Όχι στην άστοχη χρήση των ανεμογεννητριών – Να προστατεύσουμε το Ιστορικό Τοπίο της Μάνης

Χωρίς τίτλο.jpg

Ενα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί αυτήν την περίοδο το Περιφερειακό Συμβούλιο της Πελοποννήσου είναι η συζήτηση για την έγκριση ή μη της τοποθετήσεως ανεμογεννητριών στην Μάνη. Το ζήτημα αυτό είναι σοβαρό και έχει τόσο Αισθητική αλλά και Πρακτική σημασία που άπτεται θεμάτων αφορωντων το Περιβάλλον και την Τοπική Οικονομία της Μάνης.

Εκ των προτέρων πρέπει να τονίσουμε οτι η Χρυσή Αυγή δεν είναι κατά των εναλλακτικών μορφών ενέργειας αρκεί όμως να τηρούνται κάποιες προτεραιότητες όπως είναι

ο Σεβασμός της Ιστορικότητας ενός Τοπίου και του Μυστικισμού που αποπνέει αλλά και των ενδεχόμενων συνεπειών για τους κάτοικους και την οικονομία μιας περιοχής. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου είχε αντιδράσει Σύσσωμο και μαζί του και ο εκεί Συνδυασμός μας η «Ελληνική Αυγή για την Πελοπόννησο» όταν σχεδιαζόταν να κτισθεί δίπλα στο Γεράκι και στο Ιστορικό Κάστρο του Γκυ ντε Γκαμελλαιν εργοστάσιο επεξεργασίας αγριοαγγινάρρας και πελετ! Τότε αυτό το ανοσιούργημα δεν πέρασε. Το δικό μας σκεπτικό είναι να γίνονται τέτοιες εγκαταστάσεις όπου πέραν της θετικής περιβαλλοντικής μελέτης θα σέβονται και την ιδιαιτερότητα του τοπίου. Οι Γερμανοί που είναι οι πρωτοπόροι στην βιομηχανία και την τεχνολογία δεν τοποθέτησαν ανεμογεννήτριες στο Τευτοβουργιο Δάσος ,ένα μέρος ανάλογο των δικών μας Θερμοπυλών!

Δυο χρόνια μετά την μάχη του Βατερλό, ο Δουξ του Ουέλινγκτον επισκέφθηκε το πεδίο της μάχης. Έφριξε όταν είδε εκείνους τους δυο Τύμβους (όπου είναι μέχρι σήμερα και στον ένα υπάρχει και το μνημείο με το λεονταρι και φυσικά φτιάχτηκαν με μεταφορά χώματος από τα υψώματα, κυρίως του Αι λαι Σαιντ ,κατεβάζοντας κατά πολύ το ύψος της γραμμής αμύνης που είχαν παραταχθεί οι Βρετανοί με τους σύμμαχους των) και αναφώνησε «Θεέ μου! Τι έκαναν στο Πεδίο  μου!» Ας μην γίνει το ίδιο με την Μάνη!

Η Χρυσή Αυγή είναι εξ υπαρχής αντίθετη με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στον Σαγιά και αλλαχού στην Μάνη γιατί πρώτα από όλα αλλοιώνεται το ειδυλλιακό και αυστηρό Μανιάτικο Τοπίο που ενέπνευσε τον Κοντογλου, τον Sir Steven Runciman και τον Φερμορ αλλά και πολλούς άλλους Έλληνες και Ξένους Περιηγητές, Ιστορικούς και Ερευνητές.

«Η πλούσια φτώχεια της Ελλάδας» έχει για Εμάς τους Εθνικιστές ιδιαίτερη Αξία και Συμβολισμό! Όπως δεν θα θέλαμε να δούμε φουγάρα στον Μυστρά η φωτοβολταικα στον Ακροκόρινθο έτσι δεν θέλουμε και ανεμογεννήτριες στην Μάνη.

Πέραν της Αισθητικής θεωρήσεως τίθενται και πρακτικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον και την καθημερινότητα του Μανιάτη που επιμένει να παραμένει στον Τόπο του. Αυτά είναι:

1-Τον αντίκτυπο που θα έχει στον Τουρισμό η αλλοίωση του μανιάτικου τοπίου. Για τον ίδιο λόγο τα Βάτικα και η Μονεμβασία αντιδρούν και σε αυτό ο Συνδυασμός Μας στο ΠΣ είναι μαζί τους, για το εναέριο πέρασμα του καλωδίου της ΔΕΗ από τα μέρη τους, μέχρι την καταβύθιση του στην θάλασσα για να τροφοδοτήσει (καμμια αντίρρηση εδώ) την Κρήτη .Εάν αυτό γίνει θα χαλάσει όλο το Μονεμβασιώτικο τοπίο. Ναι στην τροφοδότηση της Κρήτης αλλά το καλώδιο στην Πελοποννησιακή του διαδρομή ας είναι υπόγειο μέχρι να καταστεί υποθαλασσιο.Το ίδιο και οι ανεμογεννήτριες .Τόσα και τόσα ξεροβούνια έχει ο Μωριάς όπου μπορούν να τεθούν οι ανεμογεννήτριες όπως έχει γίνει στην Ρηχια λ.χ.

Κάποτε ένας μου είχε πει «Για να επισκεφθεί κανείς την Μάνη πρέπει να είναι ‘’ψαγμένος’’» εννοώντας οτι στην Μάνη έρχεται ιδιαίτερος τουρισμός που χαρακτηρίζεται από μόρφωση, ιστοριοδιφια και αγάπη κυρίως για τον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Μεσαιωνα. Οποιαδηποτε αλλοίωση του Τοπίου θα απογοητεύσει και θα πληγώσει αυτούς τους ανθρώπους.

2-Ένα μέρος της Μανιάτικης τοπικής οικονομίας στηρίζεται και στην εκτροφή βοοειδών, μάλιστα ελευθέρας βοσκής όπου έχουν εξαιρετικό κρέας και λόγω των σπανίων βοτάνων και χορταρικών που καταναλώνουν από την πλούσια χλωρίδα της φαινομενικά ξερής αυτής  Γης. Οι ανεμογεννήτριες έχουν την ιδιότητα να αποξηραίνουν την πέριξ αυτών χλωρίδα οπότε θα έχει επίπτωση και στην αγελαδοτροφια. Ακομη επηρεάζεται και η γονιμοτης των αγελάδων και ενδεχομένως να έχουμε και τερατογεννεσεις.

3-Μια άλλη ενδεχομένως κακή επίδρασις να είναι και αυτή επί των αποδημητικών πτηνών και δη των ορτυκιών από τα οποία συντηρούνται κάποιες οικογένειες ειδικά στη περιοχή του Πόρτο Καγιου που στα ιταλικά σημαίνει το λιμάνι των ορτυκιών.

4-Επισης όλη η Μάνη είναι κατοικημένη από άκρου εις ακρον. Τι θα γίνει με τους κατοίκους των Μουντανιστικων η του Λιοντακιου η του Φλωμοχωριου που θα είναι κοντά στις κεραίες;

Για όλους τους παραπάνω λόγους δεν θα αφήσουμε να καταστραφεί το Εξαίσιο Μυστικιστικό Τοπίο της Γης των Τελευταίων Ηρώων.

Δ.Α. Δολτσινιάδης

Περιφερειακός Σύμβουλος

«Ελληνική Αυγή για την Πελοπόννησο»

(Φ. 167)

 

Advertisements