Ασφαλιστικό Υπερ-Ταμείο και Αρμαγεδδώνας μειώσεων

Χωρίς τίτλο.jpg

Eξι χρόνια μνημονίων. Έξι χρόνια αδιεξόδου. Έξι χρόνια μειώσεων και περικοπών χωρίς να λιγοστεύει «το χρέος», ένα χρέος μυθώδες και εν πολλοίς ανεξερεύνητο που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, των κομμάτων που ένοχα όντα, επέβαλλαν και ψήφισαν τα μνημόνια.  Έξι χρόνια σαρωτικών αλλαγών στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των Ελλήνων. Συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι ζουν σε διαρκή εφιάλτη. Μετά από έξι χρόνια θυσιών, οι Έλληνες βρίσκονται ακόμα σε καθεστώς Μνημονίου και δεν φαίνεται πουθενά διέξοδο.

Αντιθέτως, οι απαιτήσεις των δανειστών εντείνονται και αυξάνονται, η εμπιστοσύνη του λαού σε ένα καλύτερο Αύριο κλονίζεται καθημερινά, οι νέοι Έλληνες φεύγουν, η Ελλάδα μαραζώνει, εγκατάλειψη και απογοήτευση κυριαρχούν, και ο θυμός σιγοβράζει στην κοινωνία.

Ιδού περιληπτικά τα προοδευτικά μνημόνια, χωρίς να υπολογίζονται οι ενδιάμεσοι νόμοι που μεδική τους πρωτοβουλία κατά την ομολογία Αδώνιδος Γεωργιάδη ψήφισε η κυβέρνηση Σαμαρά.

Παρά τα μνημόνια, «η κρίση» παραμένει.

-Ανεργία «στο κόκκινο»

-Δημόσιο χρέος τεράστιο και μη βιώσιμο

-Ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο στα λυψη

Η μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής υπό την εποπτεία του Εcofin, η οποία εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2015 και χρησιμοποιείται ως σήμερα από τους «δανειστές» για την προώθηση των «μεταρρυθμίσεων».

Οι «προτάσεις» περιλαμβάνουν

– Σύνταξη στα 72 έτη

– Αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης στα 20 έτη

Συνεχές «κούρεμα» συντάξεων. Ως το 2030, οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν κύρια σύνταξη ίση με το 51,35% των αποδοχών που είχαν ως εργαζόμενοι και η αναπλήρωση στην επικουρική σύνταξη θα είναι στο 11,12%.

-Η ετήσια αύξηση των δαπανών για συντάξεις δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από το 2,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), από 13,5% του ΑΕΠ που ήταν το 2009.

2010: 1o μνημόνιο (Σοσιαλιστικό)

– Μειώθηκαν κατά 30% τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας

– Μειώθηκαν κατά 12% όλα τα επιδόματα του Δημοσίου

– Αυξήθηκε το όριο απολύσεων

– Μειώθηκε ο κατώτατος μισθός (η «γενιά των 700 ευρώ έγινε παρελθόν)

– 13ος και 14ος μισθός στο Δημόσιο αντικαταστάθηκαν από επίδομα 500 ευρώ για αποδοχές μέχρι 3.000€

– 13η και 14η σύνταξη αντικαταστάθηκαν από  επίδομα 800 ευρώ για συντάξεις έως 2.500 ευρώ

2012: 2o μνημόνιο (Νεοδημοκρατικό)

– Μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% για όσους ελάμβαναν βασικό μισθό

– Μείωση του κατώτατου μισθού κατά 32% στους νεοεισερχόμενους στην εργασία έως 25 ετών

– Καταργήθηκαν 150.000 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο

2015: 3o μνημόνιο («Αριστερό»)

-Εκθεμελίωση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων

-Αύξηση ορίων ηλικίας.

-Αύξηση ασφαλιστικών  εισφορών.

– Περικοπές σε συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ μεικτά ή 1.150 ευρώ καθαρά

– Κατάργηση του  ΕΚΑΣ σταδιακά. Μέχρι 31/12/2018 κανείς δεν θα δικαιούται επιδόματος.

– Περιορισμοί  στο επίδομα γάμου και ανηλίκων

– Οσοι λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη, θα λαμβάνουν την εθνική (384 ευρώ/20ετία, 345 ευρώ/ 15ετία) ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας.

– Συνταξιούχοι με παράλληλη απασχόληση θα υποστούν  μείωση 60% στην σύνταξή τους

– Σταδιακή κατάργηση με μειώσεις έως 75% στις συντάξεις χηρείας

– Ακριβότερα πλασματικά έτη για όσους υπέβαλαν αιτήσεις μετά την ψήφιση του Νόμου Κατρούγκαλου (12/5/2016)

Το 3ο Μνημόνιο, της Ριζοσπαστικής Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα μετασχηματισμού της ελληνικής κοινωνίας.

Με το 3ο Μνημόνιο συνεχίζονται οι αδιέξοδες πολιτικές μειώσεων μισθών και συντάξεων, εντείνεται η φοροεπιδρομή κατά των αγροτών και των μεσαίων και χαμηλών οικονομικά κοινωνικών ομάδων, το ξερίζωμα του κοινωνικού κράτους, και επεκτείνονται οι ιδιωτικοποιήσεις μετατρέποντας το ελληνικό κράτος σε χώρα περιορισμένης και ελεγχόμενης κυριαρχίας και αποικία της Ε.Ε., του ΔΝΤ και των ΗΠΑ.

Οι ρήτρες που επιβλήθηκαν στην χώρα μας από τους δανειστές, είναι στην πραγματικότητα ωμοί εκβιασμοί που ακυρώνουν την εθνική μας κυριαρχία και καθιστούν την κοινοβουλευτική δημοκρατία ένα θέατρο σκιών.

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι όσα εμφανίζονται ως ΝΕΕΣ απαιτήσεις τις οποίες η κυβέρνηση ΔΗΘΕΝ διαπραγματεύεται, πρόκειται για απιτήσεις των δανειστών της, τις οποίες ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ!

Όπως φαίνεται από την ανακοίνωση του Eurosummit και το ίδιο το κείμενο της συμφωνίας που ψηφίστηκε από την Βουλή με την σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης στις 15 Ιουλίου ως ν. 4334/2015 (ΦΕΚ 80/16/7/2015):

  • Η κυβέρνηση υποχρεούνται όχι μόνο να νομοθετήσει χωρίς καθυστέρηση για να «επαναοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη» με τους «δανειστές» αλλά η συμφωνία ορίζει και «τις πολιτικές δεσμεύσεις που πρέπει να ακολουθήσει η επιτυχής υλοποίηση τους»! Ανεξάρτητα, δηλαδή, από το αν «βγαίνουν» ή όχι τα σκληρά υφεσιακά μέτρα, παρά το ότι η οικονομία καταρρέει εμφανέστατα και η κοινωνία έχει γονατίσει από τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές, την ευθύνη για την «επιτυχή» υλοποίησή των μέτρων αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου η ελληνική κυβέρνηση με δική της ευθύνη, με τους εκβιαστές «δανειστές» να νίπτουν τας χείρας των.
  • Αφού η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να φέρει αποκλειστικά την ευθύνη της υλοποίησης των στόχων, οι δανειστές επέβαλαν και η κυβέρνηση δέχτηκε να προβλέπονται «ημιαυτόματες» περικοπές δαπανών σε περιπτώσεις αποκλίσεων, δηλαδή χωρίς να απαιτείται να νομοθετήσει η Βουλή. Πρόκειται επομένως για σαφή και ευθεία κατάργηση του Κοινοβουλίου ως προς την δημοσιονομική πολιτική της χώρας αλλά και της ίδια της κυβερνήσεως, επομένως και του Πολιτεύματος, αφού  αφού για μέτρα και περικοπές θα ζητείται η σύμφωνη γνώμη του «Δημοσιονομικού Συμβουλίου» παρακάμπτοντας τον Υπουργό Οικονομικών.

Με την «πλήρη ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ»,  και την απαλλαγή Γεωργίου από τις κατηγορίες για υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο, το «Κουαρτέτο» έχει τον πλήρη έλεγχο στην κατάρτιση του προϋπολογισμού, επιβάλλοντας αποικιοκρατικού τύπου ιδιωτικοποιήσεις σε «επενδυτές» και ολοένα αυξούμενη λιτότητα με σκοπό την εξαθλίωση και υποδούλωση των Ελλήνων.

Η κατάσταση εκτιμάται ως «έντονα επιδεινωθείσα» κάθε φορά ώστε η οικονομική και δημοσιονομική θέση της χώρας να εμφανίζεται ολοένα και πιο επίφοβο και μια ενδεχόμενη εισαγωγή εθνικού νομίσματος να φαντάζει ως ολοκληρωτική καταστροφή με ήδη κατεστραμμένη την Οικονομία και τον παραγωγικό ιστό.

Εμφανίζεται έτσι το παράδοξο, η Ελληνική Κυβέρνηση να αποδέχεται το οξύμωρο η ακόμη αυστηρότερη λιτότητα να είναι το μέσον και μάλιστα το μοναδικό για την έξοδο από την ήδη καταστροφική λιτότητα των Μνημονίων!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμη αποδεχθεί

  • Να πραγματοποιήσει περεταίρω «φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό» και να εφαρμόσει την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
  • Να υλοποιήσει τις εργαλειοθήκες Ι και ΙΙ του ΟΟΣΑ, με άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, το γάλα επτά ημερών, το κλείσιμο των αρτοποιείων, κ.λπ.
  • Την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
  • Την «αυστηρή επανεξέταση και εκσυγχρονισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων των εργατικών κινητοποιήσεων και των ομαδικών απολύσεων».
  • Να μην παρεμβαίνει η κυβέρνηση στο διορισμό των διοικήσεων των τραπεζών, την ανακεφαλαιοποίηση των οποίων όμως έχει επωμισθεί και πληρώνει ο ελληνικός λαός και την πλειοψηφία των μετοχών τους κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο.
  • Να «μειώσει ακόμα περισσότερο τις δαπάνες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης».
  • Να μην έχει δυνατότητα να νομοθετεί χωρίς την έγκριση του «Κουαρτέτου» αφού «πρέπει να συσκέπτεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς για όλα τα σχέδια νόμου πριν τα υποβάλει σε δημόσια διαβούλευση»!
  • Να επανεξεταστούν οι νόμοι που ψηφίστηκαν από τη Βουλή πλην του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση!

-Πέραν και υπεράνω όλων των άλλων η κυβέρνηση δεσμεύει την χώρα να ξεπουλήσει όλα τα ελληνικά «ασημικά», περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισ. ευρώ και τα οποία «θα μεταφερθούν σε ένα Ανεξάρτητο Ταμείο, το οποίο θα τα ρευστοποιεί μέσω ιδιωτικοποιήσεων»!

Το ίδιο κείμενο διαψεύδει όσους προσπαθούν να υποβαθμίσουν το ξεπούλημα της Ελλάδος, αφού η κυβέρνηση αποδέχθηκε πως «παρ’ ότι τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης υιοθέτησαν κατά τα τελευταία χρόνια μια εντυπωσιακή δέσμη μέτρων υποστήριξης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αυτό επιδεινώθηκε λόγω των πολιτικών των τελευταίων 12 μηνών».

Τέλος, όπως τονίζεται στο κείμενο της συμφωνίας, διαψεύδοντας πλήρως την κυβέρνηση, και τις σκιαμαχείες της για λόγους προπαγάνδας προς την «πλέμπα», «ονομαστικό κούρεμα του χρέους δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί».

Σύμφωνα με όσα η ίδια κυβέρνηση έχει υπογράψει «επαναλαμβάνουμε την ανεπιφύλακτη δέσμευσή μας ότι θα εκπληρώνουμε τις οικονομικές μας υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές πλήρως και εγκαίρως»!

Υπάρχει κανένας ακόμη μετά από όλα αυτά που μπορεί να ισχυριστεί ότι το «δικό μας Μνημόνιο είναι καλύτερο από τα άλλα δύο;».

(Φ. 170)

Advertisements