως οι γεωργοί), ο «κόφτης» ενεργοποιούνταν πάνω από τα 1.980 ευρώ.

Έτσι, οι περισσότεροι συνταξιούχοι και εν προκειμένω οι αγρότες, δεν είχαν καμία χρηματική ποινή, αν οι συντάξεις τους (όχι το εισόδημά τους από αγροτικές δραστηριότητες) δεν ξεπερνούσαν τα 700 ευρώ.

Τώρα, όμως, δια φωνής του αρμόδιου υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου, ο οποίος δεν τολμά να μιλήσει σε εκδηλώσεις των γεωργοκτηνοτροφικών οργανώσεων της χώρας, παρότι επανειλημμένως έχει προσκληθεί, θα πέσει γενναίο μαχαίρι στις συντάξεις των απασχολούμενων αγροτών.

Ιδιαίτερα θα πληγούν όσοι διατηρούν καλλιέργειες στο όνομά τους και παίρνουν την ενιαία ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άμεσα κινδυνεύουν όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά από τις 13 Μαΐου τρέχοντος έτους και δεν πρόλαβαν να μεταβιβάσουν τα αγροκτήματά τους και τα δικαιώματα καλλιέργειες που τα συνοδεύουν, στα παιδιά τους.

Αν εξακολουθούν και του χρόνου να ασκούν την συγκεκριμένη δραστηριότητα, ενδέχεται να χάσουν ως και το 80% της σύνταξής τους.

Στην «ζώνη  του πυρός» βρίσκονται και όσοι αγρότες συνταξιοδοτήθηκαν μετά το πρώτο μνημόνιο που έφερε τα πρώτα αντι-συνταξιοδοτικά μέτρα και φέρουν την υπογραφή του Ανδρέα Λοβέρδου, όταν ήταν υπουργός Εργασίας.

Από το δρεπάνι του νέου νόμου δεν γλυτώνουν και οι παλαιότεροι συνταξιούχοι, ειδικά αν η σύνταξή τους υπερβαίνει τα 785 ευρώ.

Από τις αρχές της κρίσης, το ετήσιο εισόδημα των συνταξιούχων αγροτών έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 40%.

Παράλληλα, στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας ετοιμάζονται νέα αντικίνητρα για την απασχόληση των συνταξιούχων αγροτών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για περισσότερες προσλήψεις λαθρομεταναστών στον τομέα αυτό.

Παράλληλα, θα επιχειρηθεί ο οικονομικός εγκλωβισμός  όσων εξ αυτών διαθέτουν οφειλές προς την Τράπεζα Πειραιώς, που εξαγόρασε, αν και υπερχρεωμένη, την πιο εύρωστη οικονομικά Αγροτική Τράπεζα, που διαθέτει το 1/3 των αγροτολιβαδικών εκτάσεων της χώρας μας.

(Φ. 159) 

 

Advertisements