26 εκατομμύρια Αμερικανοί αδυνατούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα

Χωρίς τίτλο.jpg

Σύμφωνα με μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε από το America’s Research Group, μιάς εταιρείας που μελετά τις αγοραστικές συνήθειες από το 1979, 26 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι «πολύ φτωχοί για να ψωνίσουν». Και αυτό παρά το γεγονός ότι δουλεύουν δύο και τρεις δουλειές και έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι και 30,000 δολάρια. Είναι όλοι λευκοί και έχουν από δύο έως τέσσερα παιδιά.

Ο πρόεδρος του ARG, Britt Beemer, είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα NY Post ότι ξεκίνησε την μελέτη ερευνώντας 15,000 άτομα για να προσδιορίσει ποιος δεν πραγματοποίησε αγορές τα Χριστούγεννα του 2014. Για το 2014 το ποσοστό ήταν 21% αλλά μέσα στον επόμενο χρόνο έφθασε το 29%.

Ο Beemer είπε στην συνέντευξή του ότι «Οι φτωχότεροι Αμερικανοί  έχουν σταματήσει να αγοράζουν οτιδήποτε πέρα από τα απολύτως αναγκαία. Σε φοβίζει όταν αρχίζεις να βλέπεις πράγματα που δεν τα έβλεπες πριν. Οι άνθρωποι είναι τόσο απαισιόδοξοι για το μέλλον τους! Οι αποταμιεύσεις των Αμερικανών μειώνονται και εκατομμύρια αμερικανικών νοικοκυριών όχι μόνο δεν έχουν χρήματα να αποταμιεύσουν αλλά αναγκάζονται να καταφύγουν στην πίστωση για να χρηματοδοτήσουν τα καθημερινά τους έξοδα».

Τον Ιανουάριο η εφημερίδα The Atlantic δημοσίευσε πως το 50% των Αμερικανών δεν ήσαν σε θέση να βρουν τα 400 δολάρια που χρειάζονταν για να πληρώσουν τον γιατρό χωρίς να καταφύγουν σε δανεικά από φίλους. Και ακόμη τα 2/3 των Αμερικανών δεν έχουν καθόλου αποταμιεύσεις.

Πάνω από το 60% των Αμερικανών φέρνουν κάθε μήνα ίσα-ίσα με τα χρήματα του μισθού τους. Δηλαδή απλώς επιζούν. Οι μισοί Αμερικανοί εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει αύξηση στον μισθό τους τα τελευταία 5 με 7 χρόνια, και για το 28% ο μισθός τους έχει μειωθεί λόγω των υψηλών ασφάλιστρων υγείας ή επειδή πλέον εργάζονται με μερική απασχόληση. Αλλά και η θέση των γυναικών έχει χειροτερεύσει, αντί να βελτιώνεται. Το 68% των εργαζομένων γυναικών μεταξύ 28 και 38 ετών, απασχολούνται στην λιανική πώληση και σε τηλεφωνικά κέντρα, σύμφωνα με τον Beemer.

(Φ. 159)