Σκοπιανός ο νέος Γ.Γ. του ΟΗΕ;

 

Ιδιαίτερα δυσμενή εξέλιξη για την χώρα μας θα αποτελέσει το ενδεχόμενο ανάδειξης ως 9ου γραμματέα του ΟΗΕ στην θέση του νοτιοκορεάτη Μπαν Κι-Μουν που αποχωρεί στο τέλος του 2016 μιας εκ των δυο υποψηφιοτήτων για την θέση αυτή, οι οποίες προέρχονται  από όμορες βαλκανικές χώρες.

Πρόκειται για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων Σερτζάν Κερίμ που προέρχεται από την τουρκική μειονότητα του γειτονικού κρατηδίου και την γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα, από την Βουλγαρία.

Η τελευταία προέρχεται από την «σλαβομακεδονική» κοινότητα που ζει στην περιοχή του Πιρίν και μάλιστα έχει αναπτύξει έντονη δράση στις τάξεις της την εποχή που ήταν σε έξαρση οι σχέσεις Ελλάδος-Σκοπίων λόγω του «Μακεδονικού».

Το συγκεκριμένο πρόσωπο διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με οργανώσεις «Πανσλαβιστών» που εδρεύουν στην Μόσχα, ενώ έχει λάβει την σιωπηρή στήριξη πολλών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, που θεωρούν ότι ο επόμενος Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να προέρχεται από την περιοχή τους.

Σε κάθε περίπτωση αν ένας από τους δυο προαναφερόμενους αναλάβει το εν λόγω αξίωμα που θεωρείται παγκοσμίου κύρους, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί προ δυσάρεστων απρόοπτων στο Σκοπιανό και δεν αποκλείεται και στο Κυπριακό.

Κι αυτό γιατί ο Κερίμ είναι προσωπικός φίλος του τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μπουζντάγ, στην βίλα του οποίου στο νησί Κουτάζι της Προποντίδας συχνά παραθερίζει.

Το ίδιο ισχύει σε μικρότερο βαθμό και για την Μπόκοβα που παλαιότερα είχε ταχθεί υπέρ της συμμετοχής του τουρκικού κόμματος της χώρας της στην Βουλγαρική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πηγές από την Σόφια η συγκεκριμένη αν αποτύχει στον ΟΗΕ, ενδέχεται να ηγηθεί  κόμματος που θα εκφράζει τις μειονότητες, ενώ θεωρείται βέβαιη η υποστήριξή  της από το διπλωματικό και οικονομικό κατεστημένο, όχι όμως και από τους στρατιωτικούς, που θεωρούν ότι πολύ εύκολα θα συρθεί πίσω από το άρμα της Άγκυρας.

Δεν αποκλείεται πάντως κατά τους ίδιους κύκλους να θέσει και θέμα καταπίεσης της «σλαβομακεδονικής» κοινότητα που ζει στην χώρα μας και στα γειτονικά Σκόπια και προέρχονται από την «Μακεδονία του Αιγαίου».

Προς το παρόν η ίδια πρέπει να υπερνικήσει το φαβορί που είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντώνιο Γκουτιέρες που προωθείται κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άλλος διεκδικητής με αρκετές πιθανότητες είναι ο Σλοβένος Ντανίλο Τιρκ, πρώην βοηθός του Κόφι Ανάν και πρώην πρόεδρος της χώρας του (2007-2012) που τυγχάνει άνθρωπος της εμπιστοσύνης του βορειοατλαντικού παράγοντα και δη των ΗΠΑ, του Καναδά και της Μεγάλης Βρετανίας.

Οι επίδοξοι διάδοχοι του Μουν ανέρχονται σε 12. Οποιος επιλεγεί θα είναι έρμαιο των συμφωνιών που θα έχει υπογράψει παρασκηνιακά προκειμένου να εκλεγεί. Γι αυτό δεν αποκλείεται όπως έχει ξανασυμβει στο παρελθόν, ο «εκλεκτός» ή η «εκλεκτή» να είναι προϊόν συμβιβασμού μεταξύ τους και εκεί διαθέτει μεγάλες πιθανότητες να προτιμηθεί ως «κατάλληλη» η Μπόκοβα.

(Φ.162)

 

Advertisements