ΤΟΥΡΚΙΑ – Ο υπ’ αριθμόν 1 κατασκευαστής εξοπλισμένων drones

Χωρίς τίτλο.jpg

Η Τουρκία είναι ένας από τους ηγέτες στην κατασκευή drones (τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρομένα αεροσκάφη) και τώρα στοχεύει στην παραγωγή έως και τεσσάρων τόνων drones, δήλωσε ο υπουργός Επιστημών, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας  Faruk ΟzlU στο κρατικό πρακτορείο  Anadolu.

«Σκοπός μας είναι να παράγουμε 3.5-4 τόνους εξοπλισμένων  drones και να τα εξοπλίζουμε με υψηλής ποιότητας όπλα και κάμερες» είπε ο τούρκος υπουργός. Τα drones των κατηγοριών μίνι και στρατηγικής τακτικής παράγονται κυρίως από ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Τουρκία.

Ο τύπος Anka (Φοίνιξ) σχεδιάστηκε από την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία  (TAI) και θα μπορεί να ελέγχεται από δορυφόρους στο άμεσο μέλλον εντός της ακτίνος δράσεως του

Δορυφόρου TURKSAT προσέθεσε, και συμπλήρωσε ότι η σχετική συμφωνία έχει ήδη υπογραφεί και η παραγωγή έχει ήδη ξεκινήσει.

«Αυτά τα drones χρησιμοποιούνται για την εκ μέρους μας υποστήριξη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού  (FSA). Αυτά τα drones έχουν βάρος 560-600 κιλών με ένα μικρό οπλικό σύστημα επάνω τους», είπε.

Η πρώτη αποστολή Anka πραγματοποιήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου, οι εργασίες όμως για την κατασκευή του είχαν ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2004. Το 2013 η τουρκική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με την TAI για μια παραγγελία 10 τέτοιων drones και των βάσεών τους.

Ο Οzlu αναφέρθηκε επίσης στο Ινστιτούτο Αμυνας και Αναπτύξεως TάBέTAK-SAGE το οποίο έχει αναπτύξει το πυραυλικό σύστημα SOM. «Είναι ένα επιτυχημένο προϊόν με ακτίνα δράσεως ως 300 km, και τώρα εργζόμαστε ώστε να τα εντάξουμε στα F-35s. Η τουρκική Roketsan θα αναλάβει την διαδικασία κατασκευής”, σημείωσε.

Οι Roketsan και Lockheed Martin υπέγραψαν συμφωνία το 2014 για τον σχεδιασμό, την παραγωγή και την προώθηση του SOM.

Την ίδια ώρα, οι ελλαδικές κυβερνήσεις εργάζονταν για την απαξίωση των Ελληνικών βιομηχανιών και της ελληνικής πολεμικής μηχανής, και τώρα για το ξεπούλημά τους και την εξαθλίωση των Ελλήνων Αξιωματικών και οπλιτών.

(Φ. 166)

Advertisements