Οι Αρχαίοι Έλληνες, τεχνίτες του «Πήλινου Στρατού»;

Χωρίς τίτλο.jpg

«Είναι συναρπαστικό ότι η Ιστορία όπως την γνωρίζουμε μπορεί να αλλάζει», παρατηρεί ο ιστορικός και παρουσιαστής του BBC Νταν Σνόου, αναφερόμενος στο ντοκυμαντέρ του BBC και του National Geographic που αλλάζει σημαντικά όσα γνωρίζαμε ως τώρα από την επίσημη Ιστορία για τις σχέσεις Ευρώπης και Ασίας.

Πριν από 40 χρόνια, στο μαυσωλείο του Τσιν Σι Χουάνγκ, του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, αγρότες αποκάλυψαν έναν «πήλινο στρατό» 8.000 ανδρών, ο οποίος συνόδευε τον κινέζο ηγέτη πέρα από τον θάνατο.  Σήμερα, έντονος ενθουσιασμός έχει καταλάβει την διεθνή επιστημονική κοινότητα μετά την  απόδειξη πως η πρώτη επαφή της Κίνας με την Δύση πραγματοποιήθηκε τουλάχιστον 1500 χρόνια προτού  ο Μάρκο Πόλο ακολουθήσει τον Δρόμο του Μεταξιού.

Μία νέα θεωρία, βασισμένη σε τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και στον εντοπισμό ευρωπαϊκού μιτοχονδριακού γενετικού υλικού, οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι Ελληνες γλύπτες εκπαίδευσαν τους κινέζους τεχνίτες του Πρώτου Αυτοκράτορα.

Οι αρχαιολόγοι κάνουν λόγο για ανακαλύψεις που μπορεί να ξαναγράψουν την Ιστορία, και τονίζουν ότι η απόδειξη της πρώτης επαφής Κίνας – Δύσης ξεπερνάει σε σπουδαιότητα ακόμη και την ίδια ανακάλυψη του Στρατού.

«Έχουμε πλέον αποδείξεις ότι υπήρχε στενή επαφή μεταξύ του Πρώτου Αυτοκράτορα της Κίνας και της Δύσης προτού ανοίξει ο Δρόμος του Μεταξιού. Προφανώς πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα», επισημαίνει η αρχαιολόγος Λι Σιουζέν.

Άλλη μελέτη, με την οποία ανακαλύφθηκε ευρωπαϊκό μιτοχονδριακό DNA στην επαρχία Σινζιάνγκ, στην Δυτική Κίνα, οδηγεί τους επιστήμονες στο ασφαλές συμπέρασμα ότι δυτικοί εγκαταστάθηκαν, έζησαν και πέθαναν στην περιοχή την εποχή του Πρώτου Αυτοκράτορα.

Αυτό που κίνησε αρχικά την περιέργεια των επιστημόνων ήταν το γεγονός ότι οι 8.000 πήλινοι στρατιώτες, οι οποίοι ανακαλύφθηκαν το 1974, έχουν φυσικό μέγεθος, γεγονός που απέχει πολύ από τις μινιατούρες των περίπου 20 εκατοστών του κινεζικού πολιτισμού.

Η στροφή αυτή, υποστηρίζει η Σιουζέν, πρέπει να προκλήθηκε από έξωθεν επιρροές. «Πιστεύουμε πλέον πως ο Πήλινος Στρατός, οι Ακροβάτες και τα χάλκινα αγάλματα που βρέθηκαν στο μαυσωλείο, έχουν επιρροές από τα αρχαία ελληνικά αγάλματα και την τέχνη».

Ο καθηγητής Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνος Βαλαβάνης υπενθυμίζει πως η μορφή του Βούδα είναι εμπνευσμένη από την αρχαία ελληνική γλυπτική της εποχής, από την ελληνοβουδιστική τέχνη της Γανδάρας. «Η τέχνη αυτή ήταν εισαγόμενη. Από πού θα έβρισκαν τα πρότυπα αν όχι από την αρχαία ελληνική γλυπτική;», λέει.

Αλλά και η διευθύντρια του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης στην Αθήνα Δέσποινα Ζερνιώτη δεν αποκλείει την ελληνική επιρροή στην κατασκευή αυτών των αγαλμάτων.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ο δρ Λούκας Νίκελ, καθηγητής Ιστορίας της Ασιατικής τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, ο οποίος εκτιμά ότι ο Πρώτος Αυτοκράτορας είχε επηρεαστεί από την άφιξη των ελληνικών αγαλμάτων στην Κεντρική Ασία, μετά τον Μέγα Αλέξανδρο.

Κατά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι Έλληνες έφθασαν μέχρι την Σαμαρκάνδη, αλλά και τον Ινδικό Ωκεανό, όπου πήγε ο Νέαρχος παραπλέοντας τη Σαουδική Αραβία.

Το 164-150 π.Χ. ο βασιλιάς  Ευκρατίδης ολοκλήρωσε την κατάληψη της Αραχωσίας, της Γεδρωσίας, της Γανδάρας, των Ταξίλων και της Πενταποταμίας, και έφθασε μέχρι την κοιλάδα του Γάγγη.

Μεταξύ 100-80 π.Χ. ο Μένανδρος ο Β΄ο Δίκαιος, κατέλαβε την δυτική κοιλάδα του Γάγγη και του Γουτζράτ και ίδρυσε το ελληνοϊνδικό βασίλειο.

Η αρχαία Γανδάρα σήμερα περιλαμβάνει το ανατολικό Αφγανιστάν, τμήμα του Πακιστάν, την δυτική Πενταποταμία και όλο το αρχαίο Κασμίρ.

Στην Γανδάρα από τον 1ο έως τον 6ο αιώνα μ.Χ. αναπτύχθηκε η ιδιόμορφη ελληνοβουδιστική τέχνη, που διαφοροποιείται από εκείνη των άλλων περιοχών της Κεντρικής Ασίας καθώς είναι εμπνευσμένη από ελληνιστικά πρότυπα.

(Φ. 170)

Advertisements