Δεκαπενταύγουστος «στην ρούγα»

rouga

-Τι βλέπω κορίτσια; Ολες φορτωμένες με λουλούδια ροβολάτε την ρούγα.

-Μας στέλνουν οι γονείς μας και οι γιαγιάδες μας κυρ δάσκαλε στην εκκλησιά, για να στολίσουμε την εικόνα της Μεγαλόχαρης της Παναγιάς. Τα μαζέψανε πρωί-πρωί από τους αγρούς και τους κήπους των σπιτιών. Όλο το βράδυ θα στολίζουμε και την εκκλησία μαζί και το προαύλιο. Μετά θα πάμε στον χώρο του δημοτικού σχολείου να βοηθήσουμε τα αγόρια στις ετοιμασίες που κάνουν για το πανηγύρι. Θα τους βοηθήσουμε στο ασβέστωμα, θα κρεμάσουμε τις σημαίες, θα στήσουμε την δομή των τραπεζιών και καρεκλών και πολλά άλλα. Πολλή δουλειά κυρ δάσκαλε!

-Ναι, παιδιά μου! Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες όλο το χωριό είναι στο πόδι για την γιορτή της Παναγιάς και το πανηγύρι μας. Οι άντρες του χωριού σηκώνονται χαράματα και πάνε στον λόγγο να διαλέξουν ξύλα για τις φωτιές που θα ανάψουν για να βάλουν τα καζάνια με το κρέας που θα μαγειρέψουν. Κατσίκι είναι το έθιμο του χωριού μας! Σε άλλα καζάνια θα βράσουν ρύζι με μυρωδικά. Και οι νοικοκυρές από κάθε σπίτι θα ετοιμάσουν και θα φέρουν τα γλυκίσματα. Ανήμερα το πρωί της Χάρης Της όλοι πάμε στην εκκλησία και μετά την λειτουργία γίνεται η περιφορά της εικόνας. Ύστερα ξεκινάει το γλέντι και το πανηγύρι. Πρώτα φιλεύουμε τους ξενομερίτες και επισκέπτες. Μετά δίνουμε κατά σειρά φαγητό και κρασί στους γηραιότερους του χωριού, ακολουθούν οι ξενιτεμένοι μας, και στο τέλος οι υπόλοιποι συγχωριανοί μας! Μόλις αρχίσουν τα όργανα και οι μουσικές πάλι πρώτος θα σύρει τον χορό ο γηραιότερος του χωριού μαζί με τον παπά. Μετά ακολουθούν όλοι οι άλλοι! Και το γλέντι κρατάει μέχρι το πρωί. Βέβαια παλιά κρατούσε τρείς ημέρες, αλλά ήταν άλλες εποχές τότε. Την επομένη της εορτής και του πανηγυριού, όλο το χωριό κάνει επίσκεψη κατά οικογένειες στα σπίτια των εορταζόμενων της προηγούμενης μέρας. Δηλαδή στις Μαρίες, Παναγιώτες, Παναγιώτηδες. Με λίγα λόγια ξαναρχίζει το γλέντι σε διάφορα σπίτια.

-Α! κυρ δάσκαλε θέλαμε να σε ρωτήσουμε καιρό τώρα, γιατί γίνεται αυτό την επομένη της γιορτής και όχι ανήμερα;

-Μπράβο παιδιά μου για το ορθόν της απορίας σας. Λοιπόν αυτό το έθιμο ξεκίνησε επί τουρκοκρατίας. Τότε δεν είχαμε εκκλησία στο χωριό και οι τούρκοι δεν άφηναν να τιμήσουμε την Παναγία. Και έτσι την επομένη μαζεύονταν στα σπίτια κρυφά στην αρχή βέβαια για να κάνουν την γιορτή. Λοιπόν αφήστε τώρα το μάθημα ιστορίας και τρέξτε γρήγορα στην εκκλησία!

Advertisements