ΡΩΣΙΑ – Η διπλωματία του καλού παγωτού

Χωρίς τίτλο.jpg

Μια εβδομάδα μετά την συνάντηση κορυφής των G20 στην πόλη Χανγκζού της Κίνας  και το παγωτό του Πούτιν έχει γίνει τόσο διάσημο που αρκετοί κινέζοι επιχειρηματίες κάνουν χρυσές δουλειές χρησιμοποιώντας το όνομα του δημοφιλούς ρώσου προέδρου. Εικόνες που παρουσιάζουν ένα φορτηγό να ξεφορτώνει παγωτό με τον τίτλο «Το παγωτό που μας έφερε ο Πούτιν» είναι χαρακτηριστικές. Ποια είναι η αιτία του επιτυχημένου όπως αποδεικνύεται, κινεζικού μάρκετινγκ;

Λίγες ώρες πριν την επίσημη έναρξη της συνόδου κορυφής, ο Vladimir Poutine προσέφερε στον κινέζο ηγέτη Xi Jinping ένα κουτί με ρωσικό παγωτό, το οποίο ο τελευταίος ετίμησε, δήλωσε μάλιστα ότι του άρεσε πολύ!

Πίσω όμως από την  κίνηση του Πούτιν υπάρχει η ισχυρή ρωσική διπλωματία. Στο παρελθόν κινέζοι επιχειρηματίες σε συνάντησή τους με τον Ρώσο ηγέτη είχαν διατυπώσει την δυσαρέσκειά τους ότι υπήρχαν εμπόδια στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, τα οποία εμπόδιζαν την Κίνα από το να εισάγει ορισμένα ρωσικά προϊόντα, και, αναφέρθηκαν ειδικά στο παγωτό. Η ρωσική διπλωματία το σημείωσε, και ο ρώσος πρόεδρος με την κίνηση διπλωματικής αβροφροσύνης προς τον κινέζο ηγέτη έδωσε το μήνυμα. Ο Πούτιν υποςχέθηκε πως κάθε φορά που θα επισκέπτεται την Κίνα θα του κάνει δώρο παγωτό.

«Κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ρωσία, ζητώ να μου αγοράσουν ρωσικό παγωτό» είπε ο Xi Jinping απαντώντας στον Πούτιν. Στην συνέχεια, στο σπίτι, τρώμε αυτό το παγωτό. Εχετε την καλύτερη κρέμα και έτσι το παγωτό σας είναι εξαιρετικά καλό. Εμένα μου αρέσει πολύ!», είπε εύχαρης ο κινέζος ηγέτης ευχαριστώντας τον ρώσο Πρόεδρο για το δώρο του. Και οι κινέζοι επιχειρηματίες… παραληρούν!

(Φ. 166)

Advertisements