Στην Πάτρα ο «νέος Πρίνος»

%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%cf%84%ce%af%cf%84%ce%bb%ce%bf

Την ύπαρξη ενός δεύτερου Πρίνου επιβεβαιώνει μελέτη των ΕΛ.ΠΕ. στον Πατραϊκό Κόλπο. Πρόκειται για κοίτασμα με πιθανολογούμενα αποθέματα 80-100 εκατομμυρίων βαρελιών απολήψιμου πετρελαίου. Εκτιμάται ότι για κάθε κοίτασμα 100 εκατομμυρίων βαρελιών τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου θα φθάνουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως επί 25 χρόνια.

Η επεξεργασία των σεισμικών υψηλής ευκρίνειας συνεχίζεται για να διαπιστωθεί εάν ο βυθός του Πατραϊκού κρύβει και δεύτερο κοίτασμα αντίστοιχης δυναμικότητας, σύμφωνα με τις γεωλογικές ενδείξεις.

Τα ΕΛΠΕ έχουν αρχίσει ήδη να προγραμματίζουν την πρώτη γεώτρηση, η οποία θα γίνει με γεωτρύπανα μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας, ίσως και εντός του 2017.  Ενδιαφέρον για την περιοχή έχει εκδηλωθεί από την Exxon Mobil, την Shell, την BP, την Total και την Repsol.

Το ενδιαφέρον των πολυεθνικών κολοσσών επεκτείνεται και στην περιοχή του Ιονίου, όπου τα ΕΛΠΕ αναμένουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την αξιολόγηση των προσφορών που έχουν υποβάλει για το «οικόπεδο 1» ΒΔ της Κέρκυρας και το «οικόπεδο 10» ΝΑ της Ζακύνθου καθώς και σε περιοχές της ΒΔ Πελοποννήσου, της Άρτας και της Πρέβεζας, όπου αναμένεται η υπογραφή συμβάσεων παραχώρησης.

(Φ. 168)

Advertisements