81η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 10-18/9/2016

Χωρίς τίτλο.jpg

Η ίδρυση της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης

 Η ίδρυση της ΔΕΘ αποτελεί ιδέα και δημιουργία ενός ικανότατου, αυτοδημιούργητου, εξαίρετα μορφωμένου, οραματιστή ανθρώπου και έντιμου πολιτικού, του Νικολάου Γερμανού, ο οποίος γεννήθηκε στο Βάβδο της Χαλκιδικής.

Ξεκίνησε να εργάζεται ως βοηθός φαρμακείου στην Σμύρνη και μελετώντας τα βιβλία φαρμακολογίας έφτασε να σπουδάσει Φυσικές Επιστήμες. Όσο σπούδαζε, έμαθε μόνος του τηλεγραφία και δούλευε ως βραδινός τηλεγραφητής. Διακρίθηκε στις σπουδές του. Παρέδιδε και ιδιαίτερα μαθήματα και μάλιστα είχε μαθητή του τον Ίωνα Δραγούμη!

Σπούδασε περαιτέρω στην Γερμανία και κατά την επιστροφή του εξασφάλισε με άοκνες προσπάθειες ιδιωτική χρηματοδότηση για να ιδρύσει τον πρώτο ζωολογικό κήπο και το πρώτο ενυδρείο της Ελλάδος, σε έκταση 50 στρεμμάτων που του παρεχώρησε για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση. Ο κήπος και το ενυδρείο είχαν μεγάλη επιτυχία αλλά μετά τον ατυχή πόλεμο του 1897, λόγω έλλειψης χρημάτων και ενδιαφέροντος από το κράτος, έσβησε.

Το 1915 εκλέχθηκε βουλευτής Θεσσαλονίκης με το αντιβενιζελικό στρατόπεδο  και διακρίθηκε για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην περιοχή σε έργα υποδομής.

Τον Απρίλιο του 1925 συνέλαβε την ιδέα μιας Διεθνούς Εμπορικής Εκθέσεως, ώστε να προωθηθούν με αποτελεσματικότητα τα Ελληνικά προϊόντα. Εργάσθηκε ακούραστα για να το πετύχει. Κατάφερε να συγκεντρώσει και την υποστήριξη των αντιπάλων βουλευτών της βενιζελικής παράταξης. Μετά από σκληρές πιέσεις και προσπάθειες κατάφερε τις διαδοχικές κυβερνήσεις 1925-1926 να εγκρίνουν την πραγματοποίηση της Έκθεσης.

Όταν το εγχείρημα είχε φτάσει στην φάση της υλοποίησης αντιμετώπισε πολλές αντιδράσεις είτε άμεσα είτε έμμεσα, με αναβολές, αμφισβητήσεις και γκρίνιες. Αλλά ο Νικόλαος Γερμανός δεν πτοήθηκε, επέμεινε και τα κατάφερε.

Η ΔΕΘ άνοιξε τις πύλες της για πρώτη φορά στις 3/10/1926 σε τμήμα 7.000 τ.μ. του πεδίου ασκήσεων του Γ’ Σώματος Στρατού (Πεδίον του Άρεως) συνολικής εκτάσεως 37.500 τ.μ. Ο χώρος βρισκόταν ανάμεσα στις λεωφόρους Στρατού και Βασιλέως Γεωργίου, πίσω από το κτίριο της Ηλεκτρικής Εταιρίας. Οι στεγασμένοι εκθεσιακοί χώροι είχαν 9 περίπτερα για Ελληνικές και ξένες συμμετοχές και 30 προσωρινά περίπτερα. Οι επισκέπτες, σύμφωνα με στοιχεία της οργανωτικής επιτροπής, έφθασαν τους 100.000. Η επιτυχία συνεχίστηκε και τις άλλες χρονιές, καθιερώνοντας την ΔΕΘ ως έναν ισχυρό, διεθνή, ετήσιο εμπορικό προορισμό, δίπλα στην έκθεση του Λονδίνου και των Παρισίων.

Το 1967 οι επισκέπτες έφτασαν τον αριθμό ρεκόρ του 1,7 εκατομμυρίου. Στην δεκαετία του ’70 κατασκευάστηκαν τα μεγάλα περίπτερα της ΔΕΘ-Helexpo, ενώ το 1973 έγιναν οι πρώτες κλαδικές εκθέσεις Γούνας και Μαρμάρου. Ο εθνικός εκθεσιακός φορέας διασπάστηκε σε δύο εταιρίες, την ΔΕΘ και την Helexpo, το 1999 και επανενώθηκε το 2013.

Το Διεθνές Εκθεσιακό Συνεδριακό Κέντρο ΔΕΘ-Helexpo στην Θεσσαλονίκη καταλαμβάνει έκταση 180.000 τ.μ., εκ των οποίων τα 62.000 τ.μ. στεγασμένα.  Το εκθεσιακό συγκρότημα απαρτίζεται από τρία συνεδριακά κέντρα, το «Νικόλαος Γερμανός», το «Ιωάννης Βελλίδης» και το Helexpo Corona, συνολικής χωρητικότητας 4.000 θέσεων.

Ο Γερμανός παρέμεινε διευθυντής μέχρι τον θάνατό του, το 1935. Πέθανε προσπαθώντας να εξασφαλίσει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις για την έκθεση κάτι που έγινε (και αυτό) επί καθεστώτος 4ης Αυγούστου, στα 1937.

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης 

Εργαλείο του επιχειρηματικού δαιμονίου του Έλληνα

Η ΔΕΘ είναι σαφώς ένα εργαλείο ανάπτυξης και ως τέτοιο δεν μας κάνει εντύπωση η απαξίωση με την οποία την αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες μνημονιακές κυβερνήσεις. Κυβερνήσεις ξεκάθαρα αντιαναπτυξιακές και καταστροφικές. Η μεγαλύτερη “συνεισφορά” τους είναι να μαζεύουν εκεί τα ελεγχόμενα από αυτούς ΜΜΕ και να κάνουν ψευδέστατες εξαγγελίες τις οποίες δεν τηρούν ποτέ, εξαπατώντας έτσι τους πολίτες και πληγώνοντας το κύρος της έκθεσης.

Οι Εθνικιστές πιστεύουμε στην υγιή εμπορική συνεργασία και στην δύναμη του επιχειρηματικού δαιμονίου του Έλληνα, που έχει λάμψει αμέτρητες φορές και σε κάθε εμπορικό πεδίο. Η άποψή μας για την ΔΕΘ είναι πως πρέπει να στηριχθεί, να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει ως οικονομικός μοχλός σύσφιξης των συνεργασιών των Ελλήνων εμπόρων καταρχήν με παραδοσιακά φίλιες αγορές αλλά και με γενικότερη διεύρυνση.

Δεν αντιλαμβανόμαστε τα περίπτερα της εκθέσεως ως χώρους που θα διογκώσουν τις εισαγωγές προϊόντων από άλλα κράτη αλλά ως βιτρίνες προώθησης των ελληνικών εξαγωγών στην διεθνή αγορά.

Το πολιτικό πρόγραμμα της Χρυσής Αυγής εξάλλου, ορίζει σαφώς την πρώτη φάση της οικονομικής αναδιοργάνωσης ως επανίδρυση της οικονομίας με στόχο την αυτάρκεια σε τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα και όπλα. Μια τέτοια ανάπτυξη θα χρειαστεί και οργανωτικές δομές όπως της ΔΕΘ, ως εφαλτήριο πίεσης της εξωτερικής οικονομικής πολιτικής μας. Μην ξεχνάμε πως η χώρα μας αποτελεί το κλειδί στο Ευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών. Μια Εθνικά ωφέλιμη πολιτική μπορεί να στηρίξει την ναυτιλία και να ελέγξει τις θαλάσσιες μεταφορές. Μπορεί να αναστήσει την βιοτεχνία και την βιομηχανία και να ξαναστήσει στα πόδια της, την μεγάλη κρυφή δύναμη της Ελλάδος, την αγροτιά.

Οι δυνατότητες μια Ελλάδας με Εθνικοκεντρική κυβέρνηση είναι τεράστιες.

Άνθρωποι εμπνευσμένοι σαν τον Νικόλαο Γερμανό που αφιερώνουν τη ζωή τους υπέρ Πατρίδος και Έθνους, υπάρχουν πολλοί στη Χρυσή Αυγή.

Εκείνο που χρειάζεται, είναι ως πολίτες, να υψώσουμε το ανάστημά μας στους φαύλους και να κλείσουμε τα αυτιά μας στις ψεύτρες σειρήνες των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων, σε περιπτώσεις όπως η επερχόμενη ΔΕΘ.

Ποιος λέει ψέματα στον λαό και ποιος αγωνίζεται για τον λαό είναι πια ολοφάνερο.

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΤΟΣ

(Φ. 165)

 

Advertisements