ΡΩΣΙΑ, ΚΡΙΜΑΙΑ ΚΑΙ ΚΑΥΚΑΣΟΣ – Η ΡΩΣΙΑ ΩΣ «ΚΑΡΔΙΟΓΑΙΑ» ΚΑΙ ΩΣ ΝΕΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ

Χωρίς τίτλο.jpg

ΜΕΡΟΣ Γ2΄

Η Καυκασιανή Κρίση

Οι ακατάπαυστες εθνικές εντάσεις της μετασοβιετικής περιόδου συνεχίζουν το ποικιλοτρόπως βεβαρυμμένο παρελθόν των τσετσενικών πολέμων, ενώ η οικονομική κατάσταση παραμένει εξαιρετικώς δυσμενής (χαμηλότατοι οικονομικοί δείκτες, αυξομειούμενο μέγεθος ανεργίας σε δυσθεώρητα ποσοστά -έως και 70%-, απόλυτη εξάρτηση από την Μόσχα μέσω απευθείας χρηματοδοτήσεως). Συνεπώς συνεχίζουν ακλόνητες οι παραδοσιακές εξουσιαστικές δομές εκείνων των ομάδων που επιδιώκουν τον της έλεγχο ροής χρήματος προς τις Δημοκρατίες παντί τρόπω.

Την πολύπλοκη αυτή κατάσταση αποπειράται διαρκώς να εκμεταλλευθεί το εξτρεμιστικό Ισλάμ, με την οργάνωση ενός γενικευμένου τζιχάντ στον Καύκασο. Στόχος του είναι η υπερκέραση και αδρανοποίηση των εθνικών διαφορών και η συνακόλουθη δημιουργία ενός συμπαγούς ενιαίου ισλαμικού αντιρωσσικού κινήματος. Σταθερός και αμετανόητος πυρήνας της διαδικασίας αυτής παραμένουν μεν οι Τσετσένοι αντάρτες, αλλ’ όμως και αντιπρόσωποι άλλων εθνοτήτων εμφανίζουν πλέον σημαντική παρουσία στο τζιχαντιστικό κίνημα.

Η Μόσχα γνωρίζει καλώς ότι, δεν ημπορεί να πανηγυρίζει για την «επιβολήν της τάξεως» : Το Ισλάμ δύναται και σήμερον να στρατολογεί  αυτοκτονικούς μαχητές μεταξύ των νέων όλων των Δημοκρατιών του Καυκάσου ! Παρά το ότι η περίπτωση της εθνικώς ομοιογενούς Τσετσενίας δεν ημπορεί να επαναληφθεί ευχερώς, ο απλουστευτικός δυϊστικός μανιχαϊσμός των «τζιχαντιστών» έχει αποδειχθεί ότι δύναται να αμβλύνει ακόμη και τις εθνικές διαφοροποιήσεις, στο όνομα της κυριάρχου αντιθέσεως προς τον ισχυρόν αλλόθρησκο.

Η Γεωργία πράγματι έχει υπάρξει κόμβος παροχής βοηθείας εκ μέρους των ΗΠΑ προς τις δυνάμεις της ρωσικής αντιπολιτεύσεως, που προσπαθούν παντί τρόπω να εκδιώξουν από την εξουσία την κυβέρνηση του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Χαρακτηριστικώς αναφέρεται ότι : Τον Μάρτιο του 2010, η Γεωργία εχρηματοδότησε, με πόρους προερχομένους από την CIA, από τον Διεθνή Σιωνιστή Τζορτζ Σόρος και από την βρετανική «Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών» ΜΙ-6 («Military Intelligence, Section 6»), ένα συνέδριο με θέμα: «Κρυμμένα Έθνη, Μακροχρόνια Εγκλήματα: Οι Κιρκάσιοι και ο Λαός του Βορείου Καυκάσου Μεταξύ Παρελθόντος και Μέλλοντος» («Hidden Nations, Enduring Crimes : The Circassians and the People of the North Caucasus Between Past and Future»). Το συνέδριον εκείνο οργανώθηκε συνεργικώς στην Τιφλίδα από το «Jamestown Foundation» και από την «Διεθνή Σχολή Σπουδών του Καυκάσου» («International School for Caucasus Studies»)  του «Κρατικού Πανεπιστημίου Ίλια» της Τιφλίδος στην  Γεωργία – επ’ ονόματι του πατριώτη ποιητή, συγγραφέως και εκδότη Ίλια Τσαβχαβάτζε – (το οποίον συνεκροτήθη το 2006 και αποτελεί συσσωμάτωμα έξη διαφορετικών εκπαιδευτικών και ερευνητικών ινστιτούτων και ιδρυμάτων, διαθέτον 25 ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια).

Οι αμερικανόφιλες κυβερνήσεις της Γεωργίας υπό τον Μιχαήλ Σαακασβίλι, μαζί με τους συμμάχους τους, δηλαδή παράγοντες των CIA, ΜΙ-6 και τον Σόρος, έχουν υποστηρίξει ενεργώς και απροκαλύπτως την ανάπτυξη αποσχιστικών τάσεων σε εθνοτικές μειονότητες της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων οι Κιρκάσιοι, οι Τσετσένοι, οι Ινγκουσέτιοι, οι Μπαλκάριοι, οι Καμπαρντίνοι, οι Αμπχάζοι, οι Τάταροι, οι Ταλίσοι και οι Κουμίκοι.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΛΑΜΑΝΟΣ

(Φ. 172)

Advertisements