Θ. Μάλλιος (Πρόεδρος Περιπτερούχων και Πωλητών καπνικών) «Είμαστε τρομοκρατημένοι»

Χωρίς τίτλο.jpg

Στόχος τους είναι να αφανίσουν όλους τους μικρομεσαίους

Για τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο των περιπτερούχων και των εμπόρων προϊόντων καπνού μίλησε στο «ΕΜΠΡΟΣ» ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης (ΕΕΚΠΑ) κ. Μάλλιος Θεόδωρος. Ο κ. Μάλλιος μιλώντας για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος , ανέλυσε τις βασικότερες αιτίες που οδήγησαν περισσότερους από 5.000 συμπολίτες μας στο λουκέτο και την καταστροφή.

Συνέντευξη στον Π.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

Π. Παναγόπουλος: Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν τον κλάδο σας στην σημερινή κατάσταση;

Θ. Μάλλιος: Όλα αυτά που έγιναν βρίσκονται μέσα στα πλαίσια ενός γενικότερου σχεδίου, παγκόσμιου σχεδίου των πολυεθνικών, οι οποίες έχουν σαν στόχο να βγάλουν από την μέση όλους τους μικρούς επαγγελματίες. Ο απώτερος σκοπός τους είναι να μας μετατρέψουν από «ιδιοκτήτες» σε υπαλλήλους, οι οποίοι θα εργάζονται κάτω από πολύ κακές συνθήκες και με πολύ μικρές αμοιβές. Με λίγα λόγια, δημιουργούν και προωθούν έναν εργασιακό «μεσαίωνα», μέσα από τον οποίο κατασκευάζουν εν δυνάμει «σκλάβους». Σκοπός τους είναι ο πλούτος να συγκεντρώνεται όλο σε λιγότερους. Είναι το γνωστό σύστημα του άκρατου καπιταλισμού. Ζούμε στην εποχή της αποκορύφωσης αυτού του υπερκανίβαλου που ονομάζεται «άκρατος καπιταλισμός», και ας προσπαθούνε κάποιοι «καλοθελητάδες» της πολιτικής να μας πείσουν για το αντίθετο.

Π.Π. Για να δούμε το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση, πώς και γιατί περιπτερούχοι και ψιλικατζήδες οδηγήθηκαν από το 2009 και μετά στο λουκέτο και την καταστροφή;

Θ.Μ. Οι κινήσεις που κάνανε οι κυβερνώντες από το 2009 και μετά, είχανε να κάνουν με τους μικρομεσαίους, αλλά και τους ακόμα μικρότερους, γιατί κακά είναι τα ψέματα αυτό είμαστε εμείς, τους οποίους στοχοποιήσανε σαν τα πρώτα και πιο εύκολα θύματα για ισοπέδωση και εξαφάνιση. Αυτό όμως είναι όπως σας είπα, το γενικότερο σχέδιο που εξελίσσεται για το οποίο δουλεύουν, και αυτό εξυπηρετούν. Τα περίπτερα ήτανε λίγο πολύ στον «αέρα» όσον αφορά την νομοθεσία. Υπήρχε μια πρόβλεψη στο άρθρο 21 του Συντάγματος για την προστασία των ευπαθών ομάδων, όπως ήτανε οι ανάπηροι ή τα θύματα πολέμου. Όπως ξέρουμε όμως σήμερα, στις μέρες μας, την εποχή των μνημονίων μετά το 2010, οι εκάστοτε κυβερνώντες έκαναν το Σύνταγμα της Ελλάδος κουρελόχαρτο. Δεν το τηρεί κανείς. Υπό αυτή την έννοια, ασφαλώς και δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο πλέον σε αυτή την χώρα. Είχε στόχο την φτωχοποίηση και την καταστροφή όλης της Ελληνικής κοινωνίας.

Π.Π. Θα μπορούσατε να μου πείτε με ποιες «μεταρρυθμίσεις» το κάνανε αυτό σε εσάς;

Θ.Μ. Βγάλανε μια νομοθεσία, με το 40/93 του 12 και με το 42/57 του 14, που η μια ήρθε και αντικατέστησε την άλλη μέσα σε μόλις δύο χρόνια. Και οι δύο πατούσαν  επάνω στις ίδιες βάσεις. Με αυτές το άρθρο 21 του Συντάγματος που μας προστάτευε πήγε «περίπατο». Χωρίς βέβαια να γίνει κάποια αναθεώρηση τους Συντάγματος! Αυτά βέβαια δεν έγιναν με στόχο μόνον τον κλάδο τον δικό μας, και αυτό το επαναλαμβάνω. Χτυπήσανε όλη την μικρή και μεσαία τάξη των επιχειρηματιών. Αυτούς θέλανε να βγάλουνε από την μέση. Δεύτερο μέρος του σχεδίου τους ήτανε η οικονομική καχεξία που φέρανε στην Ελληνική κοινωνία με την μείωση των μισθών και των συντάξεων. Όλο αυτό σημαίνει μικρότερη κατανάλωση. Μικρότερη ζήτηση. Έτσι ήρθε το δεύτερο συντριπτικό χτύπημα στην αγορά. Και οι προηγούμενοι αλλά και αυτοί που κυβερνάνε τώρα υπηρετούνε ξεκάθαρα τον άκρατο καπιταλισμό. Με λίγα λόγια, υπηρετούνε το χρήμα και το μεγάλο κεφάλαιο. Όλα αυτά που συμβαίνουν είναι παρελκόμενα, αλλά και αναμενόμενα. Το «κεφάλαιο» άνθρωπος για αυτούς απλά… δεν υπάρχει.

Π.Π. Πώς σκέφτεστε και πώς μπορείτε να αμυνθείτε σαν κλάδος απέναντι σε όλα αυτά;

Θ.Μ. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσαμε να κάνουμε σαν κλάδος. Είμαστε τρομοκρατημένοι με όλα αυτά που γίνονται και δεν σας το κρύβω. Επί χρόνια οι κυβερνώντες επιδίδονται στη κατατρομοκράτηση των Ελλήνων, και έτσι καταφέρνουν να κυβερνάνε. Βασίζονται στον οικονομικό τρόμο που δημιουργούν για να κρατιούνται στην εξουσία. Κρατιούνται στην εξουσία, με την τακτική του «Σοκ και Δέος», το οποίο συντηρεί και η παραπληροφόρηση που έχουνε στην υπηρεσία τους. Για να αντιδράσει ο λαός, πρέπει να γίνει μαζικά. Ειδικά οι τωρινοί κυβερνώντες, είναι και αυθεντίες στην παραπλάνηση αλλά και την διάσπαση. Διασπάνε και παραπλανούν τον λαό με κάθε τρόπο, σε σημείο που να μη μπορείς να πιστέψεις τίποτε πλέον. Από ό,τι λένε, γίνετε πάντα το αντίθετο, και μετά όταν διαμαρτύρεσαι, προσπαθούνε και από πάνω να σε πείσουν ότι κάνεις λάθος. Ότι σε εξοντώνουν για το καλό σου! Προσωπικά, όμως, θέλω να πιστεύω, ότι αν κάτι μας «εμπνεύσει» θα βγούμε και θα τα κάνουμε λαμπόγυαλο. Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Και τότε όλοι αυτοί, θα φεύγουνε σαν τα ποντίκια για να γλυτώσουν.

Π.Π. Θα ήθελα να μου πείτε λίγα πράγματα για την φορολογία, και τις επιπτώσεις που είχε για τον κλάδο σας.

Θ.Μ. Οι αυξήσεις είναι απόλυτο προνόμιο των καπνοβιομηχανιών. Αυτές καθορίζουν το «παιχνίδι» και τις τιμές, και πάντα προς όφελός τους, με τους εκάστοτε κυβερνώντες να το δέχονται. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνον με την Ελληνική νομοθεσία, αλλά και την Ευρωπαϊκή, και το έχουν καταφέρει με τα λόμπι τους. Το κράτος χρησιμοποιεί την φορολογία σαν «εργαλείο» αφαίμαξης. Υπάρχουν τέσσερις φόροι, όπου το σύνολο αυτών των φόρων πριν τον Γενάρη του 2010, ήτανε συνολικά 73,5%, κάτι που σημαίνει ότι αποφορολογημένες ήτανε οι υπόλοιπες 26,5 μονάδες. Αυτές προορίζονταν να μοιραστούν από τον καπνοπαραγωγό έως και τον λιανοπωλητή. Το 60,4% αυτής της αποφορολογημένης το παίρνανε οι καπνοβιομηχανίες. Το υπόλοιπο 39,6% το έπαιρνε το «δίκτυο», δηλαδή οι χονδρέμποροι, και ό,τι απέμενε το παίρναμε εμείς. Αυτό που τελικά έμενε για εμάς ήτανε σκάρτο ένα 7%. Την δεκαετία του 80, αυτό το ποσοστό για εμάς ήτανε 9,1 %, φρόντισε όμως και το κατάργησε ο κ. Μάνος, το ‘92. Σήμερα το 26,5% έχει κατέβει γύρω στο 15%. Με την φορολογία που ψηφήσανε τον Ιούνιο, και θα εφαρμόζεται από 1/1/ 17, με τον λεγόμενο «αναλογικό» φόρο, αυτό θα φτάσει στο 10%. Με αυτό θα αφήσουν να ζήσουμε, ή μάλλον να επιζήσουμε, αλλά είναι φανερό πλέον ότι στόχος τους, δεν είναι ούτε καν να επιζήσουμε. Στόχος τους είναι να μας αφανίσουν.

(Φ. 170)

 

Advertisements