Ακριβότεροι οι «εργολάβοι», απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Χωρίς τίτλο.jpg

Διαμαρτυρία για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου Ευαγγελισμός» πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τις «ελαστικές σχέσεις εργασίας», την πλήρη απουσία συμβάσεων, ενώ «το προσωπικό έχει γονατίσει, δουλεύοντας χωρίς ρεπό, με διπλοβάρδιες κλπ.»

Οι ελλείψεις υλικών και φαρμάκων τις οποίες έχει ήδη αποκαλύψει το ΕΜΠΡΟΣ, είναι πλέον φανερές και στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, την σίτιση και την φύλαξη, με το καθεστώς των εργολάβων «είναι απλήρωτοι για Αύγουστο».

Το ΕΜΠΡΟΣ βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων, και αποκαλύπτει τα όσα καταγγέλλουν, ενδεικτικά της καταστροφικής πολιτικής που ακολουθούν οι καταστροφικές κυβερνήσεις των μνημονίων.

«Δεν έχουμε συμβάσεις, εργαζόμαστε χωρίς ασφάλεια, ερχόμαστε στην δουλειά και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει», καταγγέλλει καθαρίστρια που εργάζεται 15 χρόνια στο νοσοκομείο. «Εχουμε να κάνουμε με ασθενείς, με ανθρώπους που δεν μας φταίνε, είμαστε σε καθημερινή βάση εκεί και πρέπει να δώσουμε και εμείς  το παράδειγμα στην δουλειά μας. Με τι όμως, με ποιες αντοχές; Εγώ φεύγω απ’ το σπίτι 5.30 η ώρα, ξημερώματα να πάω στην εργασία μου. Δεν πάω για χόμπυ. Την στιγμή που εργάζομαι πρέπει να πληρωνόμαστε. Δεν ζητιανεύουμε, δεν ζητάμε λεφτά που δεν τα δικαιούμαστε ή που δεν είναι δικά μας, θέλουμε τα δικά μας λεφτά».

Η «αριστερή» κυβέρνηση από την πλευρά της χρησιμοποιεί ως «ασπίδα» τους εργολάβους της «ελεύθερης αγοράς»: «Λόγω του ότι δεν έχουμε συμβάσεις, δεν βάζουν υπογραφές”, καταγγέλλουν. «Εμένα με ρωτάει κανείς αν έχω να ταΐσω τα παιδιά μου; Δεν μπορεί να ζει μια οικογένεια με 480 ευρώ», αναρωτιέται η καθαρίστρια του Ευαγγελισμού, και μαζί της τα εκατομμύρια των μισθοσυντήρητων Ελλήνων στους οποίους οι υπουργοί των μνημονίων «προσφέρουν» μισθούς… πολυτελείας των 400 και 500 ευρώ.

Μια άλλη εργαζόμενη στην Καθαριότητα καταγγέλλει: “Οταν υπάρχει μεσάζοντας, σημαίνει ότι κοστίζουμε πιο ακριβά και αυτό έχει αποδειχθεί. Το Σωματείο Εργαζομένων Ευαγγελισμού συγκεκριμένα, έκανε το λογιστή και έβγαλε ότι είναι γύρω στα 1.600.000 ευρώ παραπάνω αν υπάρχει εργολάβος παρά αν είμαστε απλοί εργαζόμενοι. Εκεί που δεν έχει το νοσοκομείο τα απαραίτητα, παίρνουν και πλουτίζουν άλλοι και εμείς παίρνουμε 450 ευρώ άντε 500 ορισμένοι και όχι όλοι, αν έχουν 16 -17 χρόνια. Όποιος μπορεί να δουλεύει να βγει από την Βουλή, να πιάσει την σφουγγαρίστρα, να δούνε τι πάει να πει δουλειά και να έρθουν να δουλέψουν με τον μισθό τον δικό μας. Εμείς και όλες οι καθαρίστριες οι οποίες είναι εργαζόμενες στα νοσοκομεία, στο παρελθόν υπογράφαμε ότι παίρναμε 750 και παίρναμε 450, 500 ευρώ, πριν να γίνει νόμος να πληρωνόμαστε μέσω τραπέζης. Σε πολλά νοσοκομεία τους τα καταθέτει [ο εργολάβος] και τους λέει την Δευτέρα θα μου φέρετε πίσω τα 100, 150. Φαίνεται ότι τους τα έδωσε όλα. Και αν τολμήσεις και μιλήσεις, παίρνεις και μια ωραία απόλυση.

Αυτός είναι ο εργασιακός μεσαίωνας στον οποίον καταδικάζουν τα μνημόνια, οι τοκογλύφοι και οι εδώ υπάλληλοί τους τους Ελληνες εργαζομένους, αλλά και τους Ελληνες στο σύνολό τους που φορολογούνται άγρια επί δεκαετίες και σήμερα με τις κυβερνήσεις Αριστεράς και Δεξιάς, δεν έχουν ούτε Παιδεία, ούτε Υγεία, ούτε σύνταξη.

(Φ. 167)