Αγρότες κατέγραψαν Πηγάδια και Γεωτρήσεις – Τώρα θα πληρώσουν επιπλέον φόρο!

Χωρίς τίτλο.jpg

«Απάτη με τις ευλογίες του κράτους» κρυβόταν πίσω από την «υποχρέωση» όλων των παραγωγών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων να δηλώνουν γεωτρήσεις, πηγάδια, ακόμα και ποταμάκια από τα οποία έπαιρναν νερό. Tώρα έρχεται η «βόμβα» για… την επιβολή «περιβαλλοντικού τέλους» που «επιβάλλει η κοινοτική νομοθεσία για όλες τις χρήσεις νερού»!

Συμφώνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες των κατά τόπους Περιφερειών δεν ενημέρωναν τους παραγωγούς για μία τέτοια «υποχρέωση», αλλά αντίθετα τους έλεγαν «δηλώστε το νερό που χρησιμοποιείτε. Μη βάζετε κάτι κακό με το νου σας. Είναι απλά για να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο νερού»! Ωστόσο, η κυβέρνηση έρχεται να «πείσει» εκ των υστέρων τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο ότι η κοινοτική νομοθεσία είναι εκείνη που επιβάλλει «περιβαλλοντικό τέλος» για όλες τις χρήσεις νερού και ως εκ τούτου δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, και ότι μετά τη νομιμοποίηση των γεωτρήσεων, μέσα από την καταγραφή τους, ήταν σχεδόν νομοτελειακό ότι θα έλθει και η επιβολή ενός «τέλους», δηλαδή ένα ποσό ανά γεώτρηση ή ανά στρέμμα σε όλες τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ανάλογα με το τι είδους νερό χρησιμοποιούνε, αν δηλαδή το νερό έρχεται από ανοιχτά κανάλια άρδευσης ή από ιδιόκτητες γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο της εν λόγω ΚΥΑ, οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος, θα προβαίνουν στην είσπραξη του περιβαλλοντικού τέλους από τους τελικούς χρήστες.

Το ποσό των εισπραχθέντων περιβαλλοντικών τελών αποδίδεται από τους παρόχους υπέρ του «Πράσινου Ταμείου», σε Ειδικό Λογαριασμό.

Το θέμα ήδη έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις. Ο πρόεδρος του Πα ραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέκος Στεφανάκης κάνει λόγο για «εξαπάτηση του κόσμου».

«Το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό. Καλό είναι να δηλώνεται. Ώστε να ξέρει το κράτος πώς πάει και ποιες είναι οι ανάγκες για να υπάρχει σχεδιασμός. Διότι το νερό είναι και ένας περιβαλλοντικός πόρος που έχει τεράστια οικολογική και περιβαλλοντική σημασία. Τώρα, ήδη έκαναν το πρώτο έγκλημα βάζοντας τα τρόφιμα στο Χρηματιστήριο.

Το να προσπαθούν να βάλουν και το νερό σε αυτές τις διαδικασίες και να προσπαθούν να βγάλουν επιπρόσθετα χρήματα από τη χρήση του νερού, αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ»…

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου επισήμανε ότι «πρόκειται για μια κοινοτική Οδηγία που ήρθε για διαβούλευση και έχει σαν κύριο σημείο αναφοράς την κοστολόγηση του νερού άρδευσης και όχι την τιμολόγησή του. Το θέμα της τιμολόγησης είναι πολιτικό και από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αυτή την στιγμή δεν το μελετάμε».

Όπερ σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός έπεσε σε άλλη μια παγίδα των κυβερνήσεών του!…

(Φ. 164)

 

Advertisements