Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Χωρίς τίτλο.jpg

Στις 26 και 27 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η σύνοδος των  Υπουργών Αμύνης των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ.

Κύριο θέμα αποτέλεσε η ενίσχυση της συλλογικής άμυνας και αποτροπής, ιδίως στην περιοχή της Πολωνίας και των Βαλτικών χωρών. Συγκεκριμένα: αποφασίσθηκε η συμμετοχή των κρατών-μελών στα 4 πολυεθνικά τάγματα ως εξής:

-Πολωνία: επικεφαλής ΗΠΑ, δυνάμεις από Ρουμανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

–Εσθονία: επικεφαλής Ηνωμένο Βασίλειο, συμμετέχουν Δανία και  Γαλλία.

-Λεττονία: επικεφαλής Καναδάς, δυνάμεις από Αλβανία, Ιταλία, Πολωνία και Σλοβενία.

– Λιθουανία, επικεφαλής Γερμανία, συμμετέχουν Βέλγιο, Κροατία, Γαλλία,  Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Νορβηγία.

Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνονται οι νέες εσωτερικές υπό-συμμαχίες. Η ανάπτυξη των δυνάμεων αναμένεται στις αρχές του επομένου έτους. Η μη εμπλοκή των ΕΔ της χώρας μας στην περιοχή, κρίνεται ορθή, υπό την προϋπόθεση να υπάρχει πρόβλεψη για την δυνατότητα άμεσης παρακολούθησης των εκεί εξελίξεων. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Λιθουανίας προέβη σε διανομή οδηγού με λεπτομέρειες για το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες σε περίπτωση Ρωσσικής εισβολής.

Δευτερεύον θέμα της συνόδου αποτέλεσε η Ρωσσική δραστηριότητα, όπου αυτή εμφανίζεται. Η άσκηση KAVKAZ 2016 στον Εύξεινο Πόντο απασχολεί το ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι δεν έχει πολιτική διάσταση. Για τον λόγο αυτό το ΝΑΤΟ προσπαθεί να ενεργοποιήσει πολυεθνική Ταξιαρχία στην Ρουμανία, κάτι που προς το παρόν δεν έχει επιτευχθεί, σύμφωνα με την νατοϊκή ανακοίνωση, όπου αόριστα συμπεριλαμβάνονται ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ.

Η ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος ISKANDER, στο Καλίνινγκραντ από την Ρωσσία, προκαλεί  πονοκέφαλο. Συνδέοντας αυτά σε γεωγραφικό πλαίσιο, μπορούμε να διακρίνουμε ένα τόξο από την Βαλτική, την Μαύρη Θάλασσα, έως την Μέση Ανατολή, το οποίο περιορίζει τις δραστηριότητες των Ρωσσικών δυνάμεων και μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι επιδίωξη του ΝΑΤΟ αποτελεί ο περιορισμός των αντιπάλων του σε όσο το δυνατόν μικρότερο γεωγραφικό χώρο.

Θέμα αποτέλεσε, στο περιθώριο της συνόδου, και ο ανεφοδιασμός 2 πολεμικών πλοίων της Ρωσσικής Ομοσπονδίας,  και του αεροπλανοφόρου KOYZNETSOV, κατευθυνόμενου προς την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό αποτέλεσε αφορμή για τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Stoltenberg,  να εκπέμψει έμμεση απειλή στην Ισπανία και να την αποτρέψει από το να υποστηρίξει τον ανεφοδιασμό σε καύσιμα.

Από τα ανωτέρω συμπεραίνεται ότι το ΝΑΤΟ έχει πλήρως προσανατολίσει τις δυνάμεις του (πολιτικά και στρατιωτικά) εναντίον της Ρωσσίας και των περιοχών ενδιαφέροντός της. Μετά την καταστροφή του Ιράκ, αναλαμβάνει την εκπαίδευση του νέου στρατού του, εμπλέκοντας την συμπαθή Ιορδανία, όπου διεξάγεται η εκπαίδευση και τους οδηγεί στον πόλεμο με το ISIL χωρίς νατοϊκά στρατεύματα. Αυτό δηλώνεται, όταν σε απάντηση προς το Al Arabiya News Channel, συμπεριλαμβάνεται η φράση «η λύση είναι να ενεργοποιήσουμε τοπικές (ιθαγενείς) δυνάμεις για να πολεμήσουν την τρομοκρατία μόνες τους, να σταθεροποιήσουν την χώρα τους, και όχι το ΝΑΤΟ να διεξάγει τους πολέμους τους».

Η φράση αυτή δεν μπορεί να οδηγήσει την σκέψη μας σε κάτι άλλο από την Συρία, όπου το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί τα γνωστά μας AWACS. Η ανάπτυξη αυτή συνδέεται με τις επιχειρήσεις στο Αιγαίο, οι οποίες θα συνεχισθούν και θα επανεξετασθούν, σύμφωνα με νατοϊκές πηγές, στο τέλος του 2016.

Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε δύσκολη θέση από πλευράς στελεχώσεως θέσεων. Στο Στρατηγείο στην Ιταλία υπάρχουν επιχειρησιακά κενά, όπως δήλωσε εμμέσως ο Ιταλός Υπουργός Αμύνης. Σε ό,τι αφορά σε κρίσιμες θέσεις του τομέα πληροφοριών, η προαναφερθείσα δυσκολία καθίσταται πλέον επιβεβαιωμένη. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην διόγκωση των δυνάμεων της NRF (ΝΑΤΟ REACTION FORCES), σε μέγεθος 40.000 ανδρών και γυναικών, και στην απομάκρυνση πολλών τούρκων από την συμμαχία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Η επιχείρηση Sophia της ΕΕ στην Λιβύη αποσπά πολλές ναυτικές δυνάμεις, όπως η Sea Guardian (επιχείρηση συλλογής πληροφοριών και υποστηρίξεως ΔΜ), αλλά και η αντίστοιχη νατοϊκή στο Αιγαίο. Αυτή η δυσκολία μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση τους κυβερνώντες την χώρα μας που επιμένουν στην απαράδεκτη αυτή συνδρομή.

Στην σχετική με την σύνοδο ανακοίνωση της 27/10/16, του ΥΠΕΘΑ αναφέρεται ότι: «κατέληξαν στην επιτυχή στήριξη της ελληνικής θέσης για τη συνέχιση της νατοϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο, παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Είναι σημαντικό ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή, πέραν του ότι έχει συντελέσει αποτελεσματικά στο να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές, έχει βοηθήσει να γίνουν αντιληπτές στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ η τουρκική προκλητικότητα, η παραβίαση των διεθνών κανόνων και η προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος αναταραχής μεταξύ των δύο μελών.» Στις 15/2/16 ο ΥΕΘΑ τόνισε ότι η απαίτηση για την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή ήταν τουρκική και αυτός απλώς την επικύρωσε. Ανατρέχουμε στον πίνακα παραβιάσεων του ΓΕΕΘΑ και διαπιστώνουμε ότι η Τουρκία αντιθέτως, έχει μεταβάλει συμπεριφορά (εκφραζόμενη με χαλαρές πτήσεις αεροσκάφους CN-235). Συγκεκριμένα, από τις 4/10/16 εμφανίζεται με αεροπορικά μέσα οπλισμένα – σε σχηματισμούς και από τις 19 έως 27/10/16 είχαμε 5 εμπλοκές και 4 υπερπτήσεις άνωθεν Ελληνικών νήσων. Την προηγουμένη της Εθνικής Επετείου πραγματοποιήθηκαν μέσα σε μία ημέρα 46 παραβιάσεις του ΕΕΧ. Ο ισχυρισμός με βάση τα στοιχεία αυτά είναι 100% άτοπος και παραπλανητικός. Το ΝΑΤΟ δεν «μαλώνει» την Τουρκία, αντιθέτως με την ανοχή του την υποστηρίζει. Εάν προσθέσουμε τις κατά 100άδες ανά ημέρα λαθρομεταναστευτικές ροές στα νησιά μας (122 εισβολείς αναφέρονται επισήμως την 1/11/16), σε συνδυασμό με τους σχεδόν μηδενικούς επαναπατρισμούς, ο ισχυρισμός της κυβερνήσεως μετατρέπεται σε ψεύδη ασύστολα.

Θα υπενθυμίσουμε δύο φράσεις του Γ.Γ του ΝΑΤΟ, στις 8/7/16. Απευθυνόμενος στους ειδικούς για την διαμόρφωση της πολιτικής και της κοινής γνώμης (policy makers – opinion leaders) αναφέρθηκε στον σπουδαίο ρόλο τους στις δικές τους ανοικτές κοινωνίες («our open societies»). Απευθυνόμενος στο ακροατήριο διατύπωσε την άποψή του για αλλαγή του κόσμου («In recent years, the world has changed dramatically. We continue to change with it».) και ασφαλώς υπονοούσε την πολυπολιτισμική αλλαγή που συντελείται με τα ανοικτά σύνορα.

Το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν υπηρετεί τα έθνη που το συνδράμουν, αλλά εξυπηρετεί τα συμφέροντα της παγκοσμιοποίησης. Επιδιώκει την σύγκρουση με την Ρωσσία, χρησιμοποιώντας ιθαγενείς ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Η παγκοσμιοποίηση με τις ελεγχόμενες από αυτήν δυνάμεις διά του κυριάρχου, στοχεύει σε νέο ευρωπαϊκό εμφύλιο πόλεμο, όπως στο παρελθόν, προκειμένου να καταστρέψει την λευκή φυλή και μην έχει ισχυρό αντίπαλο. Δημιουργεί 5η φάλαγγα μέσα στα κ-μ, προσέξτε στην φωτογραφία των Υπουργών του ΝΑΤΟ  και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Β. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

(Φ. 173)

Advertisements